Ders Detayı

Yöneylem Araştırmaları
14 Video, Ders Süresi: 60 gün

Dersler

Ders 1: Giriş-Modeller

Ders 2: Grafik Çözüm

Ders 3: Grafik-Duyarlılık-1

Ders 4: Grafik-Duyarlılık-2

Ders 5: Simpleks Başlangıç

Ders 6: Simpleks Geliştirilmiş Çözümler

Ders 7: Simpleks Duyarlılık-1

Ders 8: Simpleks Duyarlılık-2

Ders 9: Simpleks Duyarlılık-3

Ders 10: Minimizasyon

Ders11: Karma kısıtlı problem

Ders 12: Çözüm Zorlukları

Ders13: Dual Model Giriş

Ders14: Dual Yorumu

Bu ders toplam 385 dk'dır.

 

Eğitmen Hakkında

Prof.Dr.Zerrin ALADAĞ; Ege Üniversitesi Makine Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra Ege Üniversitesi Elektronik Hesap Bilimleri Enstitüsünde Uygulamalı İstatistik alanında yüksek lisans derecesi almıştır. Doktorasını Yıldız Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Ana Bilim dalında tamamlamıştır. Kocaeli Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Yöneylem Araştırması Ana Bilim dalında sırasıyla Doçent ve Profesörlük derecelerine yükseltilmiştir.Prof.Dr.Zerrin ALADAĞ Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Arslanbey Meslek Yüksek Okulu Kurucu Müdürüdür. Halen Kocaeli Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Ayrıca; Bölüm Başkanlığı ve Yöneylem Araştırması Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevlerini yürütmektedir. 2006 yılında Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği XXVI. Ulusal Kongresi’nin başkanlığını yapmıştır. Eğitmen; iki dönem Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesinde Endüstri-İşletme Mühendisliği Meslek Dalı Komisyon Başkanlığı yapmış ve mesleğin gelişimine yönelik çeşitli projelerde görev almıştır. Kocaeli Sanayi Odasının “Çizgi Üstü Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonu” nunda jüri üyeliği gibi, mesleki sorumluluk projelerinde de yer almıştır.Prof.Dr. Zerrin ALADAĞ’ın Umuttepe Yayınevi tarafından yayınlanmış olan ”Karar Teorisi” ve “Yöneylem Araştırması” kitapları vardır. Ayrıca; Çok Amaçlı Karar Verme, Hedef Programlama, Analitik Hiyerarşi Süreci, Analitik Serim Süreci,, Bulanık Hedef Programlama, Dematel, Tedarikçi Seçimi ve Deterministik Karar Modelleri gibi Çok Amaçlı Karar Problemlerini kapsayan ulusal ve uluslararası bildiri ve makaleleri bulunmaktadır.

#AYEUM  #yeniyöntemler #yöneylem #yöntem

 

 

Eğitmen: Prof. Dr. Zerrin ALADAĞ

Katılım Belgesi: Evet

Durum:Tüm Dersler Eklendi

Garanti: % 100  Memnuniyet ve İade Garantisi

Özellikleri:  İnteraktif, Online Sınav, Eğitmene soru sorma imkanı

Fiyat:
624,90 TL
Ders İzleme Süresi: 60 Gün
Erişim Zamanı: 7/24
Video Sayısı: 14
Durum: Satın Alınabilir
Favoriye Ekle


Tanıtım Videosunu İzle



Örnek Dersi İzle

Puanlar 0 Kişi Oyladı (0/100)

0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi

Yorumlar

M.D.

