Ders Detayı

SPSS İle Tüm Analizler-Eğitimler Tek Paket ( Temel SPSS ve İleri SPSS ) A'dan Z'ye
37 Video, Ders Süresi: 215 gün

Dersler

Temel SPSS

Ders 1:Temel Kavramlar

Ders 2:SPSS'de Veri Girişi

Ders 3:SPSS Data Menüsü

Ders 4:SPSS Transform Menüsü

Ders 5:SPSS İle Tanımlayıcı İstatistikler

Ders 6:SPSS İle Normallik Testi

Ders 7:SPSS İle Güvenirlik Analizi

Ders 8:SPSS İle Ki-Kare Analizi

Ders 9:SPSS İle T Testleri

Ders 10:SPSS İle Tek Yönlü Varyans Analizi(ANOVA)

Ders 11:SPSS İle Çoklu Varyans Analizi(MANOVA)

Ders 12:SPSS İLE Korelasyon Analizi

Ders 13:SPSS İle Basit Doğrusal Regresyon Analizi

Ders 14:SPSS İle Çoklu Regresyon Analizi

Ders 15:SPSS İle Faktör Analizi

Ders 16:SPSS İle Parametrik Olmayan Testler

Ders 17:SPSS İle Kümeleme Analizi

 

İleri SPSS-1

Ders 1:Tanıtım

Ders 2:Genel Doğrusal Modeller-1(Tek Yönlü Varyans Analizi)

Ders 3:Genel Doğrusal Modeller-2(Tek Yönlü Kovaryans Analizi

Ders 4:Genel Doğrusal Modeller-3(Tekrarlanan Ölçümler)

Ders 5:Genel Doğrusal Modeller-4(Faktörüyel Düzende Faktörlerden Biri Tekrarlanan Ölçümler)

Ders 6:Genel Doğrusal Modeller-5(MANOVA)

Ders 7:Genel Doğrusal Modeller-6(Tek Yönlü MANCOVA)

Ders 8:Genel Doğrusal Modeller-7(İki Yönlü MANCOVA)

Ders 9:Genel Doğrusal Modeller-8(İki Yönlü Varyans Analizi)

Ders 10: Benzerlik Analizi Analysis Of Sımılarities (ANOSIM)

Ders 11: Parametrik Olmayan Çok Değişkenli Varyans Analizi (NP MANOVA - PER MANOVA)

 

İleri SPSS-2

Ders 1:Tanıtım

Ders 2:Uyum Analizi

Ders 3:Diskriminant Analiz

Ders 4:Regreyon Korelasyon Analizi

Ders 5:Kanonik Korelasyon

Ders 6:Kümeleme Analizi

Ders 7:Yaşam Sürdürme Analizi

Bu ders toplam 930 dk'dır.

 

#AYEUM #temelSPSS #İleriSPSS 

Eğitmen: Kollektif

Katılım Belgesi: Evet

Durum:Tüm Dersler Yüklendi

Garanti: % 100  Memnuniyet ve İade Garantisi

Özellikleri:  İnteraktif, Online Sınav, Eğitmene soru sorma imkanı

Fiyat:
1.599,90 TL
Ders İzleme Süresi: 215 Gün
Erişim Zamanı: 7/24
Video Sayısı: 37
Durum: Satın Alınabilir
Favoriye Ekle


Tanıtım Videosunu İzle



Örnek Dersi İzle

Puanlar 0 Kişi Oyladı (0/100)

0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi

Yorumlar

M.C.A.

HOCAM MERHABA İYİ ÇALIŞMALAR BEN BASİT VARYANS ANALİZİ YAPIYORUM. İSTATİKSEL OLARAK ÖNEMLİ ÇIKMASA DA DUNCAN TESTİ SONUÇLARINA BAKMAK İSTİYORUM AMA DUNCAN TEST SONUÇ YERİ HATA VERİYOR BU ŞEKİLDE POST HOC TESTS ARE NOT PERFORMED FOR SÜT BECAUSE AT LEAST ONE GROUP HAS FEWER THAN TWO CASES. BANA YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM TEŞEKKÜRLER.


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhabalar. En az bir grubunuzdaki veri sayısı 2'den az. Grupların frekans dağılımlarına bakınız. Çok az veri bulunduran grupları analiz dışında tutabilirsiniz.


H.Ş.U.

HOCAM MERHABALAR, ELİMİZDE BİR DEĞİŞKENLE İLGİLİ GENİŞ BİR SAYISAL VERİ GRUBU VAR. BİZ BU VERİ GRUPLARI İLE NORM DEĞERLER OLUŞTURMAK İSTİYORUZ( ÖRN. 0-20 ARASI KÖTÜ 20-40 ARASI ORTA 40-60 ARASI İYİ GİBİ). BUNUN İÇİN HANGİ İSTATİSTİKLERİ YAPABİLİRİZ VEYA YAPMAMIZ GEREKİR ? ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER..


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhabalar. Transform menüsü altında recode into different variable işlevini kullanalım. Yapmanız gerekenleri şöyle özetleyeyim. 1) İşlem yapmak istediğiniz değişkeni ortadaki pencerenin içine atınız. 2) "Output variable" kısmından değişkene yeni bir isim veriniz. 3) Ardından "Old and new values" aktif hale gelecektir. Ona tıklayınız. 4) Soldaki "old values" bölümünü kullanıp 0-20 kategorisini oluşturmak için "Range lowest through value" kısmına 20 yazın. 5) Sağdaki "New values" kısmına da 1 diyelim. "1" ile kastettiğimiz grup "kötü" ile tanımladığınız grup olsun. 6) Son olarak "Old-new" penceresinde "add" işlevine tıklanarak, bu kategori için tanımlama yapılır. Diğer kategorileri oluşturmak için benzer işlemleri tekrarlayın. Örneğin 20-40 arası için "range" bölümüne 20-40 aralıklarını tanımlayın ve benzer şekilde devam edin. İşlem bittiğinde veri dosyanızın en sonunda kategorize ettiğiniz yeni bir değişken yaratılmış olacaktır.


Ü.T.

HOCAM MERHABALAR ÖNCELİKLE EĞİTİM VİDEOLARINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM ÇOK YARARLI OLUYOR BENİM İÇİN. SİZDEN KÜÇÜK BİR İSTEĞİM OLABİLİR Mİ? DERS NOTLARINI SİZDEN ALABİLME İMKANIMIZ VAR MI? ŞİMDİDEN TŞK EDERİM İYİ GÜNLER DİLERİM.


