Ders Detayı

Uygulamalı Bibliyometrik Analiz Eğitimi (VOSviewer)
15 Video, Ders Süresi: 75 gün

Dersler

Ders 1: Tanıtım

Ders 2: Bibliyometriye Giriş

Ders 3: Veri Kaynakları, Yazılımlar, Anahtar Hususlar

Ders 4: Bibliyometrik Analiz Yöntemleri 1

Ders 5: Bibliyometrik Analiz Yöntemleri 2

Ders 6: Veri Seti Oluşturma

Ders 7: VOSviewer Kullanımı 1

Ders 8: VOSviewer Kullanımı 2

Ders 9: Örnek Analiz (Ortak Yazarlık Analizi)

Ders 10: Örnek Analiz (Anahtar Kelimelerin Birlikte Bulunma Analizi)

Ders 11: Örnek Analizler (Atıf Analizi ve Bibliyografik Eşleşme)

Ders 12: Örnek Analiz (Ortak Atıf Analizi)

Ders 13: Örnek Makale İnceleme 1

Ders 14: Örnek Makale İnceleme 2

Ders 15: Örnek Makale İnceleme 3

Not: Bu ders toplam 317 dk'dır.

Eğitim Hakkında

Bu eğitim, akademisyenlere, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine, ve ikincil araştırma türlerine profesyonel ilgi gösteren araştırmacılara yönelik uygulamalı bibliyometrik yöntem derslerini içermektedir. Bibliyometrik analizin amaç ve yöntemleri, veri seti oluşturma, örnek veri analizi ve görselleştirmeleri, ve makale incelemelerine yer verilmiştir.

Eğitmen Hakkında

Yusuf Demir, 2008 yılında Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde lisans eğitimini, 2016 yılında ise Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü İngiliz Dili Eğitimi Programı’nda doktora eğitimini tamamlamıştır. Halen Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Eğitimi Ana bilim dalında doçent olarak görev yapmaktadır. Mesleki ilgi alanları arasında yabancı dil öğretmeni eğitimi, yabancı dil sınıf etkileşiminde geri bildirim, uygulamalı dilbilimde yenilikçi araştırma yöntemleri, ve dil eğitiminde pozitif psikoloji yer almaktadır.

#AYEUM  #bibliyometri #VOSviewer

Eğitmen: Doç. Dr. Yusuf DEMİR

Katılım Belgesi: Evet

Durum: Tüm Dersler Yüklendi

Garanti: %100 Memnuniyet ve İade Garantisi

Özellikleri: İnteraktif, Online Sınav, Eğitmene soru sorma imkânı

Fiyat:
1.149,90 TL
Ders İzleme Süresi: 75 Gün
Erişim Zamanı: 7/24
Video Sayısı: 15
Durum: Satın Alınabilir
Favoriye Ekle


Tanıtım Videosunu İzle



Örnek Dersi İzle

Puanlar 0 Kişi Oyladı (0/100)

0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi

Yorumlar

M.S.C.

SAYIN HOCAM; AĞZINIZA SAĞLIK...SAYIN HOCAM; DÜNYA HARİTASI ÜZERİNDE ÇALIŞMALARIN DAĞILIMLARINI GÖSTERMEK İÇİN HANGİ PROGRAMLAR KULLANILABİLİR VEYA HANGİ PROGRAMLAR ÖNERİLEBİLİR? SAYGILARIMLA...


Eğitmenin Cevabı (YUSUF DEMİR)

Merhaba Mehmet Hocam, Bibliometrix ile (R üzerinden) ülkeler arası iş birliği bağlantılarını dünya haritası üzerinde gösterebilirsiniz. Çalışmaların dağılımlarını ise Excel e girerek, harita seçip, dünya haritası şeklinde görselleştirebilirsiniz. Saygılarımla.


A.Ç.

HOCAM MERHABA, ÖNCELİKLE EĞİTİM VİDEOLARINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. VİDEOLARINIZDAN ÇOK FAYDALANDIM VE BİR BİBLİYOMETRİK VERİ ANALİZİ YAPMAYI ÖĞRENDİM. SİZE İKİ SORUM OLACAK YANITLARSANIZ ÇOK MUTLU OLURUM. BİRİNCİSİ THESAURUS DOSYALARINDAKİ DÜZELTMELERİ NASIL KAYDEDİYORUZ BU VİDEOLARDA ÇOK AÇIK DEĞİL. BENİM VERİ SETİMDE ÜNİVERSİTE İSMİ İKİ FARKLI ŞELKİLDE YAZILMIŞ, DÜZELTTİM VE BAŞKA BİR DOSYA OLARAK KAYDETTİM. ANALİZİNİ YAPTIĞIMDA YİNE ESKİ VERİNİN ANALİZİNİ YAPMIŞ. HANGİ HATAYI YAPMIŞ OLABİLİRİM, BUNU NASIL DÜZELTEBİLİRİM? İKİNCİSİ YILLARA GÖRE ATIF SAYISINI NASIL BULUYORUZ? ŞİMDİDEN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. SAYGILAR.


