Ders Detayı

Stata ile Panel Veri Analizi
11 Video, Ders Süresi: 60 gün

Dersler

Ders 1: Panel veri nedir?
Ders 2: STATA programının tanıtımı ve veri yükleme
Ders 3:. Doğrusal panel tahminleri
Ders 4: Doğrusal Modeller(xtreg, Fixed-, between-, and random-effects and population-averaged linear models) I
Ders 5: Doğrusal Modeller(xtreg, Fixed-, between-, and random-effects and population-averaged linear models) II
Ders 6: Model seçimi ve Hausman testi
Ders 7: Panel birim kök testleri (xtunitroot, Panel-data unit-root tests)
Ders 8: Panel birim kök devamı
Ders 9: Panel Konetegrasyon (xtcointtest ,Cointegration)
Ders 10: Nitel değişken içeren panel tahminleri
Ders 11: Dinamik Panel ve ilgili testler ( xtabond)

Bu ders toplam 210 dk'dır.

 

Eğitim Hakkında

 STATA programı sosyal bilimler ve sağlık bilimlerinde en çok kullanılan programlardan biridir.Her geçen gün kullanım alanı artmaktadır. Bu programın en önemli üstünlüklerinden biri hem kod hem de pencere şeklinde analiz yapma yeteneğine sahip olmasıdır. Araştırmacıların, öğrencilerin ve ilgili herkesin sistematik bir şeklide öğrenebileceği nitelikleri taşımaktadır. Son yıllarda yapılan ekonometrik çalışmalarda panel veri analizleri önemli bir yer tutmaktadır.

STATA programı marifeti ile panel veri analizinde kullanılan temel tahmin teknikleri sabit etkiler, rastgele etkiler, havuzlanmış model, birim kök ihtiva eden veriler, koentegrasiyon, dinamik panel ele alınmıştır. Ayrıca yapılan tahminler için gerekli testler bu videolarda yer almaktadır. Kullanıcının, hem kod hem de pencere açmak sureti ile işlem yapacağı bu programı benimseyeceğini umut ediyorum.

 

Eğitmen Hakkında

Prof. Dr. Aziz KUTLAR İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Fakültesi (Kimya Mühendisi)   ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olmuştur. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İktisat doktorasını tamamladıktan sonra çeşitli sanayi kuruluşlarında ve üniversitelerde görev yapmıştır. Halen Sakarya üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünde öğretim üyesidir. SSCI ve SCI indexlerde taranan dergilerde birçok yayını olan Prof. Dr. Kutlar birçok ulusal ve uluslararası projede yer almıştır.  Kitapları başucu ve temel kayna.k niteliği taşımaktadır.  Prof. Dr. KUTLAR tarafından kaleme alınan bazı kitaplar aşağıdadır.

1.STATA ile Zaman Serileri Uygulamaları (Nobel, 2019 yeni basımda)

2.STATA ile Uygulamalı Çok denklemli Zaman Serileri( Umuttepe,2019)

3.Veri Zarflama Analizi( Fehim Bakırcı ile,2018 Orion)

4.EViews ve SPSS ile Lojistik Regresyon (Logit), Probit ve Tobit Modellerinin Uygulamaları (2018, Orion)

5.EViews ile Uygulamalı Çok Denklemli Zaman Serileri(2017,Umuttepe)

6.EViews ile Uygulamalı Zaman Serileri (2017,Umuttepe)

7.EViews ile Panel Veri Ekonometrisi Uygulamaları(2017,Umuttepe)

8.Ekonometrik Zaman Serileri (2000,2017 Gazi, Umuttepe)

9.Ekonometri  Konu Anlatımlı KPSS Soru ve Çözümleri (2007,2014,Orion-Arın)

10.STATA Uygulaması ile Ekonometriye Giriş(A. Babacanla birlikte,2012, Orion)

11.Ekonometriye Giriş (Beta, Nobel 2000,,2009,2012)

12.Uygulamalı Ekonometri (2005,2009, Nobel)

#Eviews#çokdenklemli #Eviewszamanserileri #uygulamalıekonometri #Ekonomi #Eviews,   #Panelveri#Eviewszamanserileri #uygulamalıekonometri #Ekonomi

 

Eğitmen: Prof. Dr.Aziz KUTLAR

Katılım Belgesi: Evet

Durum: Tüm Dersler Yüklendi

Garanti: % 100  Memnuniyet ve İade garantisi

Fiyat:
624,90 TL
Ders İzleme Süresi: 60 Gün
Erişim Zamanı: 7/24
Video Sayısı: 11
Durum: Satın Alınabilir
Favoriye Ekle


Tanıtım Videosunu İzle



Örnek Dersi İzle

Puanlar 0 Kişi Oyladı (0/100)

0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi

Yorumlar

M.S.E.

SAYIN HOCAM, KİTAPLARINIZI VE PANEL VERİ ANALİZİ DERSLERİNİZİ İZLEDİM VE ÖĞRENDİKLERİMİ UYGULAMAK İSTEDİM FAKAT UYGULAMADA FARKLI AYRINTILAR KARŞIMA ÇIKTI. ZAMAN AYIRIP CEVAP VEREBİLİRSENİZ MEMNUN OLURUM. ZAMAN SERİSİ OLARAK DÖRT TANE VERİ SETİM VAR. 1. VERİLERİN HER ZAMAN LOGARİTMALARINI ALMAK ZORUNDA MIYIZ? BUNUN BİR KURALI VAR MI? ÖRNEĞİN, HARCAMALARIN GSYİH İÇİNDEKİ PAYI GİBİ VERİLERİMİZ KÜÇÜK OLDUĞUNDA YİNE LOGARİTMA ALINIR MI? ÇÜNKÜ GRAFİKLERDE ÇOK FARK OLUŞMADI. 2. 4 ADET VERİ SETİMİN DURAĞANLIĞINA BAKTIĞIMDA HEPSİ BİRİNCİ FARKINI ALDIĞIMDA DURAĞANLAŞIYOR. AMA ÜÇ TANESİ TRENDSİZ VE SABİTSİZ BİR TANESİ SABİTLİ. BU DURUMDA BİRLİKTE KULLANMAMDA SAKINCA VAR MI?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, her serinin logaritmasının alınması gerekmez.Örneğin, eğer denklem üstel fonksiyon ise doğal olarak her değişkenin logaritmasının alınması zorunludur. cobb-douglas üretim fonksiyonu gibi. Bazen veriler öylesine büyük farklılıklar gösterir ki logaritmaları alınır ve veri setleri bir birine yakınlaştırılır.. Negatif içeren serilerin log. alınmaz. Seriler herhangi bir durumda birim kök ihtiva ediyorlarsa. bu yeterlidir. Ancak sonuçta hepsinin ortak I(1) olmaları gerekir. başarılar


E.

HOCAM MERHABA. İ=19 T=36 OLAN BİR PANEL VERİ SETİNDE HER BİR DENKLEM İÇİN AYRI AYRI KATSAYI TAHMİNİ NASIL YAPILABİLİR? MESELA Y=A+BX+E VE İ=19 T=36 İSE HER BİR YATAY KESİT İÇİN A VE B KATSAYILARININ TAHMİNİNİ NASIL YAPABİLİRİZ. TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, Yatay kesit sayısının 19 olduğunu belirtiyorsunuz. her grup için sabiti bulmak istiyorsunuz sanırım. Panel veri setini yükledikten sonra bağımlı ve bağımsız değişken seçiminden sonra (sabit etkiler) sadece bir sabit oluşur. Şimdi; .tabulate ind, generate(D) şeklindeki bir komutu stata command' a yazınız. Sistem her grup için bir yapay değişken üretir. Sonra OLS kullanarak; regress x1,x2, .. D1 D2 D3....D19 işlemini yaptığınızda tahmincilerle birlikte her gruba ait birer sabit ayrı ayrı elde edilir. İnşallah faydalı olmuştur.Başarılar. Tanımlamadaki ind veya id grup tanımlayan serinin adıdır.


E.

MERHABA HOCAM. CEVABINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. ASLINDA SORMAK İSTEDİĞİM HER GRUP İÇİN BİR SABİT BULMAK DEĞİL, HER BİR GURUPTAKİ AÇIKLAYICI DEĞİŞKENLERİN KATSAYISINI AYRI AYRI TAHMİN ETMEKTİ. YANİ ÖYLE BİR MODEL OLMALI Kİ 19 YATAY KESİTTEKİ TÜM KATSAYILARI (SLOPE) TAHMİN EDEBİLELİM. RANDOM COEFFİCENT MODEL VE HİERARCHİCAL LİNEAR MODEL YAPMAK İSTEDİĞİM TAHMİN İÇİN UYGUN OLABİLİR Mİ? TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, O zaman OLS tahmini yapacaksınız. Panelle uğraşmayın.


S.Y.

DİNAMİK PANELDE HANSEN TESTİNİ UYGULAMAK İÇİN XTABOND2 KOMUTUNU YAZDIĞIMDA NOT VALİD UYARISI ÇIKIYOR. NEDEN UYGULAYAMIYORUM, NASIL UYGULAYAAĞIM KONUSUNDA YARDIMCI OLUR MUSUNUZ?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Testi analizden sonra yazmalısın. Ayrıca nasıl bir yöntem ve veri uyguladığını bilmiyorum.


A.K.

HOCAM MERHABA. DERSLERİNİZİ İZLEMEDEN ÖNCE BİR ANALİZ YAPMIŞTIM. BU ANALİZDEKİ VERİ SETİ 22 YATAY KESİT BİRİMİN 10 YILLIK VERİSİNDEN OLUŞMAKTAYDI. ANALİZLERE BİRİM KÖK TESTLERİNİ YAPARAK BAŞLADIM; VE BU TEST SONUÇLARINA GÖRE DEĞİŞKENLER HANGİ DÜZEYDE DURAĞAN İSE O DÜZEYDEKİ DEĞİŞKEN DEĞERLERİNİ ANALİZİME DAHİL ETTİM. SİZ DE VİDEOLARINIZDA "VERİ 20 YILLIK VEYA DAHA UZUN BİR SÜREYİ KAPSAMIYORSA BİRİM KÖK TESTLERİ VS. YAPMANIZA GEREK" DİYE BİLGİ VERMİŞSİNİZ. BUNA GÖRE 10-15 YILLIK VERİ SETİNDE TÜM DEĞİŞKENLERİ "DÜZEYDE" ALIP GECİKMELERİNİ İRDELEMEMEK GEREKİYOR DEĞİL Mİ?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Zaman boyutu olarak 10-15 yıllık süreler kısa sürelerdir. Uzun dönem aramaya gerek yok. Tek veya çok denklemli serilerde kayıplar dikkate alınarak ( veri içinde gecikmelerden dolayı seri azalır) 30 civarında kullanılan zaman aralığı ancak sağlıklı ve anlamlı bir uzun dönem ilişkisi verebilir.


M.A.

MERHABA HOCAM BEN PANEL VERİ SETİ İLE LOJSTİK REGRESYON YAPMAK İSTİYORUM. BUNU STATA YERİNE EWİEV İLE MÜMKÜN MÜ YANİ EWİEV PANEL VERİ SETİ İLE; LOJİSTİK REGRESYON YAPABİLİR Mİ? MÜMKÜN MÜ?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Yapabirsin, Stata ile yapman uygun olur.


H.Y.

SAYIN HOCAM BAHSETTİĞİM DEĞERLER WESTERLUND ECM PANEL COİNTEGRATİON TESTİ SONUÇLARI OLUP ŞU ŞEKİLDEDİR: ----------------------------------------------------------------+ STATİSTİC | VALUE | Z-VALUE | P-VALUE | ROBUST P-VALUE | -----------+-----------+-----------+-----------+----------------| GT | -1.917 | -0.590 | 0.278 | 0.720 | GA | -5.847 | 1.061 | 0.856 | 0.720 | PT | -21.981 | -15.522 | 0.000 | 0.000 | PA | -12.835 | -7.840 | 0.000 | 0.000| -------------------------------------------------------------- SONUÇLAR BU ŞEKİLDEYSE NASIL YORUMLAMAK GEREKİR. İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Tabloda görebildiğim kadar z dağılımına göre değerler ile p ihtimal değerleri yer almaktadır. GT ve GA değişkenlerin tahmincileri, yani katsayıları istatistiki olarak anlamlı değiller. PT ve PA katsayıları ise %1 anlamlılık düzeyinde anlamlılar. İyi çalışmalar


H.S.

HOCAM SELAMLAR. ELİMDE 2006 İLE 2018 YİLLARİ ARASİNA AİT 13 YİLLİK BİR PANEL VERİ BULUNMAKTADİR. DESLERİNİZDEN ANLADİGİM KADARİYLA, 13 YİLLİK VERİ COK UZUN ZAMANLİ BİR VERİ OLMADİGİNDAN BU VERİ İCİN "BİRİM KOK TESTİ' VE "COİNTEGRE" İLİSKİNİN ARANMASİNA GEREK BULUNMAMAKTADİR. BURADA İKİ SORUM VAR: BİRİNCİSİ, BU BİLGİ İCİN HANGİ REFERANSA GİTMEMİ TAVSİYE EDERSİNİZ? IKİNCİ OLARAK, 13 YİLLİK BANA AİT VERİ İCİN BİRİM KOK TESTİ YAPİLMASİ VE COİNTEGRE İLİSKİSİNE BAKİLMASİ DURUMUNDA VARİLAN SONUCLAR YANİLTİCİ Mİ OLUR?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, Veri setinde zaman boyutunun uzun olması (en az 28-30 gibi) sağlıklı sonuç için gereklidir. Ancak makineye ne versen onu yapar, herkes bu hataya düşmektedir. Temel ekonometri kitaplarında bu konuda bilgi vardır. Zaman serisinin en az 40 civarında olsun diyen bile var. Bilgisayar adı üstünde, akıl yapanda olmalı ki ( fark etmek ve ve karar verme yeteneği) doğru sonuca varsın.


H.S.

BU DURUMDA LİTERATURDE YER ALAN, 28-30 YİL SURELİ VERİLER SOYLE DURSUN, 12-15-16 YİL SURELİ PANEL VERİ İLE YAPİLAN ONLARCA CALİSMANİN GECERLİLİGİ DE TARTİSMALİ HALE GELİYOR.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Aynen öyle maalesef.


A.C.