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhabalar. Analizleri yaptığım veri setlerini Ayeum yetkilileri ile paylaşmıştım. Onlardan talep edebilirsiniz. Eğer oradan alamazsanız, ejder.aycin@kocaeli.edu.tr adresine e-posta göndermenizi rica edeceğim. Oradan size geri dönüş sağlarım.


F.D.

HOCAM VERİ SETLERİNE NASIL ERİŞEBİLİRİZ


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhaba, veri setlerini ayeum yetkililerine göndermiştim. Onlardan isteyebilirsiniz. Eğer temin edemezseniz ejder.aycin@kocaeli.edu.tr adresine yazarsanız, oradan geri dönüş yaparım.


E.A.

HOCAM MERHABALAR VARYANS VE KOVARYANS MATRİSLERİNİN EŞİTLİĞİNİ TEST ETMEK İÇİN LEVENE VE BOX M TESTLERİNE BAKIYORUZ. VARYANS EŞİTLİĞİ DENİNCE STANDART SAPMANIN KARELERİ TEST EDİLİYOR. KOVARYANS MATRİSİ DENİNCE TAM OLARAK NE ANLAMALIYIZ AÇIKLAYABİLİRMİSİNİZ? ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhabalar. İki değişkenin ilişkili olup olmadığını tespit etmenin en basit yollarından biri iki değişkenin birbirlerine göre değişimini gösteren kovaryans değerini hesaplamaktır. Kovaryansı daha iyi anlayabilmek için, hem varyansın hem de kovaryansın formüllerini incelemenizi öncelikle öneriyorum. İki değişkenin birlikte değişimini bulabilmek için her bir değerin ortalamadan farkının çarpımını hesaplarız. Bu işleme kovaryans hesaplaması denir. Sonucun pozitif olması artan bir doğrusal ilişkiyi, negatif olması azalan bir doğrusal ilişkiyi ve sıfır civarında olması ilişkinin olmadığını gösterir. Kovaryans matrisi ise bu değişkenlerin karşılıklı kovaryans değerlerinin bulunduğu bir matristir.


P.B.

HOCAM, TRANSFORM İŞLEMİNDEN ÖLÇEĞİN TOPLAM PUANINI ALMAK İSTERSEK ÖLÇEK SORULARINA TIKLAYIP ARALARINA + İŞARETİ KOYMAMIZ YETERLİ MİDİR?


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhabalar. Videoda ortalama aldığımız için "MEAN" işlevini kullanıp aradaki değişkenleri de virgül ile ayırmıştık. Toplam puan almak istiyorsanız mean yerine "SUM" işlevini kullanmanız gereklidir. Örneğin a1,a2,a3 olmak üzere 3 değişkenin toplamını almak istiyorsanız, aralarına virgül koyarak "SUM(a1,a2,a3)" yazıp işlemi tamamlamanız yeterli olacaktır.


F.G.

MERHABA HOCAM, BAZI YAYINLARDA CRONBACH ALFA'NIN YANISIRA OMERGA KATSAYISININ DA RAPORLANDIĞINI GÖRÜYORUZ. OMERGA KATSAYISINA NASIL BAKABİLİRİZ ACAB?


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhabalar. Omega da Cronbach alfa gibi güvenilirlik analizi yapmak amacıyla kullanılıyor. Doğrulayıcı faktör analizinde madde faktör yüklerinin ve hata varyanslarının tahminini gerektirmesi nedeniyle yaygın bir şekilde kullanılmadığına dair literatürde bir takım görüşler bulunmaktadır. Faktör analizi ile ilgiliyseniz Process model vb. makrolar üreten Hayes'i duymuş olabilirsiniz. Hayes'in aşağıda belirttiğim makalesini detaylı incelemenizi önereceğim. Hayes, A. F., & Coutts, J. J. (2020). Use omega rather than Cronbach’s alpha for estimating reliability. But…. Communication Methods and Measures, 14(1), 1-24. Ayrıca aşağıdaki linki kullanarak Omega ile alakalı makroyu indirebilirsiniz. https://afhayes.com/spss-sas-and-r-macros-and-code.html Oradaki örnek dosyayı da indirerek, SPSS'i çalıştırdıktan sonra Reliability menüsü altında Omega katsayısını hesaplayacak işlevi yapabiliyor olacaksınız. Bu işlemler için aşağıdaki videoyu da izlemenizi önerebilirim https://www.youtube.com/watch?v=aoLw5zi_UMg


P.B.

HOCAM, ÖLÇEK PUANLARINI NASIL ELDE ETTİNİZ? ÖLÇEK MADDELERİNİ TOPLAYIP TOPLAM PUAN MI ÖLÇEK PUANLARI OLDU HOCAM? İSTATİSTİKLER, TOPLAM ÖLÇEK PUANI KULLANARAK MI HESAPLANIR HOCAM?


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhabalar. Benim çözüm yaptığım örnek veri setlerinde faktörleri oluştururken, ortalama aldım. Örneğin iş tatmini diye bir faktör olduğunu varsayalım. İş tatminini ölçen 10 soru olduğunu varsayalım. Bu 10 sorunun ortalamasını alarak iş tatmini faktörünü oluşturdum. Ancak bazı ölçeklerde toplama işleminin de kullanıldığını biliyorum. Orijinal ölçeği dikkate alarak bu işlemleri yapınız. Toplam değere dayalı bir ölçek ise toplam puan kullanabilirsiniz. Değilse ortalama alınarak faktörleri oluşturabilirsiniz. Bu işlemleri yapabilmek için transform menüsündeki compute variable işlevini kullanabilirsiniz. Transform menüsünü anlattığım videoda detayları görebileceğinizi düşünüyorum.


E.B.E.

MERHABALAR HOCAM. FAKTÖR ANALİZİ SONUCUNDA ELDE ETİİĞİM 4 FAKTÖR İÇİN FAKTÖR SKORLARI ELDE ETMEM GEREKİYOR. ANCAK BU FAKTÖR SKORLARIYLA SONRASINDA BİRER VERİDEN OLUŞAN BAŞKA DEĞİŞKENLER İLE REGRESYON ANALİZİ YAPACAĞIM İÇİN FAKTÖR SKORLARININ DA BİR VERİDEN YA DA BİRİMDEN OLUŞMASI GEREKİYOR. TRANSFORM MENÜSÜNDEN ORTALAMA, FAKTÖR ANALİZİ MENÜSÜNDEKİ "SCORE" SEÇENEĞİNDEN REGRESYON İLE Z SKORU GİBİ SEÇENEKLERİ DENEDİM AMA ELİMDEKİ VERİ SETİ UZUNLUĞUNDA SKORLAR ELDE EDEBİLDİM. BU NOKTADA HANGİ YÖNTEMİ İZLEYEBİLİRİM YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM.