HOCAM MERHABA; ÖNCELİKLE OLDUKÇA ÖĞRETİCİ OLAN DERSİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM, OLDUKÇA FAYDALI. MÜMKÜNSE SİZE BİRKAÇ NOKTADA DANIŞMAK İSTERİM: 1- SİMPLEKS TABLODA YERİNE KOYMA ORANLARI ZJ SATIRINA KADAR MI? ZJ VE CJ-ZJ SATIRINDAKİ DEĞERLER DE YERİNE KOYMA ORANI OLUYOR MU? 2- TEMEL DEĞİŞKEN İLE SİMPLEKS TABLODAKİ DEĞİŞKENLERİN YERİNE KOYMA ORANLARI MANTIK OLARAK HEP 1 OLMALI DEĞİL Mİ? 3- EN TAKILDIĞIM YER; ZJ VE CJ-ZJ SATIR YORUMLARI, YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK SEVİNİRİM, BİRAZ KARIŞTIRDIM: SİMPLEKS TABLODAKİ ELEMANLARIN YORUMLANDIĞI DERSTE; ÖRNEĞİN X1’İN ZJ DEĞERİNDEKİ 8 DEĞERİ İÇİN, X1’İN 1 BİRİM ÇÖZÜME GİRMESİYLE VAZGEÇİLECEK KAZANÇ DEDİK (OYSA ZATEN X1 ÇÖZÜMDE) X1’İN CJ-ZJ SATIRINDAKİ 0 DEĞERİ İÇİN X1’İN 1 BİRİMİNİN SAĞLAYACAĞI NET KAZANÇ DEDİK. X1 1 BİRİM ÇÖZÜME GİRİNCE VAZGEÇİLECEK BİR KAZANÇ VARSA, CJ-ZJ NASIL 0 OLABİLİYOR? VE; BİR SONRAKİ DERSTE İSE ZJ SATIRINDAKİ S1-ZJ KESİŞİMİNDEKİ DEĞER İÇİN 1. KAYNAKTAKİ ARTIŞIN KATKISI DEDİK. (BİR ÖNCEKİ DERS İSE VAZGEÇİLECEK KAZANÇLAR DEMİŞTİK) ZJ VE CJ-ZJ SATIRINDAKİ KAFA KARIŞIKLIĞIM KONUSUNDA YARDIMCI OLABİLİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM. ÇOK ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM, SAYGILARIMLA MERVE DOĞRUEL ANUŞLU


Eğitmenin Cevabı (ZERRİN ALADAĞ)

Merve merhaba; Dersimin sizin için yaralı olması beni mutlu etti. Anlaşılan o ki dersimi dikkatlice dinlenmiş ve soru sorabilecek duruma gelmişsin. Soruları yanıtlamaya çalışayım: 1. Simpleks tabloda yerine koyma oranları X1,X2,S1,S2 sütunları altında yer alan ve ZJ satırına kadar olan değerlerdir. ZJ ve CJ-ZJ satırındaki değerler yerine koyma oranlarından daha farklı anlamlar taşıyor. 2. Evet temel çözümde yer alan değişkenin simpleks tablodaki yerine koyma oranı 1 olur. 3. Evet X1 zaten çözümde yer aldığı için ( dikkat edecek olursan X1 yine X1 yerine 1 birim olarak geçecek olduğundan) kendi yerine geçecek ve ZJ deki değeri kadar kazançtan vazgeçilecek anlamını taşır. 4. Cj-Zj ise çözüme girecek olan değişkenin birim katkısını tanımlamakta olup, X1 zaten çözümde yer aldığı için çözüme girmesinin 0 katkısı olacağını ifade eder. 5.S1-Zj kesişimindeki değer ise (optimum çözüm elde edildiği ve 1. kaynak kıt kaynak olduğu için) tamamı kullanılmış olan kaynağın artması durumunu izah etmektedir.


M.D.