SAYIN HOCAM MERHABALAR, TEZİMDE FONLARIN 2000-2018 GETİRİLERİNİ İNCELİYORUM. HER YIL FON SAYISI ARTARAK DEĞİŞİYOR. ÖRNEĞİN 2000'DE 150 FON, 2001 243 FON, 2002'DE 532 FON DİYE GİDİYOR. BEN BURDA NE YAPMALIYIM?. 2000-2018 ARASI 2 YIL , 3 YIL, ... 19 YIL GİBİ BU SÜREÇTE FAALİYET GÖSTEREN EŞİT YIL SAYISINA SAHİP OLMAYAN FONLARI MI ANALİZE DAHİL ETMELİYİM? YOKSA ÖRNEKLEM Mİ ALMALIYIM ÖRNEĞİN 2009-2018 YILLARI 10 YILLIK TÜM VERİLERİ OLAN FONLARI MI İNCELEMELİYİM.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, İstersen tüm yıllar için ortak olan fonları inceleyebilir veya on yıllık aynı olan fonları ele alabilirsin. Farklı fonlar yıl bazında tek tek ele almadığın sürece sonuçlar tartışılır.


A.C.

SAYIN HOCAM, HAUSMAN TESTİNİ YAPAMADIM, BİR KOPUKLUK VAR SANIRIM. YARDIMLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

STATA mi Eviews mi? Hangi programda


A.C.

STATA'DA SAYIN HOCAM.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, Önce veri setinizi Stata ya yüklediniz. Neyi regrese etmek istiyorsanız verilerinizi seçiyorsunuz. (değişkenleriniz y,x1,x2…olsun) Eğer command ın altına; xtreg y x1 X2…, re (yani rastgele etkiler tahmini) şeklinde regrese ediyorsunuz, Bir sonuç çıkıyor. Sonra command menüsüne, estimates store random_effects yazıyorsunuz. Sonra tekarar commanda menüsünde xtreg y x1 X2…, fe ( yani sabit etkiler tahmini) sonra command menüsüne, hausman . random_effects yazıyorsunuz. Size sonuçlar geliyor. Sıfır hipotezini yorumunu biliyorsunuz. Ret ederse önceki, kabul eder yaptığınız uygun modeldir. Başarılar. Not. Komutlar yerine aynı işlemi pencerelerden giderek te yapabilirsiniz.


A.C.

STATA'DA SAYIN HOCAM.


A.C.

TEŞEKKÜR EDERİM SAYIN HOCAM.


A.C.

SAYIN HOCAM, STATA'DA PANEL ANALİZİ YAPMAK İSTİYORUM, 17 FONUN 19 YILLIK GETİRİLERİYLE YANİ 327 GÖZLEMLE PANEL YAPABİLİR MİYİM. YADA 389 FON 6 YILLIK GETİRİLERİYLE 2334 GÖZLEMLE Mİ YAPMALIYIM. YA DA SİZİN ÖNERİNİZ NEDİR? ŞİMDİDEN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba,İkisini de yapabilirsin. Ancak 19 yıl da yapsan uzun dönem diye bir analiz yapamazsın. Herkesin düştüğü hataya düşme sakın. Veri setini bilmediğim için hangisinin daha sağlıklı olduğunu karar veremem. Fonların bir kısmı önemli değilse, sadece önemli olanlarını tercih etmen daha doğru olabilir.


A.C.

SAYIN HOCAM, STATA PROGRAMINDA TEZİMİN PANEL VERİ ANALİZİ İLE YAPMAK İSTİYORUM, ELİMDE 200 FONUN 19'AR YILLIK GETİRİLERİ VAR, 19 YIL İÇİN PANEL VERİ ANALİZİ YAPABİLİR MİYİM? EN AZ KAÇ YILLIK VERİYE İHTİYACIM VAR? İLGİ VE DESTEĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, tabi yapabilirsin. Ancak uzun dönem ilişkisi için veri setinin uzun olması gerekir (30 civarında). Verilerine bakıldığında buna gerek yok normal panel analiz yapabilirsin sonuçları ona göre değerlendirirsin.


A.C.

SAYIN HOCAM ZAMAN DEĞİŞKENİNİ TSSET TARİH DİYORUM HEP AŞAĞIDAKİ MESAJI VERİYOR P] ERROR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . RETURN CODE 451 İNVALİD VALUES FOR TİME VARİABLE; FOR İNSTANCE, YOU SPECİFİED MYTİME AS A TİME VARİABLE, AND MYTİME CONTAİNS NONİNTEGER VALUES. (END OF SEARCH)


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Zamanı gösteren verileri yeniden yükleyin. Sistem o verileri tanımıyor. Kırmızı renkli ise zaten okuyamıyor demektir.


A.C.

SAYIN HOCAM, TARİH DEĞİŞKENLERİ SORUNUNU ÇÖZEBİLDİM, FAKAT BİRİM KÖK TESTİ ALIRKEN AŞAĞIDAKİ HATAYI VERİYOR, ZAMAN SERİLERİM 2009,2010,2011..2018 ŞEKLİNDE NEYİ YANLIŞ YAPIYORUM, XTUNİTROOT LLC SHARPE, LAGS(1) LEVİN-LİN-CHİU TEST REQUİRES STRONGLY BALANCED DATA R(498);


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Panel veri mi kullanıyorsunuz acaba? Verilerin dengeli olması gerekir, uzunluklara ve aralıklara dikkat et.


A.C.

PANEL VERİLERLE ÇALIŞIYORUM SAYIN HOCAM, BİRİM KÖK TESTLERİNİ YAPTIM, SORUN YOK, REGRESYON MODELİNDE BİRİMLER ARASI KORELASYON, OTO-KORELASYON VE HETEROSKEDASİTE OLMASI HALİNDE BAZI DEĞİŞKENLERİ ÇIKARMALI MIYIM? YOKSA BAŞKA BİR YÖNTEM Mİ KULLANMALIYIM?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

GMM tahmin modelini dene


A.C.

SAYIN HOCAM, TEZİMİN BAĞIMSIZ DEĞİŞKENLERİNİN GÖZLEM SAYISI EŞİT DEĞİL. ÖRNEĞİN 1. BAĞIMSIZ DEĞİŞKENİMİN GÖZLEM SAYISI 125, 2. BAĞIMSIZ DEĞİŞKENİMİN GÖZLEM SAYISI 339, 3. BAĞIMSIZ DEĞİŞKENİMİN GÖZLEM SAYISI 493. NASIL ANALİZ YAPMALIYIM? YA DA BEN BU DURUMDA NASIL BİR YOL İZLEMELİYİM. ÖNERİNİZ NEDİR?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, en düşük gözlem sayısını esas almanız en sağlıklı sonuçları verir. Az bir fark olsaydı sistem işlemi sürdürürdü. Ancak gözlem değerleri arasındaki fark çok yüksek.. Örneğin veriler tarihsel ise aynı tarihlere denk gelen verileri alacaksınız.


A.C.

SAYIN HOCAM, EN DÜŞÜK DEĞİŞKENİN GÖZLEM SAYISINI 125'İ BAZ ALDIM, 339 GÖZLEM SAYISINA SAHİP 2. DEĞİŞKENİ VE 493 GÖZLEM SAYISINA SAHİP 3. DEĞİŞKENİ, 125 GÖZLEME RASTGELE SEÇİMLE Mİ İNDİRECEĞİM, BUNUN İÇİN NE YAPMALIYIM? YADA NASIL YAPMALIYIM?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Cevap bir önceki soruda


A.C.

SAYIN HOCAM, BRİM KÖK TEST YAPARKEN AŞAĞIDAKİ MESAJ ÇIKIYOR LEVİN-LİN-CHİU TEST REQUİRES STRONGLY BALANCED DATA 19 AR YILLIK GETİRİ 161 FONUN VERİLERİ VAR. NEYİ YANLIŞ YAPIYORUM? İLGİ VE DESTEĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, Bu test için verilerin güçlü dengeli panel olması gerekir, seninkiler değil. Tarih ve sayı aralıklarının uyumlu olması gerekir. Boşluk olmamalı.Bir kontrol et.


A.C.

SAYIN HOCAM NİHAYET ÇALIŞMANIN SONUNA GELDİM. STATA DA PANEL VERİ ANALİZİ YAPIYORUM, BİRİM KÖK TESTİM TAMAM, KORELLASYON TAMAM, HAUSMAN TESTİ TAMAM. SORUM ŞU: "PANEL VERİ ANALİZİNDE ÇOKLU DOĞRUSAL REGRESYON YAPACAĞIM. NORMAL ÇOKLU DOĞRUSAL REGRESYONDAKİ OTOKORELASYON, VİF...GİBİ VARSAYIMLAR BURDA DA GEÇERLİ Mİ? TEST R(301) HATASI VERİYOR. NE YAPMALIYIM?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Zaman boyutu kaç, yani hangi yıllar veya dönem aralığı alıyorsun ve yatay kesit serisi kaç onu bana gönderirsen daha rahat anlaşırız.


A.C.

SAYIN HOCAM, 19 YILLIK VERİLER(2000-2018 YILLARI) DENGELİ PANEL EKSİK VERİ YOK, 161 FONU İNCELİYORUM, GÖZLEM SAYIM 3059


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

19 yıllık veriyle birim köke bakılmaz. Bunu defalarca cevaplarda yazdım.Lütfen cevaplarımı okur musunuz. Bu şeklide yapılan çalışmaların tamamı çöplük, değersiz ve yanlış. Bu verilerle klasik panel regresyon yapman gerekir.


A.C.

SAYIN HOCAM YANLIŞ ANLAŞILDIM SANIRIM. SİZİN 30 YILLIK HATTA DAHA ÇOK YIL SAYISINA SAHİP ARAŞTIRMALAR DAHA ANLAMLI DEDİĞİNİZİ BİLİYORUM. BENİM SORUM ŞU: "PANEL VERİ ANALİZİNDE REGRESYON ANALİZİ YAPARKEN, REGRESYON ANALİZİNE İLİŞKİN VARSAYIMLAR OTOKORORELASYON, VİF GİBİ... VARSAYIMLAR BURADA DA GEÇERLİ Mİ? İLGİ VE DESTEĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Evet geçerli. Yalnız vif değil, doğrusal regresyon gibi düşünmeyin.


A.C.

SAYIN HOCAM, AFFINIZA SIĞINARAK SON SORUMU SORUYORUM. STATA'DA PANEL VERİ ANALİZİ YAPIYORUM BİRİMLER ARASI KORELASYON, OTO-KORELASYON VE HETEROSKEDASİTE TESTLERİNİ NASIL YAPACAĞIM HANGİ KODLAR YA DA MENÜYLE YAPACAĞIM BİR TÜRLÜ BULAMADIM. SON YARDIMINIZ, TÜM EMEKLERİNİZ VE KATKILARINIZ İÇİN BİR KEZ DAHA TEŞEKKÜR EDERİM. SAYGILARIMLA....


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Öreğin Y X1 X2 ile panel regreson yapılmaktadır. Aşağıdaki yolu izleyebilir, en son sıfır hipotezini kabul veya reddedebilirsin. Diğer testleri de bu yolla bulabilirsin. Pencre ile, Statistics>Longitudinal/panel data >Linear models >Linear regression (FE, RE, PA, BE) Veya komutla, xtreg Y X1 X2, re tahmin yaptın. Komutla, xtreg Y X1 X2, re theta tetanın yorumu kitaplarda bolca var. veya Pencere ile, Statistics >Longitudinal/panel data >Linear models >agrange multiplier test for random effects veya komutla, . xttest0


A.C.

SAYIN HOCAM, SİZDEN STATA İLE PANEL VERİ ANALİZİ VE LOJİSTİK REGRESYON ANALİZLERİNİN ONLİNE EĞİTİMİ ALDIM. ÇOK BÜYÜK KATKINIZ VE EMEĞİNİZ OLDU. YÜZ YÜZE KURS ALSAM BU KADAR ETKİLİ OLMAZDI, HER SORUMA CEVAP VERDİNİZ. ÇOK AMA ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. SAYGILARIM SUNARIM... EN YAKIN ZAMANDA EVİEW KURSUNDA GÖRÜŞMEK ÜZERE....


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

İlginize teşekkür ederim. Başarılar


N.A.

HOCAM MERHABA, PANEL VERİ ANALİZİ EĞİTİMİNİZİ SATIN ALDIM. DOKTORA TEZİMDE, (T;43 ÇEYREK DÖNEM VE İ;15 BANKA İLE ÇALIŞMAK SURETİYLE) YENİDEN YAPILANDIRILAN KREDİ, YAKIN İZLEMEDE OLAN KREDİ VE TAKİPTE OLAN KREDİ BAĞIMSIZ DEĞİŞKENLERİNİN BANKACILIK SEKTÖRÜ ÇEŞİTLİ ORANLARI (KARLILIK, AKTİF YAPISI, SERMAYE YAPISI VB) VE MAKROEKONOMİK DEĞİŞKENLERLE GECİKMELİ ETKİLERİNİ DE DİKKATE ALACAK ŞEKİLDE İNCELEMEK İSTİYORUM. PANELİMDE BİRİM VE ZAMAN ETKİSİ VAR. KOİNTEGRE İLİŞKİ DE VAR. DEĞİŞKENLERİN DÜZEYLERİNDE YAPTIĞIM FE/RE TESTLERİ SONRASI YAPTIĞIM HAUSMAN TESTİ FE NİN GEÇERLİ OLDUĞUNU SÖYLÜYOR. 1. NASIL BİR MODEL İLE ÇALIŞACAĞIM KONUSUNDA KAFAM ÇOK KARIŞTI. BAĞIMSIZ DEĞİŞKENLERİN GECİKMELİ DEĞERLERİ MODELDE YER ALMASINI İSTESEM FE MODELİ, DİNAMİK PANEL VERİ Mİ YOKSA PANEL VAR MODELİ İLE Mİ ÇALIŞMAM DAHA DOĞRU SONUÇ VERİR? 2. DEĞİŞKENLERİMİN BAZILARI DÜZEYLERİNDE DURAĞAN DEĞİL, DÜZEYLERİNDE FE MODELİ, YA DA DİNAMİK MODELDE YAPTIĞIM TESTLERDE ANLAMLI ÇIKAN İLİŞKİLER, 1.FARKLARI ALARAK OLUŞTURDUĞUM MODELDE LİTERATÜRÜN TERSİNE ANLAMSIZ ÇIKIYOR. NEDEN OLABİLİR? HANGİ MODELİ KULLANIRSAM İLK ÖNCE TEK TEK SERİLERİN DURAĞAN OLUP OLMADIKLARINA BAKMALIYIM DEĞİL Mİ HOCAM? BANA VAKİT AYIRDIĞINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM. İŞLERİNİZDE KOLAYLIKLAR DİLERİM. SAYGILARIMLA,


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Önce veri setinin zaman serisi sayısını ve yatay kesit sayısını bildirirseniz size bir açıklama yapabilirim.


A.C.

