Ders Detayı

Uygulamalı Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri
11 Video, Ders Süresi: 60 gün

Dersler

Ders 1:Tanıtım

Ders 2:Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri Dersine Giriş

Ders 3:TOPSİS Yöntemi

Ders 4:AHİP Yöntemi ve Uygulama

Ders 5:Vikor Yöntemi

Ders 6:Dematel Yöntemi

Ders 7:Gri İlişki Analizi

Ders 8:Copras Yöntemi

Ders 9:Aras Yöntemi

Ders 10:Moora Yöntemi

Ders 11:OCRA ve MACBETH

 

Bu ders toplam 410 dk'dır.

#AYEUM  #yeniyöntemler #kararverme #yöntem

 

Eğitmen: Doç.Dr.Semin PAKSOY

Katılım Belgesi: Evet

Durum:Tüm Dersler Eklendi

Garanti: % 100  Memnuniyet ve İade Garantisi

Özellikleri:  İnteraktif, Online Sınav, Eğitmene soru sorma imkanı

Fiyat:
799,90 TL
Ders İzleme Süresi: 60 Gün
Erişim Zamanı: 7/24
Video Sayısı: 11
Durum: Satın Alınabilir
Favoriye Ekle


Tanıtım Videosunu İzle



Örnek Dersi İzle

Puanlar 0 Kişi Oyladı (0/100)

0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi

Yorumlar

H.K.

HOCAM EMEKLERİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER, KESİNLİKLE YANLIŞ ANLAŞILMAK İSTEMEM AMA UYGULAMALI BİR EĞİTİM OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM. SİZİN BURADA YAPTIĞINIZ BİR ÖRNEĞİN ÇÖZÜMÜNÜ BİZE AKTARMAK OLMAK. UYGULAMALI OLABİLMESİ İÇİN HER ADIMIN EXCELDE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ GEREKİRDİ. İLK ÖRNEKTE TUTARSIZLIK VAR DEDİNİZ VE O NOKTADA YENİDEN YAPILMASI GEREKİYOR DİYE BIRAKTINIZ. ANCAK DÜZELTİLMESİ VE SON AŞAMAYA KADAR GETİRİLİP TAMAMLANMASI GEREKİRDİ. BİZDE KENDİ EXCELİMİZDE HER AŞAMAYI DOĞRU YAPIP YAPMADIĞIMIZI KONTROLE EDER VE BU ŞEKİLDE DAHA İYİ ÖĞRENEBİLİRDİK. SÜREYLE İLGİLİ SIKINTI VARSA BİR DERS ANLATIMI VE BİR DERS UYGULAMASI ŞEKLİNDE OLABİLİRDİ.


Eğitmenin Cevabı (SEMİN PAKSOY)

Merhaba Halil, Katiyetle yanlış anlamadım. Burada amaç öğrenmek ve senin bu mesajın bile o gayretinin bir işareti bence. Konu ettiğin işlem AHP unitesinden. Senin de bahsettiğin gibi birinci örnekte örnekte tutarsız matriserle de karşılaşabileceğinize dikkat çekmek istedim ve ne yapmanız gerektiğini iffade ettim. Yani tutarsız matrisi yeniden yaratmak ve tutarsızlığını kontrol etmeniz için. İkinci örnekte ise yöntemin uygulamasının yarım kalmaması için tutarlıl matris ile problemin ne şekilde devam edeceğini, sonuca nasıl ulaşacağınızı ifade etmeye çalıştım. Zaten bu algaritmaların temel amacı da sonucu elde etmektir. Önce konuyu ve uygulamaları sonuna kadar takip etmeni, sonra ikinci tekrarda uygulamaya çalışmanı tavsiye ederim. Size de sunduğum örnekler zaten Excel oratmından alınıp kopyalanmıştır. O nedenle örneği uygulayıp, yine kontrol ediniz. Ancak sıkıntıların devam ederse, sorularını çekinmeden sorabilirsin. İleriki derslerde de göreceksin. Formüller ağırlaştıkça, daha rahat uygulama yapabilmeniz açısından bazı hücrelerdeki formullerin görünmesini sağladım. Ancak bu uygulamada toplama, bölme gibi basit işlemleri uzun uzun anlatmak istemedim. Karmaşık olan formülleride - örneğin matris çarpımı vs - detaylı ve maddeler halinde yazdım. Dediğim gibi, sorularınızı ve uygulamada karşılaştığınız problemleri yazarsanız yardımcı olurum..


F.Z.Z.

DERS TAMAMLANMADAN VİDEO SONLANDI, TAMAMLAYABİLRİMİSİNİZ.


Eğitmenin Cevabı (SEMİN PAKSOY)

Merhabalar, sıkıntınızı çözüp sisteme tekrara yüklerim. Kolaylıklar dilerim size de....


A.C.