SAYIN HOCAM, BİR ÖNCEKİ SORUMA İVEDİLİKLE VE DETAYLICA YAPMIŞ OLDUĞUNUZ AÇIKLAMALAR İÇİN GÖNÜLDEN TEŞEKKÜR EDERİM. ZAMANINIZI ALMAZSAM BİR SORUM DAHA OLACAK. ZJ SATIRI, SİZİNDE BİR ÖNCEKİ MAİLDE BELİRTTİĞİNİZ GİBİ İLGİLİ DEĞİŞKEN ÇÖZÜME GİRERSE KARDAN VAZGEÇİLME DEĞERLERİ OLUYOR (BAZI KAYNAKLARDA GÖZDEN ÇIKARTMA SATIRI OLARAK DA GEÇİYOR HATTA). ANCAK KAYNAK BİRİM DEĞERLERİNİ ANLATIRKEN ZOPT DEĞERİNİ, Z DEĞERLERİ İLE DEĞİŞKENLERİ ÇARPARAK BULUYORUZ. (NORMALDE MİKTAR SÜTUNU İLE TEMEL DEĞİŞKENLERİN AMAÇ FONK. KATSAYILARINI ÇARPARAK BULUYORUZ). KAYNAK BİRİM DEĞERLERİNDEKİ ZOPT HESAPLANMASININ TAM OLARAK MANTIĞINI ANLAYAMADIM, YANİ KARDAN VAZGEÇTİĞİM DEĞERLERLER İLE ÇARPMAK NASIL BANA ZOPT DEĞERİNİ VEREBİLİYOR? VE BU KAYNAK BİRİM DEĞERLERİNİ HESAPLARKEN ELDE ETTİĞİMİZ ZOPT DEĞERİ SADECE OPTİMUM TABLODA MI ZJ DEĞERİNİ VERİYOR? ÇÜNKÜ MASA-SANDALYE ÖRNEĞİNDEKİ 2. SİMPLEKS TABLODA ZJLER İLE DEĞİŞKENLERİ ÇARPARAK ZOPT DEĞERİ OLAN 120'Yİ ELDE EDEMİYORUZ, 88 OLUYOR. ŞİMDİDEN CEVABINIZA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYOR, SAYGILARIMI SUNUYORUM. MERVE.


Eğitmenin Cevabı (ZERRİN ALADAĞ)

Merve merhaba; "kaynak birim değeri" yani kıt olan kaynağın ne kadar çözüme katkı sağlayacağı analizi ancak optimum Z değerine ulaşıldıktan sonra anlam kazanmaktadır. Yani bu sonucu ancak optimum tablomuzdan görebiliriz.


M.D.

SAYIN HOCAM; TÜM DERSLERİ İLGİ İLE TAMAMLADIM, ÇOK VERİMLİYDİ, TEŞEKKÜRLERİMİ BİR BORÇ BİLİRİM. AŞAĞIDAKİ KONULARDA DA DESTEK VEREBİLİRSENİZ BENİM İÇİN ÇOK YARARLI OLACAKTIR: 1- GÖZDEN ÇIKARTMA SATIRI OLAN ZJ SATIRININ, OPTİMUM TABLODA AMAÇ FONKSİYONU KATSAYILARI İLE ÇARPILARAK OPTİMUM DEĞERİ (Z) VERME KONUSUNUN MANTIĞINI, ZJ SATIRININ ANLAMI İLE BİR KEZ DAHA ÖZETLEMENİZ MÜMKÜN MÜDÜR? 2- PRİMALDE MAKS OLAN AMAÇ DENKLEMİ DUALDE MİN VEYA PRİMALDE MİN OLAN AMAÇ DENKLEMİ DUALDE MAKS. OLUYOR. VERDİĞİNİZ ÖRNEKTE PRİMALDE KAR MAKSİMİZASYONU YAPILMAK İSTENİYORDU, BU DUALDE KAYNAK TÜKETİMİNİN MİNİMUMU MANTIĞINDA DÜŞÜNÜLEREK ÇEVİRİLİP YORUMLANDI. ANCAK AMAÇ PRİMALDE BİR MİNİMİZASYON İSE, DUALDE HANGİ MANTIKLA MAKSİMİZASYON OLARAK YORUMLANACAK? (ÇÜNKÜ KAYNAK TÜKETİMİ AÇISINDAN DÜŞÜNEMEYİZ BU SEFER SANIRIM? ÖRNEĞİN DERSTE MİNİMİZASYON KONUSUNU ANLATIRKEN İKİ TİP GÜBRENİN MALİYETİNİ MİN YAPACAK BİR MODEL GÖSTERMİŞTİNİZ. KISITLARI EN AZ 16 BİRİM NİTROJEN VE EN AZ 24 BİRİM FOSFAT KULLANMAKTI. BU ÖRNEĞİN DUALİNİ ALDIĞIMIZDA HANGİ AMACI MAKS YAPMAK İSTERİZ VE KÜÇÜK EŞİT OLAN İKİ KISITI NASIL YORUMLAMALIYIZ? 3- PRİMALDE KAR AMACI OLAN Z İLE DUALDE KAYNAK TÜKETİMİ OLAN Z DEĞERİ EŞİT ÇIKIYOR. GERÇEK HAYATTA KAR, KAYNAK TÜKETİMİNİNDEN FAZLA OLABİLİR DEĞİL Mİ? BU SİMPLEKS TABLOYA ÖZGÜ BİR DURUM MU? ASLINDA SİZİN DE ALTINI ÇİZEREK İFADE ETTİĞİNİ BİR KONU VARDI (EĞER ŞİRKET KULLANILAN KAYNAĞA BİR DEĞER TAYİN ETMEK İSTERSE BU DEĞER, İLGİLİ KAYNAK VASITASIYLA KAZANILANDAN DAHA BÜYÜK BİR MİKTAR OLAMAZ.) ANCAK ASLINDA TAM EŞİTLİK Mİ ÇIKIYOR HEP? 4- SİMPLEKS TABLODA İTERASYONLAR DEVAM EDERKEN, BİR YAPAY DEĞİŞKEN ÇÖZÜMDEN ÇIKTIĞINDA DİREKT TABLODAN ÇIKARTABİLİR MİYİZ? EVET HİÇBİR ŞEKİLDE OPTİMUM TABLODA YAPAY DEĞİŞKEN OLAMAZ AMA İTERASYON SIRASINDA TEKRAR GİRİP – ÇIKMA OLABİLİR Mİ? YOKSA DİREKT TABLODAN ÇIKARTABİLİR MİYİZ? SAYGILARIMLA, MERVE.