SAYIN HOCAM, STATA PANEL VERİ ANALİZİNDE DEĞİŞEN VARYANS VE OTOKORELASYON TESTİNİN NASIL YAPILDIĞINI YAZAR MISINIZ? ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

GLS ile tahmin yapmak şartı ile aşağıdaki komutları heteroskadisity ve otokorelasyon için kullanbilirsin. . xtgls y x1 x2, panels(heteroskedastic) .xtgls y x1 x2, panels(hetero) .xtgls y x1 x2 , panels(correlated)


A.C.

SAYIN HOCAM, STATA'DA PANEL VERİ ANALİZİ YAPARKEN MODEL SEÇİMİ İÇİN F TESTİ YAPILIR MI_? YAPILIYORSA KOMUTUNU YAZAR MISINIZ? TEŞEKKÜR EDERİM SAYGILARIMLA...


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Panel regresyon tahmininde elde edilen tablonun sağ köşesinde yer alan testler ki kara, wald...modelin anlamlı olup olmadığını zaten vermektedir.


N.A.

HOCAM MERHABA, SORDUĞUM SORUYA ZAMAN VE YATAY KESİT SAYISINI BİLDİRİN DEMİŞŞİNİZ. SORUMU YENİDEN DÜZENLEDİM. 15 BANKA VE (11 YILA AİT) 43 ÇEYREK DÖNEM VERİ İLE ÇALIŞIYORUM.YENİDEN YAPILANDIRILAN KREDİ, YAKIN İZLEMEDE OLAN KREDİ VE TAKİPTE OLAN KREDİ ORANI BAĞIMSIZ DEĞİŞKENLERİNİN BANKACILIK SEKTÖRÜ ÇEŞİTLİ ORANLARI (KARLILIK, AKTİF YAPISI, SERMAYE YAPISI VB) VE MAKROEKONOMİK DEĞİŞKENLERLE GECİKMELİ ETKİLERİNİ DE DİKKATE ALACAK ŞEKİLDE İNCELEMEK İSTİYORUM. PANELİMDE BİRİM VE ZAMAN ETKİSİ VAR. KOİNTEGRE İLİŞKİ DE VAR. DEĞİŞKENLERİN DÜZEYLERİNDE YAPTIĞIM FE/RE TESTLERİ SONRASI YAPTIĞIM HAUSMAN TESTİ FE NİN GEÇERLİ OLDUĞUNU SÖYLÜYOR. 1. ) NASIL BİR MODEL İLE ÇALIŞACAĞIM KONUSUNDA KAFAM ÇOK KARIŞTI. BAĞIMSIZ DEĞİŞKENLERİN GECİKMELİ DEĞERLERİ MODELDE YER ALMASINI İSTESEM FE MODELİ Mİ?, DİNAMİK PANEL VERİ Mİ? YOKSA PANEL VAR MODELİ İLE Mİ? ÇALIŞMAM DAHA DOĞRU SONUÇ VERİR? 2. DEĞİŞKENLERİMİN BAZILARI DÜZEYLERİNDE DURAĞAN DEĞİL, DÜZEYLERİNDE FE MODELİ, YA DA DİNAMİK MODELDE YAPTIĞIM TESTLERDE ANLAMLI ÇIKAN İLİŞKİLER, 1.FARKLARI ALARAK OLUŞTURDUĞUM MODELDE LİTERATÜRÜN TERSİNE ANLAMSIZ ÇIKIYOR. NEDEN OLABİLİR? HANGİ MODELİ KULLANIRSAM İLK ÖNCE TEK TEK SERİLERİN DURAĞAN OLUP OLMADIKLARINA BAKMALIYIM DEĞİL Mİ HOCAM? BANA VAKİT AYIRDIĞINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM. İŞLERİNİZDE KOLAYLIKLAR DİLERİM. SAYGILARIMLA,


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba sana bütün sorularına cevap verecek bir makaleyi e maline  gönderiyorum. Dikkatli oku bütün sorduklarına cevap bulabilirsin..


N.A.

HOCAM MERHABA, SANIRIM GÖZDEN KAÇTI, MAKALEYİ GÖNDERMENİZİ BEKLİYORUM. TEŞEKKÜRLER.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Aziz Kutlar Ekler 11:20 (0 dakika önce) Alıcı: Ayeum.com tekrar gönderiyorum


A.C.

SAYIN HOCAM MERHABALAR, HAUSMAN TESTİ İLE MODEL SEÇİMİ YAPMAK İSTİYORUM. RASTGELE ETKİLER Mİ SABİT ETKİLER Mİ DİYE. FAKAT AŞAĞIDAKİ HATA MESAJINI ALIYORUM. CHİ2<0 ==> MODEL FİTTED ON THESE DATA FAİLS TO MEET THE ASYMPTOTİC ASSUMPTİONS OF THE HAUSMAN TEST; SEE SUEST FOR A GENERALİZED TEST BU DURUMDA NE YAPMALIYIM, HANGİ MODELE GÖRE TAHMİN YAPMALIYIM.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, DAHA ÖNCE BU SORUYA CEVAP VERMİŞİM. CEVAPLAR ARASINDA VAR. Önce veri setinizi Stata ya yüklediniz. Neyi regrese etmek istiyorsanız verilerinizi seçiyorsunuz. (değişkenleriniz y,x1,x2…olsun) Eğer command ın altına; xtreg y x1 X2…, re (yani rastgele etkiler tahmini) şeklinde regrese ediyorsunuz, Bir sonuç çıkıyor. Sonra command menüsüne, estimates store random_effects yazıyorsunuz. Sonra tekarar commanda menüsünde xtreg y x1 X2…, fe ( yani sabit etkiler tahmini) sonra command menüsüne, hausman . random_effects yazıyorsunuz. Size sonuçlar geliyor. Sıfır hipotezini yorumunu biliyorsunuz. Ret ederse önceki, kabul eder yaptığınız uygun modeldir. Başarılar. Not. Komutlar yerine aynı işlemi pencerelerden giderek te yapabilirsiniz.


A.C.

SAYIN HOCAM, AFFINIZA SIĞINARAK YAZIYORUM, İSTATİSTİĞE ÇOK HAKİM OLMADIĞIMDAN SORUYORUM. DEDİKLERİNİZİ AYNEN YAPTIM. P DEĞERİ DİYE BİR ÇIKMIYOR SONUÇTA, CHİ2<0 DİYOR. BURADA NE YAPMALIYIM, H0 I KABUL MU EDEYİM?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Sonuçları at bakayım ne yapmışsın.


A.C.

B = CONSİSTENT UNDER HO AND HA; OBTAİNED FROM XTREG B = İNCONSİSTENT UNDER HA, EFFİCİENT UNDER HO; OBTAİNED FROM XTREG TEST: HO: DİFFERENCE İN COEFFİCİENTS NOT SYSTEMATİC CHİ2(8) = (B-B)'[(V_B-V_B)^(-1)](B-B) = -3690.43 CHİ2<0 ==> MODEL FİTTED ON THESE DATA FAİLS TO MEET THE ASYMPTOTİC ASSUMPTİONS OF THE HAUSMAN TEST; SEE SUEST FOR A GENERALİZED TEST


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Örneğin ki kare aşağıdaki şeklide bir değer olsun. Bunun anlamı sıfır hipotezi kabul edilir. Bu değer 0.05 ten büyük olduğu sürece bu böyledir. Yani sıfır hipotezi kabul edili,0.05 ten küçük olunca alternatif hipotez kabul edilir. Sıfır hipotezinin kabul edilmesi yaptığının daha doğru model ( Hausman testine göre rastgele etkiler) olduğu anlamı çıkar. Reddedildiğinde diğer modelin daha uygun olduğu anlamı çıkar. Prob>chi2 = 0.154 ( Prob, ihtimali gösteriyor, anlamlılık düzeyini)


A.C.

SAYIN HOCAM, TAM TERSİNİ YAPTIĞIMDA(YANİ ÖNCE SABİT ETKİLERİ TAHMİN EDİP, SONRA RASTGELE ETKİLERİ TAHMİN ETTİĞİMDE) PROB>CHİ2 = 0.0000 SONUÇ ÇIKTI BU ANORMAL DEĞİL Mİ? RASTGELE ETKİLERE GÖRE YAPILIR DEMİŞTİNİZ. BU DURUMDA BENİM H0 SABİT ETKİLERİ REDDEDİP RASTGELE ETKİLERİ KABUL ETMEM Mİ GEREKİYOR. NEDEN HAUSMAN TESTİNİ TERSTEN YAPINCA ÇALIŞTI? HAKKINIZI HELAL EDİN SİZİ YORUYORUM.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Yazdıklarımı dikkatli oku ve uygula lütfen. Bütün cevaplar verilmiş yeterince. Ayrıca videolarda bu sorduklarının tamamı için cevabı var. Videoları bir defa anlamadıysanız birkaç defa izleyin Videolar hikaye değil, bilgi aktarıyor, bilgi sahibi olmak tekrarla olur ancak..


S.G.

HOCAM MERHABA, HAUSMAN TESTİ YAPMAK İSTEDİĞİM ZAMAN SÜREKLİ HATA VERİYOR. NOTE: THE RANK OF THE DİFFERENCED VARİANCE MATRİX (0) DOES NOT EQUAL THE NUMBER OF COEFFİCİENTS BEİNG TESTED (2); BE SURE THİS İS WHAT YOU EXPECT, OR THERE MAY BE PROBLEMS COMPUTİNG THE TEST. EXAMİNE THE OUTPUT OF YOUR ESTİMATORS FOR ANYTHİNG UNEXPECTED AND POSSİBLY CONSİDER SCALİNG YOUR VARİABLES SO THAT THE COEFFİCİENTS ARE ON A SİMİLAR SCALE. SİZİN DERSLERİNİZDEKİ VERİLERDE DE KENDİ VERİLERİMDE DE AYNI SORUN İLE KARŞILAŞIYORUM. BUNUN İÇİN NE YAPABİLİRİM? PROB HESAPLAMIYOR ÇÜNKÜ.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Veri setini kontrol et, bazı dataları yanlış okuyor veya okuyamıyor. Exceldeki aktarmalarda virgülle nokta birbirine karışabilir.


A.C.

SAYIN HOCAM MERHABALAR, PANEL VERİ ANALİZİYLE DOĞRUSAL REGRESYON YAPARKEN NORMALLİK TESTİNİN YAPILMASINA GEREK VAR MIDIR? NORMALLİK TESTİNE GEREK VARSA VERİLER NORMAL DAĞILIMA UYMUYORSA NE YAPMALIYIZ?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Normallık uyumu çok fazla önemsenmez.


A.C.

SAYIN HOCAM, PANEL VERİLER NORMAL DAĞILIMA UYMADIĞINDA BUNUN İÇİN HERHANGİ BİR TEST YAPILIYOR MU? NORMAL DAĞILIM TESTİNİN YAPILMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEYEN KAYNAKLAR VAR. FAKAT BUNDAN SONRAKİ SÜRECİ SÖYLEMİYORLAR. DEĞERLİ BİLGİLERİNİZDEN AYDINLATILMAYI BEKLİYORUM. SAYGILARIMLA....


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Gerek yok, Verilerin aşırı anormal değilse. Örneğin kesikli veya dar aralıkta değilse sorun yok. Bunları videolarda anlattım bilgin olsun. Kaldı ki tüm verilerin normal dağılmadığı bir veri seti hatırlamıyorum. İllaki bazıları normal dağılımlı olur.


N.A.

HOCAM MERHABA, BİRİMLERE AİT VERİLERLE BİRLİKTE MAKROEKONOMİK DEĞİŞKENLERİ DE KULLANIYORUM. ÖRNEĞİN 10 BANKAYA AİT ÇEŞİTLİ ORANLARININ YANINDA GSYİH BÜYÜME ORANI DEĞİŞKENİNİ PANEL DÜZENİNDE NASIL YERLEŞTİRMELİYİM. HER BANKA İÇİN GSYİH BÜYÜME ORANI AYNI. HER BANKA İÇİN GSYİH BÜYÜME ORANINI AYRI AYRI MI YAZMALIYIZ ? TEŞEKKÜRLER


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, Panel verilerle ilgili yatay kesit serisi olarak bankaları almış isen, her banka için diğer katacağın değişkenleri tek tek tek yazman gerekir. Panel veri videolarında verilerin nasıl kullanıldığı tek tek anlatılmaktadır. Onu bir daha dinle.


A.C.

SAYIN HOCAM MERHABALAR! PANEL VERİLERLE ÇALIŞIYORUM BİR BAĞIMSIZ DEĞİŞKENİM KATEGORİK. KATEGORİLERİM İSE 8 STRATEJİ. HER KATEGORİ İÇİN SÜTUN MU AÇMALIYIM STRATEJİYİ KULLANDI 1, KULLANMADI 0 ŞEKLİNDE Mİ YAPMALIYIM. YOKSA BAŞKA BİR YOL MU DENEMELİYİM? İLGİ VE DESTEĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. SAYGILARIMLA...


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, eğer stratejiler birbirinden bağımsız iseler tek tek değişken şeklinde ele alıp (1,0) değerlendirmek gerekir. Yok eğer hepsi bir konuya ait ise, yani 1 den 8 e kadar kategorik veri kullanabilirsiniz. Örneğin Firmanın karını artırma stratejileri; 1:üretimi arttırmak,2: işçi çıkartmak...3: sermaye arttırmak . ..vs. gibi. Bunlar tek bir değişkenle tanımlanabilir. Yok eğer birinci strateji 1.Üretimi arttırıyor, 0,değiştirmiyor. Strateji 2.. Firma uluslararası satış yapmak istiyor 1; evet ,0; hayır......bu da tek tek bağımsız değişken için kullanılabilir. İnşallah anlaşılmıştır.


A.C.

ÇOK TEŞEKKÜR EDER ELLERİNİZDEN ÖPERİM... SAYGILARIMLA....


N.A.

HOCAM MERHABA, 2009Q1-2019Q3(T:43) ARASINDA OLUŞTURDUĞUM PANELDE ,2009Q1-20016Q4 VE 2017Q4 - 2019Q3 ARASI DÖNEMLERDE MODELİ AYRI AYRI ÇALIŞTIRARAK, DEĞİŞKENLERİN KATSAYI VE ANLAMLILIKLARINDA FARKLILIK VARMI DİYE NASIL BAKABİLİRİZ. .VİDEOLARINIZDA BY/İF/İN SEKMESİNİ KULLANARAK KISITLAMA YAPMIŞTINIZ AMA ZAMAN ARALIĞINDA KISITA GİTMEK İÇİN NE YAPMALIYIZ.YARDIMINIZI RİCA EDİYORUM. ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, drop in ... (örneğin 2/ 20) şeklinde kısıtlama getirebilirsin. Veya STATA penceresinden; Data>create or change data>drop or keep ve ad or ... menülerini takip ederek sınırlama ve artırma yapabilirsin.