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhabalar, Veri setinizi mail atabilirseniz, inceledikten sonra yardımcı olmaya çalışırım. ejder.aycin@kocaeli.edu.tr


A.S.

HOCAM MERHABA, ÖNCELİKLE EMEKLERİNİZE SAĞLIK, SORUM ŞU: İKİ DEĞİŞKENİM VAR. YALNIZLIK VE YAŞAM DOYUMU. YAPTIĞIM KORELASYON ANALİZİNDE İKİ DEĞİŞKEN ARASINDA NEGATİF İLİŞKİ ÇIKMAKTADIR. FAKAT BU İKİ DEĞİŞKEN İÇİN REGRESYON ANALİZİ YAPTIĞIMDA "MODEL SUMMARY" TABLOSUNDA R DEĞER POZİTİF ÇIKMAKTADIR. SADECE BU İKİ DEĞİŞKEN ÖZELİNDE DEĞİL YÖNÜ NEGATİF OLAN BAŞKA DEĞİŞKENLERİ DE TEST ETTİĞİMDE AYNI SONUÇLARI YANİ REGRESYON ANALİZİNDE R DEĞERİ POZİTİF SONUÇ VERMEKTEDİR. BUNLA İLGİLİ YORUMUNUZU MERAK ETMEKTEYİM VE BU DURUMDA NE YAPILMASI GEREKTİĞİ KONUSUNDA YARDIMLARINIZI İSTİYORUM. TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Korelasyon ve regresyon katsayılarının işaretleri konusunda iki analiz ortak bir noktada buluşmaktadır. Korelasyon analizinde negatif çıkan katsayılar, regresyon analizinde elde edilen beta katsayıları için de negatif çıkar. Benzer şekilde pozitif olan korelasyon katsayıları için de regresyon katsayıları pozitif olmalıdır. Dolayısıyla negatif korelasyonun olduğu durumda, regresyondaki beta katsayısına dikkat ederek yorum yaparsanız, yanılmamış olursunuz. Bu arada analizlerinizi yaparken korelasyon ve regresyon analizlerinin temel mantığını göz ardı etmeyiniz. Değişkenler arasındaki ilişkinin gücünü ve yönünü görmek istiyorsanız korelasyon analizini, değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisini araştırıyorsanız regresyon analizini kullanınız.


Ç.M.

DURBİN WATSON TEST ARALIĞI NE OLMALI HOCAM? ALT VE ÜST SINIR DEĞERLERİ NEDİR? BENİM MODELİMDE 1, 465 ÇIKTI, OTOKORELASYON VAR MIDIR?


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

ejder.aycin@kocaeli.edu.tr ye mail atabilirseniz, örnek bir dosya göndererek sorunuzu cevaplayacağım


A.S.

HOCAM MERHABA İYİ ÇALIŞMALAR. MANOVA TESTİMDE PİLLAİS'S TRACE VE WİLKS' LAMBDA DA ANLAMLI FARKLILIK ÇIKMADI. FAKAT TEST OF BETWEEN SUBJECT EFFECTS TABLOSUNDA BAĞIMSIZ DEĞİŞKEN İLE 4 BAĞIMLI DEĞİŞKENDEN BİRİ İLE ARASINDA ANLAMLI FARKLILIK ÇIKTI. BÖYLE BİR DURUMDA SONUÇ NASIL YAZILABİLİR. ÖRNEK BİR TABLO YORUMLAMASI YAPAR MISINIZ. TEŞEKKÜR EDERİM


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

ejder.aycin@kocaeli.edu.tr adresine mail atabilirseniz, örnek bir dosya göndererek açıklamaya çalışacağım.


P.B.

MERHABA HOCAM, Kİ-KARE TESTİ, MANN WHİTNEY U TESTİNDE %95 GÜVEN ARALIKLARINI NASIL HESAPLARIZ HOCAM.


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhaba, SPSS'te bazı ortalama karşılaştırma testleri yapıldığında %95 güven aralığı değerlerini program bize veriyor. Ancak Ki-kare testi gibi nominal-ordinal değişkenlerin dağılımlarının farklılık gösterip göstermediğini test ettiğiniz bir problemde ortalamanın güven aralığı değeri hesaplanmaz. Mann Whitney testi yapıldığında da sıra ortalamaları (mean rank), box-plot ve medyan değerleri kullanılarak yorumlar yapılır. Bu testte güven aralığı hesabı ile ilgilenmenize gerek yoktur.


P.B.

MERHABA HOCAM, "BAĞIMSIZ GRUPLARDA T TESTİNDE" %95 GÜVEN ARALIKLARINI NASIL HESAPLARIZ HOCAM. VE YORUMU NASIL OLUR HOCAM. YANİ BULGULAR VE TARTIŞMA KISMINA NASIL YAZARIZ VE TARTIŞMADA NASIL TARTIŞIRIZ. (P DEĞERİ KULLANMADAN SADECE %95 GÜVEN ARALIĞI İLE). TEŞEKKÜR EDERİM HOCAM DEĞERLİ CEVAPLARINIZ İÇİN.


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhabalar. Bağımsız örneklem t testinde ortalamalar arası farkın güven aralığı SPSS analiz çıktısının en sağında yer alan "%95 Confidence Interval of the Difference" sütunlarında yer alır. Lower ve upper sütunlarına bakarak farkın güven aralığının alt ve üst limitlerini görebilirsiniz. Yani bağımsız iki grubun ortalamaları arasındaki farkın %95 güven düzeyinde hangi aralıkta olabileceğini gösterir. Bulgularda genellikle farkın güven aralığı değerlerine yer verilmez. Tanımlayıcı istatistikler, t test istatistiği, serbestlik derecesi, p değerini raporlarken göstermeniz yeterli olacaktır.


P.B.

MERHABA DEĞERLİ HOCAM, İSTATİSTİKSEL SONUÇLARI SUNARKEN NOKTA TAHMİNLERİ HAKKINDA BİLGİ VERİLMESİ GEREKTİĞİNDE BU "NOKTA TAHMİNLERİ" İÇİN NELERİ YAZMAK GEREKİYOR. SPSS'DE NASIL HESAPLANIYOR HOCAM. TEŞEKKÜRLER.


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhabalar, ejder.aycin@kocaeli.edu.tr adresine mail atabilirseniz oradan dosya paylaşarak cevaplamaya çalışırım.


U.Ç.