SAYIN HOCAM MERHABA, FİNANSAL YATIRIM ARAÇLARININ PERFORMANSINDA ÇEŞİTLİ ORANLAR KULLANILMAKTADIR. BEN EN UYGUN PERFORMANS ÖLÇÜM ORANI HANGİSİDİR VEYA HANGİLERİDİR SORUSUNA YANIT ARIYORUM. BU BAĞLAMDA HANGİ ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMİNİ KULLANMALIYIM. İLGİNİZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (SEMİN PAKSOY)

Merhabalar, sizin sorunuzun doğrudan cevabını vermek kolay değil. Çünkü çğk ama çok fazla rasyo var. Hangi finansal rasyoları kullanacağınız konusunda en iyisi, konunuzu bilen uzman kişiden destek almaktır. Ancak bu her zaman mümkün olmuyor. Kimi zaman uzman kişiyi bulamıyoruz, genel müdürlükte bu ekip diyorlar. Kimi zaman da uzman kişiler, yoğunluklarından dolayı tam konsantre olamayıp, kısmi yardım edebiliyor ve bu da bizlerin tatmin edici sonuçlar elde edememesine neden olmaktadır. Bu konuda aşağıdaki yollardan birini ya da birkaçını bir arada izleyebilirsiniz. Finans alanında deneyimli biri ile ortak çalışabilirsiniz sorunu çözmek için. Literatür taraması yaparak genel bir bilgi edinmek, çalışmalarda hangi rasyoların niçin seçildiğini öğrenmek. Esasında biliyorsunuz rasyolar gruplandırılmış. Bu gruplandırma size yeterli gelmediğini varsayarak cevaplamaya çalışıyorum. Bir diğeri ise bizim de yayınlanan çalışmamızda yaptığımız gibi pek çok rasyo seçip, anlamlı olup olmadığından emin olamadığınızda " Faktör analizi" uygulayarak, elde edilen uygun faktörleri belirleyerek ve bu faktörlerin skorlarından yararlanarakı Çok Kriterli KArar Analizinde veri olarak kullanabilirsiniz. O nedenle aşağıdaki çalışmaya erişerek 66 rasyoyu, nasıl faktörlere indirgeyip PROMETHEE (ÇKKV ) yönteminde kullandığımıza bakabilirsiniz. INVESTIGATING BANKS’ PERFORMANCE FOR TURKEY: AN APPLICATION OF PROMETHEE METHOD Year 2017, Volume 18, Issue 1, 143 - 159, 31.05.2017 Semin PAKSOY Mehmet Fatih TIRAŞ Bir diğeri ise CAMEL yada CAMELS rasyoları ile çalışmanızı yapabilirsiniz. Literatürde örneklerinin yaygın olduğunu göreceksniz. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim... Doç.Dr. Semin PAKSOY


A.C.

SAYIN HOCAM MERHABA. ÇALIŞMAMDA EXCELDE HESAPLADIĞIM 10 PERFORMANS ORANLARIYLA FONLARIN PERFORMANS ANALİZİNİ YAPACAĞIM. SORUM ŞU; ALTERNATİFLERİM 3.227 GİBİ BİR RAKAM. HANGİ ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMİNİ KULLANMALIYIM. İLGİ VE DESTEĞİNİZ İÇİN ŞİMDİDEN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. SAYGILAR...


Eğitmenin Cevabı (SEMİN PAKSOY)

Merhaba Aykan bey, daha önce size bir mesaj yazdım ama bu platformdan değildi. Aksilik olması ihtimaline karşılık, bu ortamdan da yanıtlayayım istedim. Banka rasyolarını (yani oranları ) farklı yöntemlerle kullandım. Bu konuda herhangi bir kısıt söz konusu değil. Ancak sayılar, kullandığınız normalize işlemleri ile küçülmektedir. Excel de hücrede bir kısmı görünsede, ondalıklı sayılar 15 , 16 basamak tutulmaktadırç Bu da bir sorun yaşanmamasına neden olmaktadır. Örneğin 0,0000000000012 gibi bir rakam olabiliyor. Siz Excelde işlemlerinizde hücre referansları kullanıyorsanız, katiyetle bir sorun olmayacaktır. Yani hücre verilerini el ile yazarak girmiyorsanız. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim...


M.D.

HOCAM MERHABA; UYGULAMADA Sİ VE Rİ HESAPLARI DİREKT HESAPLANIP VERİLMİŞ. EXCELDE BELÇİKA İÇİN AŞAĞIDAKİ GİBİ HESAPLADIM; =0,25 ((1-0,558)/(1-0)) + 0,25 ((1-0,714)/(1-0)) + 0,25 ((1-0,719)/(1-0)) + 0,25 ((0-0,072)/(0-1)) =0,270 ANCAK SİZİN SONUCUNUZLA AYNI OLMADI (1: NORMALİZE MATRİSİN FJ*, 0: NORMALİZE MATRİSİN FJ-) NEREDE HATA YAPTIM YARDIMCI OLUR MUSUNUZ? TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (SEMİN PAKSOY)

Merhaba Merve hanım, ilk bakışta yaşadığınız sorunda ilk aklıma gelen; hücrelerdeki verilerin ondalık kısımlarının farklı olmasından kaynaklanıyor olabilir bu farklılık. Benim geçen yıl bilgisayarımda sorun oldu. Hangi örnekte konuyu anlattığımı bilemiyorum. İlk başlangıç tablosunun ekran görüntüsünün resmini bana yollarsanız sizi daha iyi aydınlatabilirim . Farklılığın nedenini tam olarak tespit edebilirim. Bilemiyorum Bu ortamda ekran resmini gönderebilir misiniz. Eğer gönderemezseniz, spaksoy@cu.edu.tr adresinden yollayınız. Ben uygulamayı yapar, sizi detaylı bilgilendiririm.