S.B.

MERHABA, BÜTÜN DEĞİŞKENLERİN DURAĞANLIKLARINA BAKMAK İÇİN İF BÖLÜMÜN TEK TEK DEĞİŞKENLERİ Mİ YAZMAMIZ GEREKİYOR?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, hangi değişkenler? Başka bir şeyden bahsetmemişsin. Bilmece gibi . Ancak elindeki bütün değişkenlerin (serilerin) tek tek durağanlığına bakman gerekir. Tabii ki , serinin sayısı yeterli ise.....Başarılar


S.B.

MERHABA HOCAM, VERİLERİM EXCEL DOSYASINDA, BUNU STATA YA YÜKLERKEN; FİLE İMPORT EXCEL SPREAD SHEET DİYİP AÇILAN SAYFADA İMPORT FİRST ROW AS VARİABLE NAMES SEÇİP AÇACAĞIM DEĞİL Mİ? DİREK DOSYA STATA YA UYGUN HALDE YÜKLENMİŞ OLACAK BU DURUMDA DEĞİL Mİ? BEN ÇALIŞMALARIMI REVİEWS TE YAPTIM SIMDIYE KADAR, İLK KEZ STATA YA VERİ YÜKLEMESİ YAPACAĞIM, HENÜZ DERSLERİ DİNLİYORUM, DENEMELERİ YAPMADAN EMİN OLMAK İÇİN SORMAK İSTEDİM. CEVABINIZI BEKLİYORUM. TEŞEKKÜRLER HOCAM.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, Excel'den STATA ya aynen belirttiğin gibi veri yükleyebilirsin. Verilerin adlarını birinci satıra alıyorsun demektir.Kopyalama ile de olabilir....vs. Ancak verilerin kırmızı yüklenir ise formatın hatalıdır demektir, unutma. Başarılar


S.B.

HOCAM MERHABA, VERİ SETİM 1990-2018 YILLARI ARASI 28 YIL OLMAK ÜZERE YILLIK VERİ, 9 ÜLKE, 9 TANE DEĞİŞKEN VAR, BAĞIMLI DEĞİŞKEN BÜYÜME, AÇIKLAYICI DEĞİŞKENLER EĞİTİM HARCAMALARI, YÜKSEK TEKNOLOJİ İHRACATI, SAĞLIK HARCAMALARI, İNSANI GELİŞİM ENDEKSİ, BEKLENEN YAŞAM SÜRESİ, AR-GE, OKULLAŞMA VE MARKALAŞMA BAŞVURULARI, PANEL ANALİZİ YAPMAYA KARAR VERMİŞTİK HOCALARIM, REVİEWS TE YAPTIM ÖNCELİKLE, SADECE 2 DEĞİŞKEN BÜYÜME İLE İLİŞKİLİ CIKTI, SONRA STATA İLE YAPALIM ANALİZİ DEDİK, ŞİMDİ İLK KEZ STATA ÇALIŞACAĞIM, EĞİTİMİNİZ SAYESİNDE YAPABİLECEĞİME İNANIYORUM ÇOK FAYDALI OLDU ÇOK TEŞEKKÜRLER. SİZİN FİKRİNİZİ SORMAK İSTEDİM, BEN ANALİZDE BU 9 DEĞİŞKENİN ÜLKELERE GÖRE EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİ GÖRMEK İSTİYORUM. PANEL VERİ ANALİZİ İLE ANALİZ ETMEK DOĞRU MU? FARKLI ÖNERİNİZ OLUR MU?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Yapabilirsiniz. başarılar


Ö.Y.

DEĞERLİ HOCAM İYİ GÜNLER DİLERİM.. BEN DAHA ÖNCE EVİEWS ÇALIŞTIĞIM İÇİN STATA DAN ÇOK ANLAMIYORUM BU YÜZDEN SORULAR SİZE KOLAY GELECEKTİR AMA BEN 2.BİRİM NESİL KÖK ANALİZİ YAPMAK İSTİYORUM CADF VE CIPS BUNUN İÇİN BİR KOD MU VAR YA DA MENÜLERDEN MI YAPMAM LAZIM?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

merhaba, statada xtunitroot y x1,x2... şeklinde komut kullanabilir. Tahmin sonra postesm... den testlere de ulaşılabilir.


Ö.Y.

HOCAM DEDİĞİNİZİ YAPTIM KOD DA . XTUNİTROOT Y X1,X2,X3 TEST Y NOT ALLOWED R(198); DİYE BİR HATA ÇIKTI POSTESTİMATİON DAN DA DEDİĞİM TESTLERE ULAŞAMADIM KUSURA BAKMAYIN SANIRIM BİR YERDE HATA YAPTIM YARDIMCI OLUR MUSUNUZ?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

xtunitroot komut adı y x1 x2 temsili senin değişkenlerin olacak., yani böyle yazacaksın demektir.


Ö.Y.

DEĞERLİ HOCAM DEDİĞİNİZİ DE ÖNCE YAPMIŞTIM BU SEFER DE BÖYLE BİR HATA ÇIKTIĞI İÇİN SİZİN DEDİĞİNİZİN AYNISINI YAZAYIM DEDİM . XTUNİTROOT BİT ARGE KREDİ DDY TEST BİT NOT ALLOWED R(198);


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Yanlış birşeyler yaptığın anlaşılıyor. Stata videolarının panel kısmını lütfen tekrar dinle. Postestimate.., yani tahminlerini önce doğru yapmalısın sonra tahmin testlerine başvurman gerekir.


Ö.Y.

SAYIN HOCAM İYİ GECELER BENİM SİZE BİR SORUM OLACAKTI... YAPMIŞ OLDUĞUM CIPS TEST SONUÇLARINA GÖRE BAĞIMLI DEĞİŞKEN SEVİYE DE DURAĞAN BAĞIMSIZ DEĞİŞKENLERİN BİR KISMI DÜZEYDE BİR KISMI DE 1.FARK DA DURAĞAN BU DURUMDA HANGİ TESTLERİ YADA MODELİ YAPMAM LAZIM?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Hatırladığım kadarıyla 11 yıllık verilerin vardı. Böyle bir analiz yapamasınız.yapamazsınız yanlış yaptığın şeyler... .Lütfen yazdığım cevapları niye okumuyorsunuz?


S.B.

MERHABA HOCAM, ANALİZİMDE BAĞIMLI DEĞİŞKENİM BÜYÜME, BAĞIMSIZ DEĞİŞKENLERİM EĞİTİM, SAĞLIK, PATENT, BEKLENEN YAŞAM SÜRESİ, YÜKSEK TEKNOLOJİ İHRACATI, OKULLAŞMA ORANI, 13 ÜLKE VAR. ANALİZLERİMİ EVİEWS TE DAHA ÖNCE ÇALIŞTIĞIM İÇİN STATAYI İLKE KEZ KULLANACAĞIM, VERİLERİ YÜKLEDİM SORUNSUZCA YÜKLENDİ FAKAT, PANEL VERİ ANALİZİ YAPACAĞIM. ÖNCELİKLE BİRİM KÖKLERİNE BAKIP DURAĞANLIKLARINA BAKACAĞIM DEĞİL Mİ? FAKAT SÜREKLİ HATA VERİYOR, ŞU ŞEKİLDE HATA UYARILARI ÇIKIYOR; MUST SPECİFY PANEL VAR,; ESE XTSET DİYOR BU NE DEMEK? YA DA İNVALİD YAZIP SONRASINDA HERHANGİ BİR DEĞİŞKEN İ YAZIYOR. VERİLERİ YÜKLEDİKTEN SONRA İLK HANGİ AŞAMAYI YAPACAĞIM KONUSUNDA KAFAM KARIŞTI, DERSLERİNİZİN HEPSİNİ NOT EDEREK İZLEDİM FAKAT HATA OLUYOR BENDE SÜREKLİ NEREDE YANLIŞ YAPIYOR OLABİLİRİM HOCAM?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba Öncelikle zaman serisi verisini tanımla.; tsset y gibi. y burada zaman değişkeni (yıllar vs). Bundan sonra birim kök testine bakabilirsin. Ayrıca videoda var lütfen yeniden bak. Veri setinin zaman boyutunu tanımlamadan analiz yapamazsın. İkincisi ID her dönem için tanımlama yapacak bir sayı seti ( 11111, 2222.3333......) oluşturmalısın. Bunlar videolarda gayet açık anlatılmış, doğru videoyu bul. Başarılar.


Ö.Y.

SAYIN HOCAM İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM SİZE BİR SORUM OLACAKTI? 3 DEĞİŞKENİMİZ VAR VE BU 3 DEĞİŞKENDEN 2'SİNDE YATAY KESİT BAĞIMLIĞI VAR 1'İNDE YOK SONUCU ÇIKTI BU SONUÇLARA GÖRE 1.NESİL BİRİM KÖK ANALİZİ Mİ YOKSA 2.NESİL BİRİM KÖK ANALİZİ YAPILMALIDIR? ŞİMDİDEN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM DEĞERLİ HOCAM


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

İkinci nesil birim kök analizi daha isabetli olur.


S.S.

HOCAM MERHABALAR. YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİSİYİM TEZİMDE PANEL GMM KULLANMAK İSTİYORUM FAKAT EVİEWS YERİNE STATA PAKET PROGRAMINI TERCİH ETTİM. YORUMLARDA DA GENEL OLARAK SÖYLENMİŞ AMA KAFA KARIŞIKLIĞIM TAM ANLAMIYLA GİTMEDİ. N:37 T:22 BENİMDE BİRİM KÖK UYGULADIĞIMDA BAZI DEĞİŞKENLERİM DÜZEYDE BAZILARI FARKTA DURAĞAN BENDE AYNI ŞEKİLDE BİRİM KÖK UYGULAMADAN DÜZEY HALLERİYLE Mİ ÇALIŞMALIYIM. GELİR EŞİTSİZLİĞİ ÇALIŞTIĞIM İÇİN VERİ SIKINTISI YAŞIYORUM O YÜZDEN VERİ KISITIM VAR. BİRDE GMM VE SİSTEM GMM MODELLERİNİ DE UYGULADIĞIMDA BAZILARINDA ANLAMLI OLAN KATSAYILAR DİĞERİNDE ANLAMSIZ OLUYOR. BU YANLIŞ YAPTIĞIM ANLAMINA MI GELİYOR. YANIT VERMENİZ BENİ ÇOK MUTLU EDER BİLGİLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİ ŞİMDİDEN ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM SAYGILARIMLA.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba,Hiç birim köke bakmadan, çok rahat bir şekilde SE veya RE analizi yapabilir, uygun tahin yöntemini (GMM,FGLS,GLS...) seçebilirsin.


S.S.

ÖNCELİKLE CEVAPLADIĞINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM SAYGIDEĞER HOCAM. UYGUN TAHMİN YÖNTEMİNİ SEÇEBİLİRSİNİZ DEMİŞSİNİZ TAM OLARAK ANLAYAMADIM RE VE SE SONUÇLARINA GÖRE Mİ (GMM/FGLS/GLS) SEÇİMİ YAPIYORUZ? TEKRARDAN TEŞEKKÜR EDİYORUM.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Evet sonuçlara göre , en uygun modeli ve tahmin metodunu seçebilirsiniz.


Ö.Y.

SAYIN HOCAM ÖNCELİKLE CEVABINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM BENİM VERİLERİMİN BİR KISMI SEVİYE BİR KISMI DA FARKDA DURAĞAN ÇIKTI VE SONUÇ İTİBARİYLE BENİM ARDL YAPMAM HASIL OLDU FAKAT PANEL VERİ ANALİZİMDE ARDL YAPARKEN TEŞHİS TESTLERİ CUSUM VE BENZERİ TESTLER MAALESEF YAPILAMIYOR NE STATA DA NE DE EVİEWS DE BUNUN NEDENİ NEDİR? VE ÇÖZÜM YOLU NEDİR?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Özellikle STATA ya ek program uzantıları ile değişik testler ve uygulamalar yapılabiliyor. R programında çok daha fazlası. Ancak bu spesifik uygulamalara pek ihtiyaç duyulmadığı için, genel videolarda yer almamaktadır. Bu projede sınırlı videolarla olabilecek maksimum bilgi en tasarruflu şekilde verilmektedir.Bu videolar birer anahtar devamını sizler biraz çalışarak kendinizi geliştireceksiniz. Verilerinizde farklı bir sorun var ise, bu verileri değişik model formları ve tanımlama biçimleri ile yeniden analiz edebilirsiniz. Bir dizi alternatif söz konusu.İyi çalışmalar .


Ö.Y.

ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM HOCAM ALLAH RAZI OLSUN KOLAY GELSİN İYİ GÜNLER DİLERİM


S.S.

TEŞEKKÜR EDİYORUM SAYGIDEĞER HOCAM.


Ö.Y.

YATAY KESİT BAĞIMLILIĞI BELİRLENDİĞİ İÇİN HEM BİRİM KÖK TESTİ HEM DE EŞBÜTÜNLEŞME TESTİNİN İKİNCİ NESİL TESTLERDEN OLMASI GEREKMEKTEDİR. BU NEDENLE İKİNCİ NESİL PANEL BİRİM KÖK TESTLERİNDEN CADF VE CIPS İLE WESTERLUND DURBİN HAUSMAN PANEL EŞBÜTÜNLEŞME TESTİ KULLANIR SİZCE DOĞRU MU HOCAM?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

uygun


S.S.

SAYIN HOCAM DAHA ÖNCE YAZMIŞTIM N:37 T:22 OLAN VERİ SETİMLE ÖNCE YATAK KESİT BAĞIMLILIĞINA DAHA SONRA HETEROJENLİĞE BAKTIM YKB MEVCUT VE VERİLER HETEROJEN SİZİN VERDİĞİNİZ CEVAP DOĞRULTUSUNDA BİRİM KÖKE BAKMADAN SE VE RE TAHMİNİ YAPTIM VE ÜÇ MODEL İLE HEPSİNİ TEK TEK DENEDİM. FAKAT BU SONUÇLAR DOĞRULTUSUNDA NASIL GMM/GLS/FGLS TERCİHİNİ YAPACAĞIM KONUSUNDA KAFA KARIŞIKLIĞI YAŞAMAKTAYIM. CEVABINIZ BENİM İÇİN ŞU AŞAMADA ÇOK ÖNEMLİ ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDİYORUM. SAYGILARIMLA.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Bir dizi seçeneğini var. Çıkan sonuçları karşılaştırırken, en anlamlı sonuç veren model en uygunudur. Bunun için bir dizi örneğin Havuzlanmış panel tahmini yapıldı mı? Hausman testine bakıldı mı?Bu gibi tahminler yapıldıktan sonra tahmin katsayıları ne kadar anlamlı, modelin bütününün anlamlı olup olmadığına bakarak en uygununu seçebilirsiniz..