HOCAM SUNUMUNUZ GAYET FAYDALI, TEŞEKKÜR EDERİM. SİZE BİR SORUM OLACAKTI. ONE WAY ANOVA ANALİZİ YAPARKEN ŞÖYLE BİR HİPOTEZ OLUŞTURULMUŞ OLSUN: KOBİ'LERİN ÇALIŞMA SERMAYESİ İHTİYACININ KATILIM BANKALARINDA UYGULANACAK ORTAKLIK MODELLERİYLE GİDERİLEBİLECEĞİ ALGISI KOBİ ÇALIŞAN SAYISI GRUPLARINA GÖRE FARKLILIK GÖSTERMEMEKTEDİR. BU DURUMDA SPSS DE BAĞIMLI DEĞİŞKEN KUTUCUĞUNA ANKET SORULARINDAN SADECE BU HİPOTEZLE İLGİLİ SORULAN SORUYU ALMAMIZ YETERLİ MİDİR?


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhaba, bahsettiğiniz hipotez için, ilgili ifadenin çalışan sayısı gruplarına göre farklılık gösterip göstermediğinin testini bahsettiğiniz şekilde yapabilirsiniz. Eğer anketinizdeki bir takım sorular belli bir faktörü temsil ediyorsa, "Compute variable" işlevini kullanarak o sorulardan bir faktör yarattıktan sonra, yarattığınız faktörü bağımlı değişken kutucuğuna atıp test etmek istediğiniz gruba göre farklılığına bakabilirsiniz.


U.Ç.

MERHABA HOCAM. NORMALLİK ANALİZİ YAPARKEN GRUP BAZINDA SONUÇLARI GÖRMEK İÇİN SPSS NORMALLİK TESTİNDE BAĞIMSIZ DEĞİŞKEN BÖLÜMÜNE ÖRNEĞİN ÇALIŞAN SAYISINI EKLEDİM VE 1-9, 10-49 VE 50-249 ÇALIŞAN GRUPLARI İÇİN SONUÇLARI ALDIM. BAZI GRUPLARIN KOLMOGOROV SİG. DEĞERİ .05 DEN KÜÇÜK DİĞER GRUPLAR İÇİN BÜYÜK ÇIKTI. BU DURUMDA YORUMLAMAYI HER BİR GRUP İÇİN AYRI AYRI YAPIP KOLMOGOROV DEĞERİ DÜŞÜK ÇIKANLAR İÇİN ÇARPIKLIK BASIKLIK DEĞERLERİ ÜZERİNDEN NORMALLİK TESTİ YAPMAM DOĞRU MUDUR? AYRICA VİDEO SONUNDA KAYNAKLARI VERECEĞİNİZİ SÖYLEDİNİZ AMA İLETMEYİ UNUTTUNUZ SANIRIM. BURDAN YAZABİLİR MİSİNİZ?


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhabalar. Videoda anlatırken de vurgulamış olmalıyım. Özellikle sosyal bilimlerde sıklıkla kullanılan 5'li/7'li likert ölçeğindeki soru formlarının kullanıldığı çalışmalarda yer alan verilerin normallik testi sonuçlarına göre normal dağılma ihtimali çok düşüktür. Dolayısıyla normallik testine ek olarak tanımlayıcı istatistikler, çarpıklık basıklık değerleri, histogram, q-q plot gibi diğer durumları da incelemek gerekir. Siz de alt gruplarınız için bu bakış açısıyla değerlendirme yapabilirsiniz. Kaynak için birkaç kitap paylaşayım. İnternette aratıp pdf'lerini bulabileceğinizi düşünüyorum. 1. Multivariate Data Analysis Joseph F. Hair Jr. William C. Black Barry J. Babin Rolph E. Anderson. 2. SPSS for Windows Step by Step, A Simple Guide and Reference. Derren George, Paul Mallery 3. IBM SPSS for Introductory Statistics, Use and Interpretation. George Morgan, Nancy Leech, Gene Gloeckner, Karen Barrett


P.B.

MERHABA HOCAM, DENEY VE KONTROL GRUBUNDA 3 ÖLÇÜM VARSA GRUP İÇİ KARŞILAŞTIRMADA BU 3 ÖLÇÜMDE NORMAL DAĞILIYORSA "TEK YÖNLÜ TEKRARLI ÖLÇÜMLERDE VARYANS ANALİZİ", BU 3 ÖLÇÜMDEN BİRİ NORMAL DAĞILMIYORSA DA "FREİDMAN TESTİNİ" Mİ KULLANIYORUZ HOCAM. BU TESTLERDE POST HOC NASILDIR HOCAM? (3 ÖLÇÜM OLARAK MESELA; İŞLEM ÖNCESİ, SIRASI, SONRASI KAN ŞEKERİ ÖLÇÜMÜ GİBİ)


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhaba, Tekrarlı ölçümler ANOVA'nın parametrik olmayan karşılığı Friedman testidir. Eğer Friedman testi ile ortancaların eşit olmadığı tespit edilirse (yani p<0.05 bulunursa) post hoc analizi olarak, yanılma düzeyini aşağı çekecek şekilde, Bonferroni düzeltmeli Wilcoxon işaretli sıra testi ya da işaret testi uygulanabilir.


M.K.K.

MERHABA HOCAM, ÖLÇEK GELİŞTİRME AŞAMASINDAYIM VE TAM OLARAK HANGİ SIRAYI İZLEMEM GEREKTİĞİNİ KAVRAYAMADIM. ÖNCELİKLE ÖLÇEĞİN UYGULAMASINI YAPTIM AFA YAPMADAN ÖNCE VERİLERİN AYIKLANMASI GEREKİYOR SANIRIM BU AŞAMADA TIKANDIM, ANLATTIĞINIZ GİBİ MADDELER İÇİN NORMALLİK TESTİ YAPTIM VE NORMAL DAĞILMIYOR FAKAT BUNUN İÇİNDE UÇ DEĞERLERE BAKTIM YAKLAŞIK 25 KİŞİYİ ELEDİM DAHA SONRA 1 MADDE HARİÇ BASIKLIK VE ÇARPIKLIK DEĞERLERİ -1,5 VE +1,5 ARASINDA SADECE BU YETERLİ Mİ YANİ BASIKLIK VE ÇARPIKLIK DEĞERLERİ -1,5 VE +1,5 ARASINDA İSE NORMAL DAĞILMIŞTIR DİYEBİLİR MİYİZ? AYRICA CİNSİYET, YAŞ VE EĞİTİM GİBİ DEĞİŞKENLERE DE NORMALLİK TESTİ YAPIYOR MUYUZ? BU KONUDA YARDIM ALABİLECEĞİM KİMSE OLMADIĞI İÇİN SİZE YAZIYORUM HOCAM YARDIMINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhabalar. Normallik testlerinin yanı sıra, Basıklık çarpıklık değerleri, Q-Q plot, histogramlar ve tanımlayıcı istatistiklerden yararlanarak karar verebilirsiniz. Farklı kaynaklarda farklı tolerans aralıkları olmak üzere çarpıklık basıklık değerinin bahsettiğiniz aralıkta yer alması normal dağılımı işaret eden göstergelerden biridir. Cinsiyet eğitim durumu gibi kategorik değişkenlere normallik testi yapmayınız.