Eğitmenin Cevabı (ZERRİN ALADAĞ)

Merve tekrar merhaba; dersimin senin için faydalı olmasına sevindim. Gayet bilinçli bir şekilde dersimi takip ettiğin anlaşılıyor. Soruların ve ifadelerin bunu gösteriyor. Nerede öğrenci olduğunu bilmek isterim. 1- ZJ = 8X1 + 6X2 + 1.667S1 + 0.667S2 + 0S3 + 0S4 ZJ = 132 Eğer soru tam olarak 132 değerinin nasıl elde edildiğine yönelik ise ; X1,X2, S3 ve S4 ün çözümde pozitif olduğunu ve birim değerleriyle çarpımı sonucunun 132 olduğunu kolayca hesaplayabiliyoruz. X1 den bir birim vazgeçmek Z çözüm değerini 8 birim azaltırken S3 den bir birim vazgeçmek Z çözüm değerini değiştirmez çünkü katsayısı sıfır. Aslında S3 ile bol miktarını ifade ettiğimiz üçüncü kaynak bol kaynak olduğu için Z değerini etkilemesi söz konusu değil. 2- Gübre örneğimizde A tipi gübrenin satın alma fiyatı 6 P.B. dir ve A tipi gübrede 2 birim nitrojen 4 birim fosfat vardir. Dolayısıyla dual modelde 2Y1+4Y2? 6 olmalıdır. İkinci kısıt olan B tipi gübre de aynı şekilde olmalıdır. Y1 ve Y2 sırasıyla nitrojen ve fosfatı temsil eden değişkenler olur. Amaç fonksiyonu ise 16Y1+24Y2 yani nitrojen ve fosfat toplam değerinin maksimize edilmesidir. Ancak kısıtlarımız ? olacağı için yani gübre maliyetleri modelimizde kontrolü sağlayan kısıtlar olacağı için Z değeri sınırlanmış olur. 3- Üçüncü sorunun anlamını da sen gayet iyi ifade etmişsin. Eşitlik sistemin denge durumunu ifade eder. Yani kaynaklar daha fazla bedel ödenerek temin edilmemelidir. 4- Eğer problem modelinde yozlaşma söz konusu ise olabilir. Başarılar dilerim.