F.P.

MERHABALAR SAYGIDEĞER HOCAM. BEN KAYITTAN STATA PANEL VERİ ANALİZİ EĞİTİMİNİZİ SATIN ALDIM. ÖNCELİKLE BU GİBİ HİZMETLERLE BİZE YARDIMCI LDUĞUNUZ İÇİN SİZE SONSUZ ŞÜKRANLARIMI ARZ EDİYORUM. DEĞERLİ HOCAM BENİM ÇALIŞMAMDA VERİ SETİM 11 MART 2020 İLE 31 ARALIK 2020 TARİHLERİ ARASINDAKİ COVİD VAKA VE ÖLÜM SAYILARININ 5 FARKLI BAĞIMLI DEĞİŞKEN ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ PANEL REGRESYONLA ÖLÇEK İSTEDİM. ANCAK PANEL REGRESYONUN ÇOK SAYIDA VARSAYIMI VAR. BUNLARDAN BİRİ OLAN; OTOKORELASYON SORUNU OLUP OLMADIĞINI TEST ETMEK İÇİN, BREUSCH-PEGAN TESTİNİ SEÇİYORUM ŞU HATAYI VERİYOR. ESTAT BGODFREY VARİABLE __00000L NOT FOUND YİNE NORMALLİK TESTİNE BAKIYORUM NORMAL DAĞILIM OLMADIĞINI GÖSTERİYOR. DİĞER BİR VARSAYIMHETEROSKEDASTİCİTY BUNU DA YAPTIĞIMDA DEĞİŞEN VARYANS SORUNU OLDUĞU ORTAYA ÇIKIYOR. BU DURUMDA BEN REGRESYON YAPAMAM. O ZAMAN PANEL YAPABİLİRMİYİM. PANELDE DE AUGMENT DİCKEY-FULLER (ADF) BİRİM KÖK TESTİNİ KULLANMAK İSTİYORUM STATADA BULMADIM. BUNUN KOMUTUNU ÖĞRENEBİLİR MİYİM? BİRDE HOCAM LEVİN-LİN CHU TESTİ YAPMAK İSTİYORUM AŞAĞIDAKİ HATAYI VERİYOR. . XTUNİTROOT LLC LİTECOİN, LAGS(1) NO OBSERVATİONS R(2000); BU DURUMDA NE YAPACAĞIM HANGİ MODELİ KULLANACAĞIM ŞAŞIRDIM KALDIM. HOCAM. BU KONUDA BANA YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK SEVİNİRİM. SAYGILARIMLA...


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

merhaba, önce verilerin hakkında bilgi verir misin. Kaç dönem aldın aylık mı yıllık mı, günlük mü vs. sonra cevap verebilirim.


F.P.

MERHABA, ÖNCE VERİLERİN HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİN. KAÇ DÖNEM ALDIN AYLIK MI YILLIK MI, GÜNLÜK MÜ VS. SONRA CEVAP VEREBİLİRİM. İLGİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM HOCAM. BEN DAHA ÖNCE SİZE BİR SORU SORMUŞTUM SİZDE YUKARIDAKİ CEVABI BANA YAZMIŞTINIZ. BUNA İSTİNADEN BENDE YENİDEN YAZIYORUM. HOCAM BENİM ÇALIŞMAM COVİD-19 PANDEMİ KRİZİNİN KRİPTO PARALAR ÜZERİNE ETKİSİ. PİYASA DEĞERİ EN YÜKSEK OLAN 5 KRİPTO PARAYI ALDIM. TAHMİN DEĞİŞKENLERİM GÜNLÜK OLARAK 11 MART 2020 İLE 31 ARALIK 2020 ARASINDAKİ DÜNYADAKİ VAKA VE ÖLÜM SAYILARI. TOPLAM 296 GÖZLEM SAYISI.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Pencere: Statistics > Longitudinal/panel data > Unit-root tests Kod; xtunitroot llc x1 x2…., lags( aic 10) AIC göre gecikme demek xtunitroot ht x1 x2… xtunitroot breitung x1 x2….. xtunitroot ips x1 x2…… x1, x 2 ... kullanılan değişkenlerin adıdır.


F.P.

HOCAM MERHABALAR KUSURA BAKMAYIN SORULAR SORUYORUM AMA. BEN DAHA YENİ BU PROGRAMI KULLANDIĞIM İÇİN BİRAZ SIKINTILI.HOCAM BENİN HANGİ MODELİ KULLANACAĞIMI SEÇMEK İÇİN F TESTİ YAPMAM GEREKİYOR. F TEST SONUCUNA GÖRE DE YA HAVUZLANMIŞ EKK YÖNTEMİNİ YADA SABİT ETKİLER VEYA TESADÜFİ ETKİLERİ KULLANCAĞIM. ANCAK BEN STTA'DA F TESTİNİ NEREDEN YAPACAĞIMI BULAMADIM. SAYGILARIMLA.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Model tahmini yapılırken, F testini kendisi verecek, senin uğraşmana gerek yok.


F.P.

HOCAM MERHABALAR. HOCAM BEN F TESTİ YAPTIM F TESTİNE GÖRE SABİT ETKİLER MODELİNİ TERCİH ETTİM. SABİT ETKİLER MODELİ İLE RASSAL MODEL ARASINDA TERCİH YAPMAK İÇİN HAUSMAN TESTİ YAPTIM. BENİM BEŞ FARKLI MODELİM VAR HER BİRİ İÇİN HAUSMAN TESTİ YAPTIM AŞAĞIDAKİ SONUÇLAR ÇIKTI. BU SONUÇLARDAN 3'ÜNE GÖRE SABİT ETKİLERİ 2'SİNE GÖRE DE RASSALI TERCİH ETMEM GEREKİYOR. BEN BU DURUMDA HANGİSİNİ TERCİH ETMELİYİM NE YAPMALIYIM. TABLO 3: HAUSMAN TEST İSTATİSTİĞİ SONUÇLARI MODEL1 MODEL2 MODEL3 MODEL4 MODEL5 X² İSTATİSTİĞİ 31.56 122.19 -6,72 -152,08 9.50 PROB > X² (OLASILIK DEĞERİ) 0.000 0.000 X²<0 X²<0 0.0497


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Katsayıları en anlamlı ve modelin tamamının anlamlı olduğu tahmin tekniği en iyisidir.


F.P.

HOCAM GERÇEKTEN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. HEM DERSLERİNİZİ DİNLEYEREK HEM DE BURADAN SORDUĞUM SORULARLA PANELDE YENİ OLMAMA RAĞMEN BAYAĞI BİR ŞEY ÖĞRENDİM. BEN MESLEK YÜKSEK OKULUNDAYIM 35 HOCA VAR ANALİZLER KONUSUNDA HEP BANA GELİR SORARLAR. BEN İSTATİSTİK YÖNÜNÜ BİLİYORUM ANCAK EKONOMETRİ YENİ ÖĞRENİYORUM. GELEN BÜTÜN HOCA ARKADAŞLARA BU SİTEYİ ÖNERİYORUM. İYİKİ VARSINIZ ÇOK SAĞ OLUN HOCAM.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Eksik olmayın, teşekkür ederim.Hocanın görevi bir şeyler öğretmek ve faydalı olmaktır. Başarılar


F.P.

DEĞERLİ HOCAM İYİ AKŞAMLAR. HOCAM BENİM ÇALIŞMAMDA F İSTATİSTİĞİNİ UYGULADIM HAVUZLANMIŞ EN KÜÇÜK KARELER YÖNTEMİNİ (OLS) SEÇTİM. BUDEFA HEM OTOKORELASYON HEMDE HETEROSKKEDASİTE PROBLEMİ OLDU. BU DURUMDA BEN HAVUZLANMIŞ EN KÜÇÜK KARELER (DİRENÇLİSTANDART HATALAR) YÖNTEMİNİ KULLANSAM YANLIŞ YAPMIŞ OLUR MUYUM? SAYGILARIMLA...


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

GMM veya FGLS yöntemlerini kullan


Ö.Y.

HOCAM HAYIRLI GECELER SİZE BİR KAÇ SORUM OLACAKTI WESTERLUND EŞBÜTÜNLEŞME YAPTIK AMA EŞBÜTÜNLEŞME ÇIKMADI NEDENSELLİK ANALİZİ YAPTIK VE ORADA ANLAMLI SONUÇLAR ÇIKTI ÇALIŞMAYA WESTERLUND U KOYUP EŞBÜTÜNLEŞME ÇIKMADI DEYİP ARKASINDAN NEDENSELLİK Mİ YAPALIM YOKSA WESTERLUND U DEVRE DIŞI BIRAKIP DİREK NEDENSELLİK Mİ YAPALIM? TEORİK OLARAK HANGİSİ DAHA DOĞRU?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Sadece nedensellik daha doğrudur.


Ö.Y.

SAYIN HOCAM İYİ AKŞAMLAR DİLERİM BENİM ÇALIŞMAM DA NEGATİF DEĞERLER VAR BUNDAN DOLAYI LOGARİTMA ALAMIYORUM MUTLAK DEĞER ALIP SONRA LOG ALSAM BU DA YANLIŞ BİR YOLMUŞ BAŞKA BİR YOL ÖNERDİLER SERİDE Kİ EN KÜÇÜK NEGATİF DEĞERİ BUL VE ONU TÜM SERİLERE EKLE DEDİLER... YANİ DİYELİM Kİ EN KÜÇÜK DEĞER -5.3 BUNU TÜM SERİLER EKLEYİP ONDAN SONRA LOGARİTMA AL DEDİLER SİZCE BU NE DERECE DOĞRU BURADA YAPILMASI GEREKEN EN DOĞRU YOL HANGİSİDİR HOCAM?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Saçma, dersimiz matematik değil.her serinin bir iktisadi ,sosyal vs anlamı var.


Ö.Y.

SAYIN HOCAM HAYIRLI GECELER NASILSINIZ İYİ MİSİNİZ? SİZLERİ SÜREKLİ RAHATSIZ EDİYORUM HAKKINIZ HELAL EDİN BEN LOGARİTMA ALMA İLE İLGİLİ BİR KAÇ SORUN YAŞIYORUM MÜSAADENİZ VARSA SİZE SORMAK İSTERİM; 1. NEGATİF SAYILARIN LOGARİTMASI ALINMAZ DİYE SÖYLEDİLER AMA ALINMASI DA GEREKİR DİYENLER DE VAR BU KONUDA BİR BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ? 2. DİYELİM Kİ BİZİM VERİLERİMİZ ORANSAL DEĞER YANİ % DEĞERLER BUNLARIN LOGARİTMASININ ALINMASI GEREKİR Mİ? 3. BAZI DEĞERLER % LİK BAZI DEĞERLER MİLYAR $ DİYELİM BU DURUMDA NE YAPMAMIZ LAZIM?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Negatif sayıların logaritması yoktur, yüzde değerlerin logaritması alınmaz , Çok büyük sayıların logaritmasını alabilirsiniz, yorumlarken katsayıların anlamı değişir.


Z.A.

MERHABA SAYIN HOCAM, DOKTORA TEZİMİN ANALİZİ İÇİN STATA İLE PANEL VERİ ANALİZİ İLE İLGİLİ AKLIMIZDAKİ SORULARI GİDERECEK BİR MAKALE VAR İSE MAİL GÖNDEREBİLİR MİSİNİZ? TEŞEKKÜRLER İYİ ÇALIŞMALAR


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Makale buraya sığmaz e maile gönderiyorum.


Ş.

KIYMETLİ HOCAM MERHABALAR, STATA İLE PANEL ZAMAN SERİLERİ ANALİZİ ÇALIŞACAĞIM. AYLIK VERİLERİM VAR. 2020:04 İLE 2021:01 ARALIĞINDA. BİRİM SAYISI DA 10. FAKAT STATA PROGRAMINA NASIL, HANGİ KOMUTLA TANITACAĞIMI ANLAYAMADIM. YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK SEVİNİRİM HOCAM. EMEĞİNİZ, İLGİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, STATA programı videolarımızda her şey detaylı anlatılmıştır.Onları dikkatli takip etmeni tavsiye ederim.


A.K.

MERHABA HOCAM, ZAMAN BOYUTU OLARAK 10-15 YILLIK SÜRELER KISA SÜRELERDİR. UZUN DÖNEM ARAMAYA GEREK YOK. TEK VEYA ÇOK DENKLEMLİ SERİLERDE KAYIPLAR DİKKATE ALINARAK ( VERİ İÇİNDE GECİKMELERDEN DOLAYI SERİ AZALIR) 30 CİVARINDA KULLANILAN ZAMAN ARALIĞI ANCAK SAĞLIKLI VE ANLAMLI BİR UZUN DÖNEM İLİŞKİSİ VEREBİLİR DİYE YORUMUNUZ MEVCUT. BENİM DE AKADEMİK ÇALIŞMAM T=15 N=6 YANİ ZAMAN KESİTİ BİRİM KESİTİNDE BÜYÜK (T>N) VE DEĞİŞKENLERİN YATAY KESİT BAĞIMLILIĞI ANLAMLI ÇIKTI. BİR DE VERİ SETİNDE ZAMAN BOYUTUNUN UZUN OLMASI (EN AZ 28-30 GİBİ) SAĞLIKLI SONUÇ İÇİN GEREKLİDİR. ANCAK MAKİNEYE NE VERSEN ONU YAPAR, HERKES BU HATAYA DÜŞMEKTEDİR. TEMEL EKONOMETRİ KİTAPLARINDA BU KONUDA BİLGİ VARDIR. ZAMAN SERİSİNİN EN AZ 40 CİVARINDA OLSUN DİYEN BİLE VAR. BİLGİSAYAR ADI ÜSTÜNDE, AKIL YAPANDA OLMALI Kİ ( FARK ETMEK VE VE KARAR VERME YETENEĞİ) DOĞRU SONUCA VARSIN DİYE YORUMLARDA EKLEMİŞSİNİZ. ÇALIŞMAMDA T<30 OLDUĞU İÇİN BİRİM KÖK YAPMAK SAĞLIKLI OLMAYACAKSA BU DURUMDA ANALİZİMİ NASIL YAPMAM GEREKİYOR? NASIL BİR YOL İZLEMELİYİM? YARDIMCI OLUR MUSUNUZ?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba,normal panel veri analizleri yapman gerekir. Sabit etkiler, rastgele etkiler gibi. Değişik tahmin yöntemleri kullanabilirsin. GLS, FGLS...GMM en uygun birini seçebilirsin.


N.Y.