Eğitmenin Cevabı (YUSUF DEMİR)

Merhaba Asuman Hocam, Üzerinde düzeltmeler yaptığınız thesaurus .txt dosyasını tıpkı word dokümanını kaydettiğimiz şekilde bilgisayarınıza kaydedip, analiz esnasında yazılıma tanıtabilirsiniz. Almış olduğunuz hata için ise, uygulamayı yeniden başlatıp, thesaurus ve veri dosyalarını sil baştan yükleyip tekrar analizleri yapmayı deneyebilirsiniz. Büyük ihtimalle sorun kalmayacaktır. Yıllara göre atıf sayısına ise en kolay Web of Science veri tabanında oluşturduğunuz "marked list"i açtığınızda karşınıza çıkacak olan "Citation Report" sekmesine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Saygılarımla.


B.B.

MERHABA HOCAM. VOSVİEWER DA VERİ SETİ OLUŞTURDUĞUMUZ 2 VEYA DAHA FAZLA TEST DOSYASINI NASIL BİRLEŞTİRECEĞİZ. ONDAN BAHSETMEMİŞSİNİZ . MÜMKÜNSE DÖNÜŞ SAĞLAR MISINIZ


Eğitmenin Cevabı (YUSUF DEMİR)

Merhabalar, Videolarımda da ifade ettiğim gibi, webofscience üzerinden çektiğimiz iki veya daha fazla notepad dokumanini herhangi birisinin altında birlestirerek tek dosya yapabiliriz. Bu şekilde Vosviewer uygulamamiza yükleyip analizlerimizi yapabiliriz. Yahut birlestirmeden de birden fazla çıktıyı uygulamaya yükleyip, aynı analiz ve harita sonuçlarını elde ederiz. Saygılarımla.


B.B.

HOCAM ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. KAÇIRMIŞIM O BÖLÜMÜ KUSURA BAKMAYIN. İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDER, SAYGILARIMI SUNARIM


E.Ç.

HOCAM, WEB OF SCİENCE GİRİŞİ İÇİN KAYIT AÇTIM, BENDE NEDEN FARKLI GÖZÜKÜYOR, TOPİC VS ALAN YOK, ÜNİVERSİTEYE YANINIZA GELSEM BAKABİLİR MİYİZ PEKİ ARZ ETSEM, TEŞEKKÜR EDERİM


Eğitmenin Cevabı (YUSUF DEMİR)

Merhaba Esra Hanım, İster webofscience.com ister webofknowledge.com sitesine giriş yaptığınızda sizi arama yapmayı sağlayan arayüz ile karşılaşacaksınız. Lütfen ikisini de deneyiniz. Bir de şifrenizi kaydettikten sonra giriş yapmayı deneyiniz.


D.K.

MERHABALAR HOCAM, BEN KENDİ ÇALIŞMAM İÇİN YAZARIN VEYA ANAHTAR KELİMELERİN STANDARTLARILMASINI VERİ SETİMİ YÜKLEDİKTEN SONRA MI YAPACAĞIM? FARKLILIKLARI SİSTEM KENDİSİ Mİ BULUYOR; YOKSA BEN TEK TEK MAKALERİ İNCELEYİP KENDİM Mİ TESPİT EDECEĞİM. BU İŞLEMİ NASIL YAPACAĞIM?


Eğitmenin Cevabı (YUSUF DEMİR)

Merhabalar, data cleaning dediğimiz bu veri temizleme sürecini öncelikle yapıp, ardından analizimizi yapmamız gerekiyor. Ancak, videolarda da görselleştirdiğim üzere, veri setini yükleyip analizi çalıştırmak için ilerlediğinizde, haritalandırma adımından bir önceki arayüzde liste şeklinde size bütün anahtar kelimeleri sunacaktır. Oradan kolaylıkla söz konusu çakışmalara bakarak ilgili birleştirme ve temizlik sürecini txt dosyasında yapabilirsiniz. Daha sonra en baştan analizi yapma sürecinde bu txt dosyasını thesaurus file olarak yükleyip analizinizi yapabilirsiniz.


D.K.

MERHABALAR HOCAM, ANAHTAR KELİMELER İLE TARAMA YAPTIKTAN SONRA, VERİ SETİMİ İNDİRMEDEN ÖNCE KARŞIMA ÇIKAN MAKALELERİ ARAŞTIRMA KAPSAMI İLE İLGİLİ OLUP OLMADIĞINI TEK TEK İNCELEMEM GEREKİYOR MU ; YOKSA KONU İLE İLGİSİZ MAKALELERİ PROGRAM MI DIŞLIYOR?