M.D.

HOCAM; BEN DR. ÖĞRETİM ÜYESİYİM, KONUYA ZATEN HAKİMİM AMA KENDİM DERS VERİRKEN KİTAPLARINI TAKİP ETTİĞİM VE ÖĞRENCİLERİME DE ÖNERDİĞİM BİR HOCADAN EKSİKLERİMİ TAMAMLAMAK VE İNCE DETAYLARI GÖRMEK ADINA DERSİNİZİ DİNLEMEK İSTEDİM. GERÇEKTEN DE ÇOK YARARLI OLDU, TEKRAR TEŞEKKÜR EDER VE SAYGILAR SUNARIM.


M.D.

HOCAM MERHABA, KAYNAK MİKTARLARINDA YAPILABİLECEK DEĞİŞİKLİKLER İÇİN; SADECE KIT KAYNAKLARDA MI DUYARLILIK ANALİZLERİ YAPABİLİRİZ? 1. VE 2. KAYNAK KITTI YANİ KULLANILMAYAN HİÇBİR KAPASİTE YOK AMA BİZ DUYARLILIKTA DEĞİŞİM ARALIKLARINI BULARAK (ÖRNEĞİN 1. KAYNAĞI 36-96 ARASI BULDUK) KIT OLAN BİR KAYNAĞI AŞAĞI ÇEKTİK? OYSA 60 SAATİN TAMAMI KULLANILIYOR. BİZ BUNU 36 SAAT YAPSAK ÇÖZÜM SETİNİN DEĞİŞMESİ GEREKMİYOR MU? TEŞEKKÜRLER.


Eğitmenin Cevabı (ZERRİN ALADAĞ)

Merve merhaba; duyarlılık analizinin temel mantığı çözüm setinin olurlu çözüm olarak korunmasıdır. Kıt kaynak için elbette artış sınırı anlamlıdır ancak olurlu çözümler verebilecek şekilde kaynak tasarrufları(örneğin kriz dönemleri) hakkındaki bilgi de önemlidir. Duyarlılık analizi bize bu olanağı sunuyor.


M.D.

HOCAM, OLURLULUK PRENSİBİ BÜTÜN KISITLAYICI KOŞULLARIN SAĞLANMASI VE MODELDE OLAN BÜTÜN DEĞİŞKENLERİN BÜYÜK EŞİT SIFIR OLMASI DEMEK. VE BURADA BAĞLI KALINMASI GEREKEN TEMEL İLKE ÇÖZÜM VEKTÖRÜNÜN KORUNMASI OLDUĞUNA GÖRE, KIT KAYNAKLARDA DAHİ AZALIŞ OLSA ÜRÜN KARMASI DEĞİŞMEYECEKTİR, DOĞRUYUM DEĞİL Mİ? KIT OLMAYAN KAYNAKLARDA DA "KAYNAK MİKTARINDA YAPILABİLECEK DEĞİŞİKLİKLERE" BAKMAYA GEREK VAR MI? TEŞEKKÜRLER.


Eğitmenin Cevabı (ZERRİN ALADAĞ)

Bol kaynağın bol miktarından fazlası azaltıldığında çözüm vektörü değişir.


M.D.

HOCAM; KAYNAK BİRİM DEĞERLERİ OPTİMUM TABLODA S DEĞİŞKENLERİNİN ZJ SATIRINDAKİ DEĞERLERİ İKEN, GÖLGE FİYATLAR DA S'LERİN CJ-ZJ SATIRINDAKİ DEĞERLERİ DEĞİL Mİ? YANİ TAM OLARAK AYNI DEĞİL?


Eğitmenin Cevabı (ZERRİN ALADAĞ)

ZJ satırındaki değerler mevcut z değerine katkıları, CJ-ZJ satırındaki değerler ise S değişkeninin ait olduğu kaynağın birim artışının çözümde ne miktarda gelişme sağlayacağını ifade etmektedir