MERHABALAR HOCAM BİR KATILIMCI ARKADAŞIN "...MERHABA SAYIN HOCAM, DOKTORA TEZİMİN ANALİZİ İÇİN STATA İLE PANEL VERİ ANALİZİ İLE İLGİLİ AKLIMIZDAKİ SORULARI GİDERECEK BİR MAKALE VAR İSE MAİL GÖNDEREBİLİR MİSİNİZ? TEŞEKKÜRLER İYİ ÇALIŞMALAR..." RİCASINA İSTİNADEN İLETTİĞİNİZ MAKALEYİ BANA DA E-POSTA ATMANIZ MÜMKÜN MÜ. ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, Eviews12 ile uygulaması yapılan Eviews12 Panel VAR videoları var, onlara bakabilirsin.


M.E.A.

DEĞERLİ HOCAM, EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİNDEN ÖNCE YATAY KESİT BAĞIMLILIĞI VE HOMOJENİTE TESTLERİ YAPARAK, MODELLERDE YATAY KESİT BAĞIMLILIĞI VE EĞİMLERDE HOMOJENLİK OLUP OLMADIĞINI BELİRLEYE ÇALIŞTIM. YATAY KESİT BAĞIMLILIĞINDA SORUN YAŞAMADIM. ANCAK HOMOJENLİĞE İLİŞKİN BİR ANALİZİ DERSİNİZDE FARK EDEMEDİM. SWAMY TESTİ İÇİN XTRCHH2 KODUNU YAZINCA HATA R(199) ALIYORUM.BU TESTİ NASIL YAPABİLİRİM. SAYGILARIMLA


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba,Homojenlik eğim testi için kullandığınız STATA versiyonunda komut yüklü olmayabilir. Bunun için Command menüsünden ssc install xtcd2 şeklinde önce bir yükleme yapmanız gerekir.Daha sonra kodu istediğiniz değişkenleri test etmek için kullanabilirsiniz.Başarılar.


M.E.A.

HOCAM TEŞEKKÜR EDERİM. ÖĞRENMEK İSTEDİĞİM TAM OLARAK BUYDU SAĞOLUN. ANCAK BİR KAÇ SORUN VE BU DOĞRULTUDA SORUM MEVCUT OLDU. 1) SWAMY YA DA DELTA HANGİSİNİ YAPMAM GEREKTİĞİNİN BELİRLEYİCİ NEDİR? BEN SWAMY'İ SEÇTİM VE ONU UYGULADIM DESEM UYGUN BİR YAKLAŞIM MI? EKONOMETRİ KİTAPLARIMDA HANGİ TEST NE İÇİN SEÇİLİR AYRIMI BULUNMUYOR. BAZI MAKALELERDE DELTA BAZILARINDA SWAMY KULLANMIŞ, AMA NEDENLERİ YAZMIYOR. 2) SSC İNSTALL XTCD2 İNDİRME BAŞARILI OLDU. ANCAK ŞU UYARILARI ALDIM DEVAMINDA: XTCD2 Y X (TOO MANY VARİABLES SPECİFİED) XTCD2 Y (PESARAN (2015) TEST FOR WEAK CROSS-SECTİONAL DEPENDENCE.) (ERROR: NO SAMPLE SET) XTCD2 X (PESARAN (2015) TEST FOR WEAK CROSS-SECTİONAL DEPENDENCE.) (ERROR: NO SAMPLE SET) BEN XTCD Y X YAZINCA SONUÇ ALIYORUM AMA KOMUTTA 2 YOK. YANİ XTCD YANİ XTCD2 DEĞİL. DOĞRUSU HANGİSİ? 3) DEĞİŞKENLER KOMUTUN YANINA BAĞIMLI BAĞIMSIZ OLARAK (XTCD Y X)YAZILINCA BAŞKA SONUÇ VERDİ, BİR KOMUTA Y (XTCD Y) DİĞERİNE X (XTCD X) YAZINCA BAŞKA SONUÇ VERDİ. HANGİ SEKİLDE YAZMALIYIM? TEK KOMUTA BAĞIMSIZ BAĞIMLI ŞEKLİNDE YANYANA YAZIP ENTER'I MI TIKLAMALIYIM? 4) BİR KİTAPTA SWAMY İÇİN XTRC Y X KOMUTUNU OKUDUM, BU DA AYNI SONUCU VERİR Mİ? VE YAZIMI XTRC BAĞIMLI BAĞIMSIZ ŞEKLİNDE TÜM DEĞİŞKENLER AYNI KOMUTTA MI OLMALI? 5) XTRCHH2 KOMUTUNU İNDİRMEK İSTEDİM, YANINDAKİ UYARIYI ALDIM. SSC İNSTALL XTRCHH2 (SSC İNSTALL: "XTRCHH2" NOT FOUND AT SSC, TYPE -FİNDİT XTRCHH2-) BU XTRCHH2 SWAMY İÇİN UYGUN KOMUT DEĞİL Mİ? HOCAM YARDIMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Şunu dene mutlaka olur bu sefer, çünkü tanımlama aralığı geniş. (Pesaran, Yamagata. 2008,Testing for slope heterogeneity). Bu test yeterli başka şeye bakmana gerek yok. Komutu yüklemek için .ssc install xthst yaptıktan sonra xthst y x1 x2...(değişkenlerini yaz, başta bağımlı değişken olsun) sonuç bir tablo şeklinde gelecektir. (H0: slope coefficients are homogenous) gelecektir. Sorun olursa bana yaz, olacağını beklemiyorum, verilerin düzgün yüklenmiş ise. Bu test geniş yelpazeli ve bir dizi aykırılıkları tolere eder.


M.E.A.

HOCAM, SÖYLEDİĞİNİZİ UYGULADIM VE SONUÇ ALDIM. SAĞOLUN. ANALİZİN BÜTÜNÜ İÇİN ŞUNU SORMAK İSTERİM. (1 BAĞIMLI-1 BAĞIMSIZ DEĞİŞKEN, 20 YIL, 5 ÜLKE) ŞUNLARI YAPTIM. 1)ÖNCE BU TESTİ YAPTIM. HETEROJENLİK ÇIKTI. (HOMOJEN YA DA HETEROJEN OLMASINA GÖRE BUNDAN SONRA FARKLI BİR UYGULAMA YAPMAM GEREKİYOR MU? ÖRNEĞİN YATAY KESİT BAĞIMLILIĞINA GÖRE 1. YA DA 2. KUŞAK TESTLERLE DEVAM EDİLİYOR, BU PESARAN YAMAGATA TESTİNDE, HOMOJENLİKTE XXX, HETEROJENLİKTE YYY YAPILIR GİBİ BİR AYRIM YOK DİYE ANLADIM ARAŞTIRMALARIMDAN) BİR DE SİZİN YAZDIĞINIZDAN "BU TEST GENİŞ YELPAZELİ VE BİR DİZİ AYKIRILIKLARI TOLERE EDER." SÖZÜNÜZDEN DE YANLIŞ ANLAMADI İSEM BUNU DÜŞÜNDÜM. 2)PESARAN CD İLE YATAY KESİT BAĞIMLILIĞI ÇIKTI. 3)İKİNCİ KUŞAK BİRİM KÖK TESTİ (LLC) İLE BAĞIMSIZ DEĞİŞKEN SEVİYESİNDE, BAĞIMLI İSE 1. FARKINDA DURAĞAN ÇIKTI (TİME TREND İNCLUDED İLE-BU SANIRIM TRENDLİ DEMEK) ( SABİTLİ VE SABİTLİ TRENDLİ AYRIMINI HENÜZ TAM OTURTAMADIM BİLGİLERİM ARASINA, ARAŞTIRIYORUM, NASIL YAPILIYORLAR DİYE BAKMALIYIM, ÇÜNKÜ ANALİZLERDE BUNLARA DA YER VERİLMİŞ.) 4) ARTIK WESTERLUND İLE KOİNTEGRASYON SONUCUNU ALIP RAPORLASAM DOĞRU BİR SONUCA ULAŞMIŞ OLUR MUYUM? HOCAM TEŞEKKÜR EDERİM, YARDIMINIZ İÇİN


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Yaptıkların uygun görünüyor, ancak sonuçlarının değerlendirmesini nasıl yaptığını bilemem. Çünkü veri setini ve doğasını bilmiyorum. Videolarda süreçler anlatılmış muhtemelen onlara bakarak analizlerini yapıyorsun. Bu konuda söyleyeceklerim bu kadar.


M.E.A.

DEĞERLİ HOCAM, BİRİM KÖKLER İLE İLGİLİ İKİ SORUM VAR. (ŞU ARALAR COİNTEGRATİON ARAŞTIRMASI YAPIYORUM, AMA COİNT. ANALİZİ YAPMASA DA TÜM BİRİM KÖK ANALİZİ YAPANLAR İÇİN AYNI SORUM GEÇERLİ). 1) ÇALIŞMALARDA BİRİM KÖK ANALİZİNİ SABİTLİ-TRENDLİ-SABİTLİ VE TRENDLİ OLARAK TABLOLAŞTIRMIŞLAR. DERSİNİZDE ANLADIĞIM. TRENDLİ İÇİN (TİME TREND: İNCLUDED) OLMALI, VE BUNUN SONUCU TRENDLİ SONUCUNU VERİYOR. PEKİ SABİTLİYİ VE AYRICA SABİTLİ TRENDLİYİ NASIL BULACAĞIZ. (NOT: DERSİNİZDE PANEL MEANS İNCLUDED YANİ ORTALAMA İÇERİYOR VE TİME TREND İNCLUDED İFADESİNDEN BAHSEDİLMİŞ. AMA SABİTLİYİ BULAMADIM) NASIL YAPILDIĞI HUSUSUNDA YARDIMINIZA İHTİYACIM VAR. TABLOLAŞTIRMAK İÇİN BUNU ÖĞRENMEK İSTİYORUM. 2) NİYE SABİTLİ, TRENDLİYE İHTİYAÇ DUYUYORUZ. HEPSİNİ ANALİZ ETMEK DURUMUNDA NİYE KALIYORUZ. YANİ VERİNİN AYNI ANDA HEM TRENDLİ HEM TRENDSİZ ANALİZ EDİLMESİNİN GEREĞİ NEDİR? BENİM VERİM TRENDLİ DEĞİLDİR BİLGİSİNE SAHİPSEK, TRENDLİ OLAMAYANA NEDEN BAKIYORUZ. TABLOLARDA HEPSİ VAR, AMA HER ÇALIŞMADA HEPSİ GEREKLİ Mİ? NEYE GÖRE SEÇİM YAPILIR? TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, birim kök testleri yapılırken, serilerin doğasına en uygun test seçeneklerini kendin belirleyeceksin. En uygununu seçtikten sonra (sabit içeren içermeyen vs) o yeterlidir. Başka seçeneklere gerek yoktur. STATA da pencerelerden hareketle daha rahat test seçenekleri yapabilirsin.İstersen xtunitroot kullan istersen pencere kullan. Pencere kullanınca aşağıdaki menüyü takip et; Statistics>longitudinal/ panel data>unit-root test . Gelen son pencerede trendli , trendsiz , sabit içeren içermeyen seçenekler, gecikme uzunluğu ve test çeşitleri sunulmaktadır. İstediğini seçebilir ve analizine devam edebilirsin.


M.E.A.

DEĞERLİ HOCAM TEŞEKKÜR EDERİM. TRENDLİ İÇİN TİME TREND İNCLUDED SEÇENEĞİNİ SEÇECEĞİM SANIRIM. SABİTLİ İÇİN STATA İÇİNDE TİME TRENDİ BULDUĞUM GİBİ BİR YER BULAMADIM. NASIL YAPMALIYIM? SABİTLİYİ NASIL YAPACAĞIM HUSUSUNDA YARDIMINIZA İHTİYAÇ DUYDUM. SABİTLİ VE TRENDLİ İÇİN DE SANIRIM, HEM SABİTLİ SEÇİMİMDE SÖYLEYECEĞİNİZİ HEM DE TİME TREND İNCLUDED SEÇENEĞİNİ SEÇECEĞİZ. TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Bir önceki cevapta yazdığım pencere gelince, alternatifleri işaretler, istediğin sonuçlar gelir zaten, uygun olanı seçersin.Her testte her modeli bulamazsın. Örneğin Fisher testinde sabit seçeneği bulunmaktadır( include drift term) gibi. Sanırım anladın.


M.E.A.

HOCAM TEŞEKKÜR EDERİM, ANLADIM SAĞOLUN. İNCELEDİĞİM BİR MAKALEDE LLC KULLANMIŞ, SABİTLİ-TRENDLİ, SABİTLİ-TRENDSİZ, SABİTSİZ VE TRENDSİZ SEÇENEKLERİNİ KULLANMIŞ. BEN DE ÇALIŞMAM DA LLC KULLANACAĞIM İÇİN SÜREKL, SABİTLİ NEREDEN BULUNACAK ARAYIŞI İÇİNDEYİM. ÖRNEĞİN LLC MENÜSÜNDE "INCLUDE TİME TREND"-"SUPPRESSPANEL SPESİFİC MEANS"- SUBTRACT CROSS SECTİONAL MEANS" SEÇENEKLERİ VE LAG SPESİFİCATİON İLE KERNEL SPESİFİCATİON VAR. AMA BUNLARIN SANIRIM HİÇBİRİ SABİTLİYİ BULMAMIZA YARAMIYOR. ÇALIŞMALARDA SABİTLİYİ GÖRÜNCE NEYİ GÖZDEN KAÇIRIYORUM, SABİTLİ NASIL BULUNUR LLC'DE ARAYIŞI İÇİNDEYİM. (ASLINDA HEPSİNE BAKTIM VE DEİĞİNİZ GİBİ FİSHERDA SABİTLİYİ GÖREDÜM, DİĞERLERİNDE FARK EDEMEDİM) TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Tam ne istediğini anlayamadım. Her testin tanımlama biçimi farklıdır. ille de bunun istiyorum demenin karşılığı yoktur. Örneğin xtunitroot llc x, lags(4) gibi bir komut yazsan ortalama içeren, trend içermeyen bir test yapmış olursun.sanırım bunu demek istiyorsun. Hepsi bu kadar.


M.E.A.

HOCAM TEŞEKKÜR EDERİM. O HALDE LLC'DEKİ "SUPRESS PANEL-SPESİFİC MEANS" SABİTLİ DEMEK MİDİR?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Hayır diğeri, subtract ........


M.E.A.