Eğitmenin Cevabı (YUSUF DEMİR)

Merhabalar, Webofscience, arama yaparken kullandıgınız terimler ve boolean operators marifetiyle size bir veri seti sunar. Bunun en kapsayıcı ve odaklı veri seti olması, sizin en ideal olan terim ve operatörlerle arama yapmanıza bağlı. Ardından ise, çalışma yapacağınız ilgili konu başlığının uzmanı olarak hangi sonuçların çalışmanızla ilgili olup olmadığına yine de tek tek bakarak karar verebilir, ve de alandaki bir uzmandan da geçerliği artırmak üzere teyit alabilirsiniz.


D.K.

MERHABALAR HOCAM, İSİM VE TERM THRESURE DOSYALARI MEVCUT ONLARI PROGRAMDAKİ THRESURE DOSYALARINDAN STANDARTLAŞTIRACAĞIMI ANLADIM. FAKA ÜLKE BAZINDAKİ ASTANDARTLAŞTIRMAYI HANGİ DOSYADAN YAPACAĞIZ? NASIL YAPACAĞIZ. ÖRNEĞİN TURKEY YA DA TÜRKİYE NASIL ORTAK HALE GETİRECEĞİZ?


Eğitmenin Cevabı (YUSUF DEMİR)

Merhabalar, Yine diğerleriyle aynı şekilde bir txt dosyası açıp üzerinde yapacaksınız. Hangi ülkeleri birleştireceğinizi ise, örneğin, co-authorship authors --> unit of analysis (countries) analizini seçip çıkan listeye bakarak belirleyebilirsiniz.


S.B.T.

HOCAM MERHABALAR, EĞİTİM VİDEOLARINIZDAN ÇOK FAYDALANDIM ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. DİZİLİMİ VEYA KÜMELENMEYİ OPTİMİZE EDERKEN GİRDİĞİMİZ DEĞERLERİ NEYE GÖRE BELİRLİYORUZ? 12. VİDEONUZ OLAN ORTAK ATIF ANALİZİ VİDEONUZDA DİZİLİMDE RANDOM STARTS KISMINA 100 GİRERKEN, KÜMELENMEDE 50 GİRDİK BUNU NEYE GÖRE BELİRLİYORUZ? SAYGILARIMLA.


Eğitmenin Cevabı (YUSUF DEMİR)

Merhabalar, Belirli bir değerden sonra yapılan optimizasyonlarda dizilim ve kümelenmeler aynı kalır. Yani, optimizasyonu en yüksek şekilde gerçekleştirebilmek adına, tavan bir rakam girersiniz ve bu size ortaya çıkabilecek maksimum optimizasyonu sağlar. Bunu da deneme yanılma yolu ile rakamlar girip belirli bir rakamdan sonra değişimin olmadığını farkederek anlayabilirsiniz. Bu doğrultuda, literatürde ya da VOSviewer klavuzunda girilmesi gereken sabit bir değer belirtilmemiştir. İyi çalışmalar dilerim.


C.K.

HOCAM MERHABA, CO-OCCURRENCE - UNİT OF ANALYSİS KISMINDA "ALL KEYWORDS" VE "KEYWORDS PLUS" SEÇENEKLERİ NEDEN KAPALI ? AÇILMASI İÇİN NE YAPMAMIZ GEREKİYOR? TEŞEKKÜRLER.


Eğitmenin Cevabı (YUSUF DEMİR)

Merhabalar, Sistem author keywords üzerinden çalışıyor, ve ilgili anahtar kelime analizleri bunun üzerinden tercih edilerek yapılıyor. Keywords Plus-ki seçilemiyor-, klasik keyword analizine göre çok daha az tercih edilmekte, zira spesifitesi, temsil ve kapsama yeteneği sınırlı kalmaktadır.


F.Ü.B.

SAYIN YUSUF HOCAM MERHABALAR, ÖNCELİKLE ŞEFFAF ANLATIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. WOS ÜZERİNDEN İNDİRDİĞİM 4 ADET TXT DOSYASINI TEK BİRİNİN ALTINDA BİRLEŞTİRİP TEK DOSYA YAPTIM ANCAK VOSVİEWER PROGRAMINA ANALİZ İÇİN ATTIĞIMDA "ERROR WHİLE READİNG WEB OF SCİENCE FİLE 'SAVEDRECS ALL.TXT' (LİNE 930): INCORRECT NUMBER OF COLUMNS" UYARISI İLE KARŞILAŞIYORUM. BU DURUMDA NE YAPMALIYIM? ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.


Eğitmenin Cevabı (YUSUF DEMİR)

Merhabalar, İlgili satırın sonuna gidip, back space tuşu ile boşluğunu alıp tekrar deneyebilirsiniz.