M.Ş.

MERHABALAR HOCAM. EMEKLERİNİZ İÇİN ŞİMDİDEN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. 1- İKİ BAĞIMSIZ VE BİR BAĞIMLI DEĞİŞKENİM VAR. DEĞİŞKENLER NORMAL DAĞILIM GÖSTERİYORLAR. BAĞIMSIZ DEĞİŞKENLERİN BAĞIMLI DEĞİŞKEN ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ(YORDAMA) HEM AYRI AYRI HEM DE ORTAK ETKİSİNİ ÖĞRENMEK İSTİYORUM. ANCAK BİR BAĞIMSIZ DEĞİŞKENİN TEK BAŞINA BAĞIMLI DEĞİŞKEN ÜZERİNDEKİ ETKİSİNE BASİT DOĞRUSAL REGRESYON İLE BAKTIĞIMDAN GENEL MODELDE(MODEL SUMMARY VE ANOVA DA) HEM DE KATSAYILAR (COEFFİCİENTS) BÖLÜMÜNDEKİ SİG. DEĞERLERİ ANLAMLI ÇIKIYOR. DİĞER YANDAN İKİ BAĞIMSIZ DEĞİŞKENİN BAĞIMSIZ DEĞİŞKEN ÜZERİNDEKİ ETKİSİNE ÇOKLU REGRASYON İLE BAKTIĞIMDA İSE GENEL MODEL ANLAMLI ÇIKIYOR AMA AZ ÖNCE TEK BAŞINA BAKTIĞIM BAĞIMSIZ DEĞİŞKENİMİN KATSAYILAR (COEFFİCİENTS) BÖLÜMÜNDEKİ SİG. DEĞERİ ANLAMLI ÇIKMIYOR. BU DURUMDA HER İKİ DURUMU DA PAYLAŞMAK İSTEDİĞİMDE BİR ÇELİŞKİ ORTAYA ÇIKMAZ MI? VEYA BU DURUMU NASIL YORUMLAMAK GEREKİR? 2- ÇOKLU REGRASYON YAPTIĞIMDA GENEL MODELDE(MODEL SUMMARY VE ANOVA DA) HEM DE KATSAYILAR (COEFFİCİENTS) BÖLÜMÜNDEKİ SİG. DEĞERLERİ ANLAMLI ÇIKIYOR. ANCAK BAĞIMSIZ DEĞİŞKENİMİN KATSAYILAR (COEFFİCİENTS) BÖLÜMDE TÜM BAĞIMSIZ DEĞİŞKENLERİN SİG. DEĞERLERİ ANLAMSIZ ÇIKIYOR (P>0,05). BU DURUMDA HİÇBİR DEĞİŞKENİN BAĞIMLI DEĞİŞKENİ ANLAMLI YORDAMADIĞI YORUMU MU YAPILMALI? BU DURUMU NASIL YORUMLAMAK GEREKİR?


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhabalar. İlk sorunuzu şu şekilde yorumluyorum. Bir A değişkeninin Y üzerindeki etkisini anlamlı iken, A ve B'nin bağımsız değişken olarak alındığı modelde A'nın etkisinin anlamsız olduğunu söylüyorsunuz sanırım. Demek ki B değişkeninin modele girmesi A'yı devre dışı bırakıyor. İhtimal dahilindedir olabilir. Konunuzu tam olarak bilmiyorum ancak, neden böyle bir etki olduğunu açıklamaya çalışınız. B'nin buradaki etkisinin fazla olduğu hakkında yorum yapabilirsiniz. İkinci sorunuzda ise şöyle bir durum oluşmuş. Anovanın anlamlı çıkması regresyon modelindeki en az bir değişkenin anlamlı olduğu anlamı taşımaktadır. Sizde bağımsız değişkenleriniz anlamsız çıktığına göre muhtemelen modelin sabiti (constant) anlamlı çıkmıştır. Dolayısıyla bağımsız değişkenlerinizin bağımlı değişkeni yordamadığını düşünmek durumunda kalırız. Kolaylıklar dilerim.


Ö.E.A.

HOCAM MERHABA, BİR ÖLÇEĞİM VE BİRDE TESTİM VAR ÖLÇEK 3 ALT BOYUTLU VE KMO DEĞERİ ÇIKMIYOR 242 ÖRNEKLEM YETERLİ DEĞİL DEMEK BUNU ANLADIM EKLEME YAPABİLECEĞİM DURUMDA DEĞİLİM SORUN YARATACAĞINIDA BİLİYORUM NE YAPABİLİRİM, DİĞER TESTTE 6 ALT BOYUT VAR VE 0 1,01 2,01 2 3 OLARAK KODLANMIŞ ŞEKİLDE BU TESTİN GÜVENİRLİKLERİNİ DÜŞÜK YA DA - ŞEKLİNDE BULUYORUM ZATEN VE FAKTÖR ANALİZİ YAPAMIYORUM HİÇ BİR SONUÇ VERMİYOR, KODLAMAYI MI YANLIŞ YAPIYORUM ANLAMADIM VE TEZLERDE DOĞRULAYICI FAKTÖR ANALİZİ YAPMAMIZ GEREKİYORSA DAHA ÖNVE ÖLÇÜLMÜŞ ÖLÇEKLERİN AÇIMLAYICI FAKTÖR ANALİZİNİ NEYE GÖRE BELİRLİYORUZ ONU DA ANLAMADIM MESELA ÖLÇEĞİMDE 7 FAKTÖRE İNDİRGİYOR AÇIKLANAN VARYANS YETERLİ AMA YİNE KMO HESAPLAMIYOR NPRMALDE 3 ALT BOYUTTAN OLUŞUYORKAFAM KARIŞTI BİRAZ, YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK SEVİNİRİM


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhaba. Veri setinizi ejder.aycin@kocaeli.edu.tr'ye mail atarsanız inceleyip, geri dönüş yaparım.


H.A.