HOCAM VAKTİNİZİ ALDIĞIM İÇİN KUSURA BAKMAYIN. EKONOMETRİ KİTAPLARIMDA KONUYA İLİŞKİN UYGULAMALAR ANLATILMIŞ AMA SORUMA İLİŞKİN TEORİK AÇIKLAYICI BİLGİ BULAMADIM, O NEDENLE YARDIMCI OLURSUNUZ DİYE SİZE SORMAK İSTEMİŞTİM. HOCAM BU KONU İLE ÇOK İLGİLENİYOR VE ÇALIŞIYORUM BU NEDENLE DE FARKLI BAKIŞ AÇILARI İLE ÇOK SORUM OLUYOR. VAKTİNİZİ ALDIĞIM İÇİN TEKRAR KUSURA BAKMAYIN.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Estağfurullah, başarılar.


Ş.K.

SAYIN HOCAM, DURAĞANLIK TESTLERİYLE İLGİLİ BİR ŞEY AKLIMA TAKILDI. BENİM BİR ÇALIŞMAMDA VERİ SETİMDE BİR DEĞİŞKEN BİRİMLERE ÖZGÜ, YANİ BİRİMLERE GÖRE FARKLILIK GÖSTERMEKTE. BİR KAÇ DEĞİŞKENİM İSE HER BİRİM İÇİN AYNI. ÖRNEĞİN FİRMA AKTİF KARLILIĞI VE DOLAR, ALTIN VB. NİN GETİRİLERİ. FİRMA KARI FİRMADAN FİRMAYA DĞEİŞİKLİK GÖSTERİYOR, DURAĞANLIK SORUNU YOK. ANCAK, DİĞER TİP VERİ SETİNDE SORUN ÇIKIYOR, 2. NESİL BİRİM KÖK TESTİNİ ÇALIŞTIRDIĞIMDA (DÜZEYDE VE 2 GECİKMEYE KADAR BAKIYORUM) DURAĞAN OLMADIKLARI SONUCU ÇIKIYOR. HER İKİ TİP DEĞİŞKEN İÇİN AYNI TİP DURAĞANLIK TESTİ Mİ YAPILMALI, YOKSA FARKLI TEST Mİ YAPILMALI. SAYGILARIMLA


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba , tam anlayamadım dediklerini, amma anladığım kadarı ile, durağanlık için aynı test türünü uygulaman gerekir. Bireysel testlerde ise, aynı test olmak şartı ile uzunluk veya denklem türü farklı olabilir. Ancak bu farklılık vurgulanmalıdır. Başarılar.


Ş.K.

SAYIN HOCAM, TAM ANLATAMADIĞIM İÇİN KUSURUMA BAKMAYIN. ŞÖYLE GÖSTEREYİM BİRİM A DEĞİŞKENİ B DEĞİŞKENİ X 0,1 0,4 X 0,2 0,3 X 0,3 0,2 Y 0,4 0,4 Y 0,2 0,3 Y 0,3 0,2 Z 0,1 0,4 Z 0,1 0,3 Z 0,1 0,2 A DEĞİŞKENİ BİRİMLERE ÖZGÜ. ANCAK B DEĞİŞKENİ YİNE BİR ZAMAN SERİSİ AMA BİRİMLERE ÖZGÜ DEĞİL. ÖRNEĞİN HİSSE SENEDİ GETİRİSİ İLE ALTININ GETİRİSİ ARASINDAKİ İLİŞKİYİ İNCELİYORUM. HER HİSSE SENEDİ İÇİN AYNI VERİ SETİNİ KULLANDIĞIMDAN TEKRARLAYAN VERİ SETİ OLUŞUYOR PANEL DE. BU DA BİRİM KÖK TESTLERİNDE SORUN OLUYOR BENİM İÇİN. 2. NESİL BİRİM KÖK TESTLERİNDE DURAĞAN ÇIKMIYOR HALİYLE, ANCAK LİTERATÜRÜ TARIYORUM HALA AMA , İKİ FARKLI NESİL BİRİM KÖK TESTLERİNİ DEĞİŞKENLERİ AYIRARAK YAPAN BİR ÇALIŞMA HENÜZ GÖREMEDİM. SİZE DANIŞMAK İSTEDİM. BU ARADA SİZE ÇOK TEŞEKKÜR ETMEK İSTERİM, EKONOMETRİK ANALİZDE GERÇEKTEN BENİ CESARETLENDİRDİNİZ. SAYENİZDE ARTIK FARKLI ANALİZ YÖNTEMLERİ DE KULLANABİLİYORUM. SAYGI VE MİNNETLE. İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

merhaba, öncelikle veri setinin zaman ve yatay kesit boyutlarını bana bildirir misin.İnşallah bir hata yapmıyorsun. Bu bilgilerine göre durağanlık diye bir sorunla ilgin yok görünüyor.


Ş.K.

SAYIN HOCAM, EKLEMEYİ UNUTMUŞUM, ÖZÜR DİLERİM. 4 DEĞİŞKENİM VAR, ZAMAN BOYUTU T=84, N=15 BİRİM, 1260 GÖZLEM VAR.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

İkinci nesil yatay bağımlılık testinde (Bai ve Ng) testleri bireysel test sonuçlarında sıfır hipotezi (H0=retain common factors) şeklindeki sıfır hipotezi geçerlidir. Ancak pooled testte sıfır hipotezinin reddedilmesi gerekir, Koentegre ilişki için. Yani pooled testte ( yatay kesit bağımlılık) "no cointg..among alll cross-sec.." şeklindeki sıfır hipotezinin reddedilmesi gerekir. Uzun dönem ilişki için bu sonuçlar olmalıdır. Sonuçların böyleyse sorun yoktur demektir. Bu testi yapman gerekir. İnşallah anlaşılmıştır.


Ş.K.

ANLADIM HOCAM, ÇOK TEŞEKKÜRLER, İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM. SAYGILARIMLA


H.Ö.

SAYIN HOCAM İTİ GÜNLER. T>N OLAN BİR PANEL VERİ SETİM VAR. BU VERİ SETİ İÇİN PANEL BİRİM KÖK TESTİ YAPTIM VE 4 BAĞIMSIZ DEĞİŞKENİN İKİSİNDE BİRİM KÖKÜN VARLIĞI ORTAYA ÇIKTI. İKİ DEĞİŞKEN BİRİNCİ DERECEDEN FARKLARI ALINDIĞINDA DURAĞANLAŞMAKTADIR. DİĞER BÜTÜN KOŞULLAR SAĞLANDIKTAN SONRA BU VERİ SETİ İLE DRİSCOLL-KRAAY TAHMİNCİSİ KULLANIP -BİRİM KÖK İÇEREN DEĞİŞKENLERİN BİRİNCİ FARKLARINI ALARAK- ANALİZİ YAPMAM MÜMKÜN MÜDÜR?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Sağlıklı bir analiz için bütün değişkenlerin I(ı) olması gerekir. Verdiğin bilgilere göre bu şart karşılanmamaktadır.


Y.P.

HOCAM MERHABA, BİRİM SAYISI (N) = 27, ZAMAN (T) = 31 OLAN ÇEYREK DÖNEMDEN OLUŞAN BİR VERİ SETİ İÇİN REGRESYON MODELİ KURMAK İSTİYORUM. BAĞIMLI DEĞİŞKENİM TÜRKİYE'DEKİ BANKALARIN TÜREV KULLANIM DEĞERLERİ, BAĞIMSIZ DEĞİŞKENLERİM İSE TÜRKİYE'NİN GSYH, TÜFE GİBİ MAKROEKONOMİK DEĞİŞKENLERDEN OLUŞACAK. BU ANALİZDE İKİ KONU AKLIMA TAKILMAKTA, YARDIMCI OLABİLİRSENİZ ÇOK MEMNUN OLURUM. BİRİNCİSİ, BAĞIMLI VE BAĞIMSIZ DEĞİŞKEN VERİM AYNI ÜLKENİN VERİLERİ OLDUĞU İÇİN HER BİR BİRİMDE BAĞIMSIZ DEĞİŞKENLER TEKRAR ETMEKTE. ÖRNEĞİN AKBANK İÇİN GSYH VERİSİ, DİĞER BİR BİRİM OLAN ZİRAAT BANKASINDA'DA DEĞİŞMEMEKTE. BU NEDENLE PANEL SETİ OLUŞTURDUĞUMDA HER BİR BİRİM İÇİN AYNI VERİLER DÖNEMLER İTİBARİ İLE TEKRAR EDİYOR. BÖYLE BİR VERİ SETİNDE KURULACAK MODEL SİZCE UYGUN OLUR MU? İKİNCİ SORUM İSE, BİRİM KÖKLERLE İLGİLİ. VİDEOLARI İZLEDİM, YORUMLARINIZI DA OKUDUM. 15 - 20 YILLIK GÖZLEMLERİ AŞTIĞINIZDA BİRİM KÖK YAPMAMIZ GEREKTİĞİNİ BELİRTMİŞSİNİZ. BURADA BİR TEREDDÜTE DÜŞTÜM. BEN ÇEYREK DÖNEM VERİLERLE ÇALIŞACAĞIM İÇİN DÖNEM SAYIM 31 OLMAKTA ANCAK YIL OLARAK BAKTIĞIMDA 8 YILLIK BİR DÖNEMİ İÇERMEKTE. BU DURUMDA YIL OLARAK BAKIP BİRİM KÖK YAPMAMALI MIYIM YOKSA DÖNEM SAYISI OLARAK BAKIP BİRİM KÖK YAPMALI MIYIM? SON OLARAK EĞER BİRİM KÖKE BAKMAM GEREKİRSE, BAĞIMSIZ DEĞİŞKENLERİM İÇİN CIPS TESTİ UYGULADIĞIMDA HER BİR DEĞİŞKEN İÇİN DURAĞAN SONUCU ALIYORUM. ANCAK VERİ SETİNDE BAĞIMSIZ DEĞİŞKEN VERİLERİ HER BİR BİRİM İÇİN TEKRAR ETTİĞİNDEN BU SONUCU VERDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM. SİZCE EĞER BAKMAM GEREKİYORSA FARKLI BİR YÖNTEMLE Mİ BİRİM KÖK ANALİZİ YAPMALIYIM? YARDIMLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM. SAYILARIMLA YUSUF


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, panel ekonometri teorisine bakarsan yatay kesit verileri ile ilgili analizlerin etkinliğini anlayabilirsin. Panel regresyon yapman gerektiğini unutma ( bankaları kullanıyorsun herhalde). Zaman değeri çeyrek yıllık veya günlük olması onu bir T dönemi olmaktan alıkoymaz.T=31 görünüyor, panel birim köke bakman gerekir. Ayrıca yatay bağımlılık testi ve diğer testleri yapman gerekir.Bunun için sana tavsiyem son videolarımızdan olan Panel VAR(EViews12) analizinde bu testler adım adım bir makale eşliğinde yapılmaktadır. O makale SSCI endeksli bir dergide yayımlandı .O makalede takip edilen analizleri yapmanı tavsiye ederim. Makalenin orijinal hali AYEUM veri tabanında yer almaktadır.(Ecological footprint, energy usage, and economic progress relationship: the MINT countries Aziz Kutlar, Ahmet Gulmez, Ali Kabasakal & Selahaddin KutlarTo link to this article: https://doi.org/10.1080/1331677X.2021.2013279). STATA paneli de kullanabilirsin. Sadece STATA panelde ikinci nesil yatay bağımlılık testleri biraz eksik.Onun için ek program yüklemek gerekir onuda sana burada izah etmem biraz zor ve zaman alır. Daha önce bu konuda cevaplar vermiştim. Onları oku( bu platformdaki cevaplar). Başarılar dilerim.


T.E.B.

MERHABA HOCAM, ANALİZİMİ ÜLKE ÜLKE AYIRARAK YAPIYORUM. BU SEBEPLE T=30, N=9 (ALT ORTA GELİRLİ ÜLKE); T=30, N=18 (ÜST ORTA GELİRLİ), T=30, N=17 (YÜKSEK GELİRLİ) . ZAMAN BOYUTUM BİRİM KÖK VE EŞBÜTÜNLEŞME YAPMAMA ENGEL DEĞİL. KORELASYON OLDUĞUNDAN 2.KUŞAKLARI YAPIYORUM. ANCAK DEĞİŞKENLERİM DÜZEYDE, 1.FARKTA HATTA 2.FARKTA DURAĞANLAŞIYOR. EŞBÜTÜNLEŞME YAPMAM DOĞRU OLMAZ, BU DURUMDA PANEL ARDL YAPMAM GEREKİYORMUŞ (ARAŞTIRDIĞIM KADARIYLA) ANCAK STATADA PANEL ARDL NASIL YAPILIR KOMUTLAR NEDİR BULAMADIM. PEKİ 2.FARKLARIN DA ÇIKMASI NEDENSELLİK YAPMAMA ENGEL Mİ? NEDENSELLİĞİN KOŞULU NEDİR HOCAM? ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, panel veri ile çalışıyorsun fakat ARDL yapmak istiyorsun. Zaman serisi altında çalışman gerekir ardl için. STATA ya maalesef ARDL modülünü yüklemen lazım . STATA ardl için pek esnek değil.Komutu da ardl olarak tanımlanmaktadır. Sana zaman serisi ile ilgili Eviews programını tavsiye ederim. Ancak verilerin panel . Nil nehrinde yüzmek istiyorsun, ancak Türkiye'de nil nehri yok. Mısıra gitmen gerek. Granger nedenselliğini istediğin şekilde kullanabilirsin. PVAR modellerinde kısa ve uzun dönmeli olarak bu analizi yapabilirsin.Başarılar.


S.G.

MERHABA HOCAM. ÖNCELİKLE BİZLERE DERSLERİNİZ ARACILIĞIYLA VERDİĞİNİZ BU ÖNEMLİ DESTEK İÇİN SİZE ÇOK TEŞEKKÜR ETMEK İSTİYORUM. DOKTORA TEZİMDE, 4 YILLIK DENGESİZ BİR MİKRO PANEL VERİ SETİ İLE EŞ ANLI DENKLEM SİSTEMLERİ ÜZERİNE ÇALIŞIYORUM. MODELLERDE 3 TANE ENDOJEN DEĞİŞKEN KULLANIYORUM, BU DEĞİŞKENLER MODELLERİN SAĞ TARAFINDA DA BULUNUYOR. DİNAMİK PANEL VERİ MODELLERİ İÇİN 4 YILLIK BİR SÜRE OLDUKÇA AZ DİYE BİLİYORUM FAKAT BU MODELİ DÜŞÜNME SEBEBİM, ENDOJEN DEĞİŞKENLERİN GECİKMELİ DEĞERLERİNİ DE ARAÇ DEĞİŞKEN OLARAK KULLANABİLECEK OLMAM. BU DURUMDA DİNAMİK MODELİ DİKKATE ALMALI MIYIM YOKSA SABİT ETKİLER MODELİ ÜZERİNDEN Mİ DEVAM ETMELİYİM? SAYGILARIMLA,


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Teveccühünüz teşekkür ederim.Verileriniz anladığım kadarıyla dört yıllık ( veya o cıvada) görünüyor. Yatay kesit verilerinden bahsetmemişsiniz. Klasik panel regresyonlarından birini kullanmanız daha isabetli olur. Başarılar.


B.Z.

MERHABA SAYIN HOCAM, VERİLERİN YAPISIYLA İLGİLİ BİR SORUM OLACAKTI. N: 40, T:13 YIL BİR BAĞIMLI DEĞİŞKEN 6 TANE DE BAĞIMSIZ DEĞİŞKENİM SÖZ KONUSU. BAĞIMLI DEĞİŞKENİM YILLIK VERİLERDEN OLUŞURKEN (BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE DEĞİŞMİNİ ALMADIM) BAĞIMSIZ DEĞİŞKENLERİMDEN BİR YA DA BİR KAÇINI BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE DEĞİŞMİNİ ALIP TEKRARDAN OLUŞTURUP ANALİZ YAPABİLİR MİYİM. BUNU YAPABİLMEM İÇİN BÜTÜN DEĞİŞKENLERİM Mİ BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE DEĞİŞKENİNİ ALMAM GEREKİYOR YOKSA KARIŞIK OLARAK BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE DEĞİŞKENİNİ ALIP ANALİZ YAPABİLİR MİYİM. TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, verilerin aynı dönem ve aynı nitelikte olması gerekmektedir. Farklı dönem uygulanacaksa bunun uygun modelle tanımlanması gerekir.


B.Z.

MERHABA HOCAM, PANEL VERİLERİME HAUSMAN TESTİ UYGULADIM SABİT ETKİLER ÇIKTI. ARDINDAN BOOTSTRAP (DİRENÇLİ HAUSMAN) UYGULADIM BURADA İSE P DEĞERİ %8 ÇIKTI VE RASSAL ETKİLER OLDUĞU SONUCUNA ULAŞTIM. MODELİN VARSAYIMLARINI RASSAL ETKİLER İLE TEST ETTİĞİMDE HEM DEĞİŞEN VARYANS HEM DE OTOKORELASYON VAR. BURADA HANGİSİNİ DİKKATE ALIP DEVAM ETMELİYİM?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, analizlerini doğru yapmış isen, değişen varyansı dikkate alman daha isabetli olur. Başarılar.


B.Z.

MERHABA HOCAM 14 YI VEL 570' YAKIN GÖZLEM İLE ÇALIŞTIĞIM VERİLERİMİN BAZILARI EKSİK OLDUĞU İÇİN BİRİMLER ARASI KORELASYONU (PESARAN CD TESTİ) UYGULARKEN ŞÖYLE BİR HATA İLE KARŞILAŞTIM. ERROR: THE PANEL İS HİGHLY UNBALANCED. NOT ENOUGH COMMON OBSERVATİONS ACROSS PANEL TO PERFORM PESARAN'S TEST. İNSUFFİCİENT OBSERVATİONS. BU DURUMDA NASIL BİR YOL İZLEMELİYİM. ALTERNATİF BİR YOL VAR MI? YARDIMCI OLABİLİR MİSİNİZ?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, aşırı dengesiz panel kullandığın anlaşılıyor. Kabul sınırlarını aşan veri kayıplarının olması muhtemel. Eksik verileri tamamlaman gerekmektedir. Aksi takdirde Pesaran testi uygulayamazsınız. Benzer testler de aynı hatayı verecektir.Başarılar.


K.Z.D.

HOCAM EMEĞİNİZE SAĞLIK. ÇOK TEŞEKKÜRLER. HOCAM BENİM UZUN SÜREDİR ÇÖZEMEDİĞİM BİR KAÇ SORUM VAR: 1. KONTROL DEĞİŞKENİNİ ANALİZE NORMAL DAHİL EDİN DENİLİYOR. EĞER ÖYLEYSE ANCOVA GİBİ ANALİZLERİN MANTIĞININ AKSİNE BUNLAR KONTROL DEĞİŞKENİ NASIL OLUR ANLAMADIM? DEĞİLSE NASIL DAHİL EDİYORUZ HOCAM? 2. İKİ DEĞİŞKENİN ETKİLEŞİMİ ANALİZE DAHİL EDİLMEK İSTENDİĞİNDE BUNUN STATA'DA BİR KODU VEYA YAPILIŞ ŞEKLİ VAR MI ABACA? NASIL YAPIYORUZ? 3. PANELDE QUANTİLE REGRESYON YAPMAK İÇİN STATA KODU VEYA MENÜDEN BİR YOLU VAR MI? BİRAZ ÇOK OLDU AMA BU SORUNLARLA ÇOK UZUN SÜREDİR UĞRAŞIYORUM. YARDIMCI OLURSANIZ SIRTIMDAN BÜYÜK BİR YÜKÜ ALMIŞ OLACAKSINIZ HOCAM. ÇOK TEŞEKKÜRLER


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Kaancığım vallahi tam ne sorduğunu anlayamadım. Kusura bakma. sorduğun soruların ancak bir derste uzun uzun anlatmak gerekir. Bu platformu biliyorsun, sadece püf noktalar ve anlamadığınız bazı özel durumlar için kullanılmaktadır. Sorularını ve sorunu sınırlandır ve sadece uygulamaya yönelik sorsanız memnun olurum. Teorik kısımları kitap veya makalelerde öğreneceksiniz. Bu videoların amacı uygulamaların nasıl yapıldığını ve yorumunu içermektedir. Anladığım kısımlar için; birbirini etkileyen değişkenler yıldız (*) işareti ile birbiriyle çarpılır. Quantile regresyon için, Stata programında Statistics> linear and...> Quantile Regresyona girin istediğiniz oranı seçerek analiz yapabilirsiniz. Kodu qreg şeklindedir. Başarılar.


M.A.

MERHABA HOCAM, GMM'DE AÇIKLAYICI DEĞİŞKENLERDEN HANGİSİNİN PREDETERMİNED, ENDOGENOUS, EXOGENOUS VE İNSTRUMENTAL VARİABLE OLARAK BELİRLENECEĞİNİ NASIL TESPİT EDERİZ. ÇOK TEŞEKKRÜLER.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, değişkenleri sen konuya göre kendin belirleyeceksin.


B.Z.

MERHABA DEĞERLİ HOCAM, PANEL VERİLERE HANGİ ZAMAN ARALIĞI OLURSA BİRİM KÖK UYGULANMALIDIR. BUNU PEK ÇOK TARTIŞMA FORUMUNDA OKUDUM. GENELLİKLE NET BİR CEVAP YOK. DOLAYISIYLA ÖĞRENEBİLECEĞİMİZ BİR KAYNAK DA YOK. İNCELEDİĞİM KİTAPLARDA GENELLİKLE ZAMAN BOYUTU ARTTIKÇA BİRİM KÖK UYGULANMALI DENİLMEKTE. ANCAK BURADA SİZİN İFADELERİNİZE BAKILDIĞINDA BİRİM KÖK UYGULANABİLMESİ İÇİN T=30 VEYA ÜSTÜ OLMASI GEREKTİĞİNİ HER SEFERİNDE VURGULAMIŞSINIZ. SİZE GİVENİYORUM ANCAK DOKTORA TEZİMDE BİRİM KÖKÜ ŞU NEDENLE YAPMADIM DİYEBİLECEĞİM BİR KAYNAK MEVCUT MU? BUNU BİZİMLE PAYLAŞABİLİR MİSİNİZ? ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. İYİ ÇALIŞMALAR


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, zaman serisi analizlerinde zaman ne kadar uzun ise sonuçlar o kadar sağlıklıdır. Bunun için T=30 civarındaki bir zaman serisinde anlamlı bir uzun dönem ilişkisi aranabilir. Bunun altındaki zaman boyutunda sonuç alınsa bile pek sağlıklı olduğu tartışılır. Ancak sizin sorduğunuz panel veri setindeki birim köktür. Burada durum biraz farklıdır. Yani yatay bağımlılık ikinci nesil birim kök testlerinde Pesaran 20 civarında hatırlıyorum, Bai ve Ng de tesadüfü veri setinde en düşük olarak T=20, N=20 veri kullanmıştır. Bu veri aralığı olabilecek en düşük ve testin gücünü sınamayı amaçlamaktadır. Yoksa bu sayı yeterlidir şeklinde değerlendirmemek gerekir. Sonuçlar çok sağlıklı olmayabilir. Panel veri analizindeki yatay bağımlılık testlerinde en alt sınır yirmi veri ve üstü zaman serileri analizinde ise otuz civarında olması sağlıklı bir sonuç için değerlendirilebilir. Başarılar.Bakabilirsiniz: https://www.jstor.org/stable/pdf/40800875.pdf https://www.econ.cam.ac.uk/people-files/emeritus/mhp1/fp2007/panelUnitCoin_final.pdf


E.T.

HOCAM MERHABALAR DAHA ÖNCE HEP DENGELİ PANEL VERİLERLE ÇALIŞTIM. İLK DEFA DENGESİZ BİR PANEL ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUM. AMA YOL HARİTASIMI BULAMIYORUM. DENGESİZ PANEL VERİDE DE TIPKI DENGELİDEKİ GİBİ TESTLERİ UYGULAYABİLİYOR MUYUZ? YANİ BENİM SERİLERİMDE HEM ZAMAN BOYUTUNDA KAYIP VAR ( YANİ BAZI ÜLKELERİN 1980-2018 ARASI VERİSİ VAR İKEN BAZI ÜLKELERİN 1993-2018 ARASI VERİSİ VAR) AYRICA ZAMAN KESİTLERDE DE BOŞLUKLAR MEVCUT. BEN STATA DA İLK ÖNCE CD TEST YAPTIM AMA MODEL OLARAK ÇALIŞMADI. DEĞİŞKENLERİ AYRI AYRI ANALİZ ETTİM (XTCDF KOMUTU İLE) ARDINDAN HOMOJENLİK TESTİ (XTHST) YAPTIM. SERİLERİM CD BAĞILILIĞI VAR VE HETEROJEN. ARDINDAN XTCİPS KOMUTUYLA BİRİM KÖK YAPMAK İSTEDİM HATA ALDIM. FAKAT PESCADF KOMUTUYLA BİRİM KÖK TESTİ YAPTIM. FAKAT YAPISAL KIRILMALI VE DİĞER BİRİM KÖK TESTLERİ İÇİN GAUSS 21'DE TESTLERİ YAPMAYA ÇALIŞTIM TESTLER (BAİ-NG, NKARUL, PANİCCA, PDLMTREND VB.) ÇALIŞMADI HATA ALDIM. ACABA YANLIŞ YOLDAMIYIM ?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, dengeli olmayan panelle çalışabilirsin. Sadece veri setindeki eksiklikler kabul edilen marj aralığında olmalıdır. Stata'nın hangi versiyonunu kullandın? Çünkü 16. versiyona kadar dediğin testleri modülle yapabilirsin. Program doğruda ikinci nesil CD analizi yapmıyor. Yeni modül yüklemelisin, önceki cevaplara bak nasıl yüklendiğini öğren.Gauss ta dediğin testleri rahatlıkla yapabilirsin. Hem daha çok test var. Benim son Panel Gauss videolarımda geniş anlatılmıştır.Ayrıca benim Panel VAR Eviews12 videolarımda da bahsettiğin testler anlatılmıştır. Başarılar.


E.T.

HOCAM MERHABALAR; BENİM ELİMDE T:48 N:15 VE YATAY KESİT BAĞIMLILIĞI VE HETEROJEN OLAN BİR PANEL VERİ SETİM VAR. BİRİM KÖK TEST SONUÇLARINA GÖRE BAĞIMLI DEĞİŞKEN VE 2 BAĞIMSIZ DEĞİŞKEN I1, BİR BAĞIMSIZ DEĞİŞKENİM İSE I0. BU DURUMDA DEĞİŞKENLERİN FARKLI DERECEDE DURAĞAN İKEN GAUSS'DA UYGULANABİLEN DURBİNH TESTİ UYGULADIM. ORADAKİ KMAX DEDİĞİMİZ MAXİMUM ORTAK FAKTÖR SAYISINI 5 GİRDİĞİMDE EŞ BÜTÜNLEŞME İLİŞKİSİ ÇIKMIYOR FAKAT BU DEĞERİ 2 GİRDİĞİMDE İSE EŞ BÜTÜNLEŞME İLİŞKİSİ TESPİT EDEBİLİYORUM? BU DURUMDA KMAX NEYE GÖRE SEÇMELİYİZ ? YADA KMAX 2 OLARAK GİREREK ELDE ETTİĞİM SONUÇLARI KULLANMAM SAKINCALI OLUR MU ?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, konentgre düzeyini sağlayan ortak faktör sayısı , senin için en uygun olanıdır. Sadece bunu metinde açıklaman gerekir.


E.T.

O ZAMAN BENDE EŞ BÜTÜNLEŞMEYİ SAĞLAYAN KMAX 2'DİR. PEKİ BEN BU DURUMU NASIL AÇIKLAYABİLİRİM ? ELİNDE BU AÇIKLAMAYI YAPABİLECEĞİM BİR ÇALIŞMA ÖNERİR MİSİNİZ ? BEN BU EŞ BÜTÜNLEŞME TESTİYLE ALAKALI 4-5 ÇALIŞMAYA BAKTIM HİÇ BU NOKTAYA DEĞİNMEMİŞLER BİLE HOCAM.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, metinde açıklama yapman yeterli. Çalışmanın çokta anlamlı olduğu söylenemez. Verilerine özel bir açıklama sadece.


E.T.

HOCAM MERHABALAR BEN PESCADF KOMUYLA 2.KUŞAK PANEL BİRİM KÖK TESTİ UYGULADIM VE ÇALIŞMAMDA KULLANMAYA KARAR VERDİM. ÇALIŞMANIN EKONOMETRİK METODOLOJİ KISMINI YAZAR İKEN İLGİLİ TESTİN DENKLEMİNDE KAFAM KARIŞTI. XTCİPS KOMUTU İLE PESCADF KOMUTU ARASINDAKİ FARK NEDİR? İKİSİDE AYNI TEST İSTATİSTİĞİNİ Mİ KULLANIYOR?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, bu iki testin arasındaki farkı uzun anlatmak yerine, kısaca anlayacağın şekilde şöyle açıklayabiliriz; PESCADF testi Pesaran ve Shin (IPS, 2003)'in ilk yayınını esas alarak yatay bağımlılık testi olarak kullanılmaktadır .xtcips komutu CIPS testi yine Pesaran (2007)'in sonra geliştirdiği teste dayanmaktadır. Son test daha gelişmiş bir uygulamadır. Bu testlerle ilgili geniş bilgi daha önceki cevaplarımda var, okuyabilirsiniz.