MERHABALAR HOCAM, BOX TEST VE LEVENE TEST DE HOMOJENLİK SAĞLANAMAZ VE P 0,05 DEN KÜÇÜK İSE MANOVA YAPILAMAZ MI? WİLKS YERİNE PİLAR TRACE BAKILIR VE POST HOCDA BONFERONİ YERİNE TAMHANE YAPILABİLİR Mİ. ANALİZİNİZDE İKİ KATEGORİK VERİ ARASINDA ETKİLEŞİM ETKİSİ BAKIYORUZ; (DOĞM AĞRILI VE CMT SKOR ) ÇOK KARŞILAŞTIĞIMIZ BİR ŞEY DEĞİL BU KONUYU YORUM OLARAK BİRAZ DAHA AYDINLATIRMISINIZ TEŞEKKÜRLER


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhaba. Öncelikle analizle ilgili yapılanları netleştirmeye çalışayım. Box test ile MANOVA analizinin varsayımlarından biri olan kovaryans matrislerinin homojen olup olmadığı durumu test edilir. Bu testin sonucuna göre kovaryans matrisi homojen değilse analizin varsayımlarından birini sağlamamış olursunuz. Varsayımlarının sağlanmadığı bir istatistiki testin sonuçlarının ne kadar doğru olacağı tartışmaya açıktır. Sadece MANOVA için değil, tüm analizlerde belli varsayımlara göre hareket edildiği malumdur. Dolayısıyla bu varsayımların sağlanması analiz için ön koşuldur. Diğer sorularınızdan bu kısmı ayıralım. İkinci sorunuz post hoc testleri ile alakalı. Burada varyans homojenliği varsa "Equal variances assumed" alanındaki testler seçilebilir. Varyanslar homojen değilse söylediğiniz gibi Tamhane gibi "Equal variances not assumed" alanından test seçilmelidir. Post hoc analizi farklılık olması durumunda yapılmalıdır. Aksi takdirde bir anlam taşımayacaktır. Dolayısıyla öncelikle Pillai’s Trace ve ya Wilks’ lambda istatistiklerine bakarak gruplar arasında fark olup olmadığına karar verilmeli, eğer farklılık varsa bu farklılığın hangi gruplar arasında olup olmadığını belirlemek için Post hoc analizleri yapılmalıdır.


Ü.A.

MERHABA HOCAM, İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM ÖLÇEĞİN ALT BOYUTLARINI ''COMPUTE VARİABLE'' KISMINDAN MADDELERİ EKLEDİKTEN SONRA OK TUŞUNA BASINCA ''TEXT VALUE TOO LONG FOR THE CURRENT SERVER LOCALE'' YAZISI KARŞIMA ÇIKMAKTA DİĞER ALT GRUPLARI OLUŞTURURKEN HERHANGİ BİR SORUN İLE KARŞILAŞMADIM, MADDELERDE HERHANGİ BİR EKSİK VERİ DE YOK, BU SORUNU NASIL ÇÖZEBİLİRİM ? ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM..


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhaba. Boyuta verdiğiniz ismin uzun olduğu yönünde bir uyarı almışsınız. Mümkünse Türkçe karakter, boşluk kullanmadan daha kısa bir isim verip tekrar deneyiniz.


Ü.A.

MERHABA HOCAM, İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM ÖLÇEĞİN ALT BOYUTLARINI ''COMPUTE VARİABLE'' KISMINDAN MADDELERİ EKLEDİKTEN SONRA OK TUŞUNA BASINCA ''TEXT VALUE TOO LONG FOR THE CURRENT SERVER LOCALE'' YAZISI KARŞIMA ÇIKMAKTA DİĞER ALT GRUPLARI OLUŞTURURKEN HERHANGİ BİR SORUN İLE KARŞILAŞMADIM, MADDELERDE HERHANGİ BİR EKSİK VERİ DE YOK, BU SORUNU NASIL ÇÖZEBİLİRİM ? ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM..


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhaba. Boyuta verdiğiniz ismin uzun olduğu yönünde bir uyarı almışsınız. Mümkünse Türkçe karakter, boşluk kullanmadan daha kısa bir isim verip tekrar deneyiniz.


G.Z.

HOCAM MERHABALAR, ÖNCELİKLE VİDEOLARINIZDAN ÇOK FAYDALANDIĞIMI SÖYLEMEK İSTERİM. ÇOK AÇIK VE NET BİR ANLATIMINIZ VAR. SPSS'İ KOLAYLAŞTIRAN ANLATIMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER. ŞÖYLE BİR SORUM OLACAK. POST HOC TESTLERİNDE NEDEN TUKEY, NEDEN SCHEFFE YA DA GAMES-HOWELL KULLANDIĞIMIZI AÇIKLAMAK İÇİN HANGİ KAYNAKLARI REFERANS GÖSTEREBİLİRİZ YA DA BİR YAYINDA BUNU REFERANS OLARAK GÖSTERMEK GEREKİR Mİ? SİZİN PAYLAŞABİLECEĞİNİZ BİR REFERANS KAYNAK VAR MIDIR ACABA? ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER. İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM.


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhabalar. Teşekkür ederim faydalı olmasını diliyorum. Post-hoc testlerinde varyans homojenliğini test edip ilgili testi neden seçtiğinizi makalelerinizde belirtebilirsiniz. Kaynak göstermeniz de mümkündür. ejder.aycin@kocaeli.edu.tr adresine mail atarsanız, elimdeki ilgili kaynakları paylaşabilirim.


G.Z.

HOCAM MERHABALAR ELİMDE BİR ÖLÇEK VAR AMA BAZI MADDELERİNİ ÇIKARTIRSAM GÜVENİLİRLİĞİ ARTIYOR. YAPACAĞIM YAYINDA MADDELERİ ÇIKARTTIKTAN SONRAKİ SON HALİNİ PAYLAŞMAM GEREKİR DEĞİL Mİ? YOKSA İLK HALİNİ DE PAYLAŞIP FARKI GÖSTERMEM GEREKİR Mİ?


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Cronbach alfa scale if item deleted ile bu durumu test edebilirsiniz. Bir madde çıkartıldığında güvenilirlik anlamlı şekilde artıyorsa, onu çıkardıktan sonraki son halini raporlayabilirsiniz. Çalışma tez ise farklılık olduğunu daha detaylı raporlamanızı isteyebilirler. Makale, bildiri ise daha özet bir şekilde yaptığınız işlemi aktarabilirsiniz. Önemli olan doğru analizi yaptığınızı en uygun şekilde ifade edebilmenizdir.


G.Z.

BİR ÖLÇEĞİN ORTALAMA PUANINI HESAPLARKEN ÖLÇEKTEN ÇIKARDIĞIMIZ YA DA TERS SORU HALİNE GETİRDİĞİMİZ SORULAR VARSA ORTALAMA PUAN HESAPLANIRKEN ÖLÇEĞİN SON HALİNİ DİKKATE ALMALIYIZ DEĞİL Mİ?


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Evet. Ölçekte yer almayıp çıkarılan bir ifade/soru varsa onu çıkardıktan sonra ortalama almalısınız. Bu durum ters yönlü sorulmuş sorular için de geçerlidir. Recode işlemi yapıldıktan sonraki hali ile devam edip ölçeğin ortalamasını alabilirsiniz.


S.G.

HOCAM MERHABA. ÖNCELİKLE TEŞEKKÜR ETMEK İSTİYORUM EMEĞİNİZ İÇİN. BİR ANALİZDE EXCEL'DEN SPSS'E VERİLERİ AKTARDIM.CİNSİYET, YAŞ VE EĞİTİM DURUMU GİBİ SORULARI NORMAL İFADE OLARAK BIRAKTIM. SİSTEMDE STRİNG OLARAK YER ALDI. BU İFADELERİ NUMERİC OLARAK ÇEVİRMEK İSTEDİĞİMDE VERİLER KAYBOLUYOR. EXCEL DOSYASINI AKTARMADAN ÖNCE, BU SORULARI EXCEL'DE SAYISAL VERİYE DÖNÜŞTÜRMEK Mİ GEREKİYOR? YOKSA SPSS'DE BİR YÖNTEM MEVCUTTU. TEKRAR TEŞEKKÜR EDER, İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM.


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhabalar. SPSS'e atmadan önce Excel'de numeric olarak kodlayıp (Örn: cinsiyet için Kadın 1 Erkek 2 gibi) ardından SPSS'e aktarırsanız daha kolay olacaktır.


S.G.

EJDER HOCAM MERHABA. 4 DEĞİŞKENLİ (TOPLAM 40 SORU) BİR VERİ SETİNDE MİSSİNG VALUE ANALYZE YAPTIĞIMDA, BİRİNCİ DEĞİŞKEN MACAR TEST VALUE SİG DEĞERİ 0,832 ÇIKIYOR. ANCAK DİĞER 3 DEĞİŞKENDE SİG DEĞERİ KAYIP VERİNİN RASSAL DAĞILMADIĞINA İŞARET EDİYOR. BU DURUMDA NE YAPMALIYIM. VERİ SETİNDEKİ KAYIP VERİ OLAN BÜTÜN ANKETLERİ ÇIKARMAM MI GEREKİR? YOKSA ANLAMLI OLAN DEĞİŞKENE VERİ ATAMA YOLUNA GİDİP DİĞER DEĞİŞKENLERDEKİ ANKETLERİ Mİ ANALİZDEN ÇIKARMALIYIM? BİR DE KATEGORİK DEĞİŞKENLERDE NASIL BİR YOL İZLEMEK GEREKİR? YANİ KAYIP VERİ ANALİZİ BU DEĞİŞKENLER İÇİN DE YAPILMALI MI? TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhaba. Belirttiğiniz üzere rassal dağılan veriye videoda örneği verildiği üzere değer atanabilir. Dağılmadığında ise eksik verinin olduğu anketin analiz dışı bırakılması izlenebilecek yollardan biridir. Bu konu hakkında detaylı bir inceleme yapmak isterseniz "Nicel Araştırmalarda Kayıp Veriler ve Uç Değerler Çözüm Önerileri ve SPSS Uygulamaları" adlı kitabı okumanızı önerebilirim. Birçok detayı bulabileceğiniz bir kaynak.


B.S.

HOCAM MERHABA. BENİM ANKETİMDE; GÜNDE KAÇ UYUYORSUNUZ? ŞEKLİNDE SORUM BUNLUNMAKTA. SORUNUN CEVABI AŞAĞIDA YAZDIĞIM GİBİ FAKAT TABLO İÇERİSİNDE. BİR SORU İÇERİSİNDE HEM ÖNCESİ HEM DE MEVCUT DURUMLA İLGİLİ CEVAP VERİLDİ. BUNU SPSSE VARİABLE VİEW KISMINA NASIL GİRMELİYİM? COVİD-19 ÖNCESİ: 7 SAATTEN AZ - 7-10 ARASI - 10-12 ARASI - 12 SAATTEN FAZLA COVİD-19 BOYUNCA: 7 SAATTEN AZ - 7-10 ARASI - 10-12 ARASI - 12 SAATTEN FAZLA


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhabalar. 2 ayrı değişken olarak girmelisiniz. Covid öncesi uyku ve covid sonrası uyku diyebilirsiniz. İki ayrı değişken "Variable view"de iki ayrı satır olarak karşınıza çıkar. O alandaki "Values" kısmına tıklayarak da kategorileri tanımlayabilirsiniz. (1.: 7 saatten az; 2:7-10 arası; 3: 10-12 arası; 4: 12saatten fazla)


H.B.

HOCAM MERHABA. ÖNCELİKLE ELİNİZE SAĞLIK. SPSSTE YAPILAN İSTATİSTİKLERDE TABLO OLUŞTURMA AŞAMASI BİRAZ KARMAŞIK OLABİLİYOR. ÖZELLİKLE REGRESYON ANALİZLERİNDE HANGİ SONUCU NEREYE KOYACAĞIMIZ ZOR OLUYOR. ÖRNEK MAKALELERE BAKILDIĞINDA BİRBİRİNDEN FARKLI DEĞERLERİN KOYULDUĞUNU GÖRÜYORUZ BU DA KAFA KARIŞTIRIYOR. APAYA UYGUN BİR ŞEKİLDE, HER BİR ANALİZ TÜRÜNDE NASIL TABLO HAZIRLANACAĞINA DAİR BİLGİYE İHTİYAÇ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM. BUNU DERS KAPSAMINDA SİZİN ÖRNEK TABLO VE AÇIKLAMALARIYLA EKLEMENİZ MÜMKÜN OLUR MU? YA DA BU TÜR ÖRNEKLERİ NEREDEN BULABİLİRİZ? TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhabalar. Bahsettiğiniz konu önemli bir husus. Eğitim temel düzeyde SPSS analizlerinin nasıl yapılacağını aktarma mantığı ile oluşturulduğu için, bahsettiğiniz hususlar eksik kalıyor. Ders kapsamına yeni video eklemem mümkün olmasa da birkaç link göndererek öneride bulunmaya olmaya çalışayım. 1) https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/tables-figures/sample-tables 2) https://owl.purdue.edu/owl/research_and_citation/apa6_style/apa_formatting_and_style_guide/apa_tables_and_figures_1.html 3) https://www.cag.edu.tr/uploads/site/users-special/d1c38a09acc34845c6be3a127a5aacaf/files/APA%207_0-.pdf Bu bağlantıları inceleyerek sadece regresyon analizi değil, diğer analizlerin bulgularının nasıl gösterileceği hususunda fikir sahibi olabileceğiniz kanaatindeyim.


H.B.

HOCAM MERHABA. 2X3LÜK BİR Kİ KARE TESTİ YAPTIM. VARSAYIMLAR VS. TAMAM VE ANLAMLI BİR FARK ÇIKTI. FAKAT BUNUN ETKİ BÜYÜKLÜĞÜNÜ NASIL HESAPLAYACAĞIMI BİR TÜRLÜ BİLEMEDİM. NASIL HESAPLAYABİLİRİM VE NASIL YORUMLAYIP KİME ATIF YAPABİLİRİM ACABA? TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Bahsettiğiniz konuya ilişkin Sedat Şen hocanın bir kaynağı bulunmakta. Linkini iletiyorum. Kendisine atıf yapabilirsiniz. https://sedatsen.files.wordpress.com/2018/12/6.SUNUM_.pdf


S.K.Ç.

MERHABALAR HOCAM, KANONİK KORELASYON DERSİNİN SESİ ÇOK KÖTÜ ÇIKIYOR. DİNLEMEKTE ÇOK ZORLANILIYOR.


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhaba. Sanırım birden fazla eğitimi tek paket olarak almışsınız. Bu eğitimler içerisinde benim anlattığım kısım sadece Temel SPSS analizi. Dolayısıyla Kanonik korelasyon videosunu ben yüklemediğimden, ses kalitesi hakkında bir yorum yapamayacağım. AYEUM yetkililerine ulaşıp, düzeltilmesini talep edebilirsiniz.


T.

MERHABALAR, İSTATİSTİKSEL YORUMLARI YAPTIĞINIZ -ÖRNEĞİN .30 ALINMASI GEREKTİĞİ VEYA ARADA .200'LÜK FARK VAR SORUN OLMAZ GİBİ- ARAŞTIRMALARININ KAYNAKLARINI VEREBİLİR MİSİNİZ? TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhaba sorunuz hangi video ya da analizle alakalı? Detaylandırırsanız cevap vermeye çalışırım.


E.G.

MERHABA HOCAM, EĞİTİMLER İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. ÇOK İSTİFADE EDİYORUM. HOCAM REGRESYON ANALİZİMDE BAĞIMSIZ DEĞİŞKENLERİMİN TAMAMI İÇİN COLLİNEARİTY STATİSTİCS ALTINDAKİ VIF DEĞERİ 5'İN ALTINDA, ANCAK COLLİNEARİTY DİAGNOSTİCS TABLOSUNDA CONDİTİON INDEX (CI) DEĞERLERİ İÇİN EN ALT SATIRDA 30'UN ÜSTÜNDE BİR DEĞER VAR. LİTERATÜRDE ÇOKLU BAĞLANTI SORUNU İÇİN 5'İN ALTINDAKİ VIF DEĞERLERİNİN KABUL EDİLEBİLİR DÜZEYDE OLDUĞU İFADE EDİLMEKTEYKEN 30'UN ÜSTÜNDEKİ CI DEĞERLERİNİN ÇOKLU BAĞLANTI SORUNUNU İŞARET ETTİĞİ BELİRTİLMEKTEDİR. BU DURUMDA BU REGRESYON ANALİZİMİ RAPORLARKEN, "VIF DEĞERLERİMİN 5'İN ALTINDA OLMASI NEDENİYLE ÇOKLU BAĞLANTI SORUNU OLMADIĞI" ŞEKLİNDE İFADE ETMEM YETERLİ OLUR MU YOKSA ÇOKLU BAĞLANTI SORUNU OLMAMASI İÇİN HEM VIF HEM DE CI DEĞERLERİNİN HER İKİSİ İÇİN GEREKLİ KABUL EDİLEBİLİR ŞARTLARI TAŞIMAMIZ GEREKİYOR MU?


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhaba, videoda bahsettiğim çoklu doğrusal regresyon analizi varsayımlarını kontrol etmek önemlidir. Condition index değerinin bahsettiğiniz gibi olması arzu edilse de bu değer göz ardı edilebilmektedir. Buradaki temel gösterge olarak görmeyebilirsiniz. Tolerans ve VIF değerleri, otokorelasyonun olup olmadığı, bağımlı ve bağımsız değişkenler arasında doğrusal bir ilişkinin olması gerektiği, artıkların/farkların normal dağılımı gibi unsurlar daha önemlidir.


H.B.

HOCAM MERHABA. BAĞIMLI GRUPLAR T TESTİNDE NORMALLİK DAĞILIMI NASIL TEST EDİLEBİLİR? KAYNAKLAR BAZEN ÖLÇÜMLER ARASI FARKIN NORMAL DAĞILIMI DİYOR BAZILARI BÖYLE DEMİYOR. HANGİSİ YAPILMALI?


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhaba. Teste tabi tuttuğunuz değişkenin normal dağılması gereklidir.


E.G.

MERHABA HOCAM. ARAŞTIRMAMDA BAĞIMSIZ DEĞİŞKENİN (ÜCRET) ÖLÇEK TÜRÜ ORDİNAL VE BAĞIMLI DEĞİŞKENİN (ÇALIŞAN PERFORMANSI) ÖLÇEK TÜRÜ SCALE TİPTE TÜRÜ İSE ÜCRETİN İŞGÖREN PERFORMANSINA ETKİSİNİ SPSS'TE HANGİ ANALİZ İLE YAPMAM GEREKİR? VEYA BU ANALİZİ YAPABİLMEM İÇİN ÖNEREBİLECEĞİNİZ BAŞKA BİR PROGRAM VAR MI?


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhaba. Bir bağımlı, bir bağımsız değişkeniniz olduğu için Basit Doğrusal Regresyon analizi yapabilirsiniz. SPSS haricinde R, STATA gibi programlar ile de bu analiz yapılabilir.


E.G.

HOCAM, TEST OF HOMOGENEİTY OF VARİANCES TABLOSUNDA SİG. DEĞERİ 0,05'İN ÜSTÜNDE, ANOVA TABLOSUNDA İSE SİG. DEĞERİ 0,05'İN ALTINDA ÇIKIYOR. BU DURUMDA (BAĞIMSIZ DEĞİŞKENİN BAĞIMLI DEĞİŞKENE ETKİSİNİ ÖLÇMEK İÇİN) HANGİ TESTİ YAPMAM GEREKİR?


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhaba. Varyans homojenliği ANOVA'nın varsayımlarından biri. Test of homogeneity of variances tablosundaki sig. değeri 0.05'ten büyükse varyanslar homojen dağılmış demektir. Anova tablosundaki sig. değerinin 0.05'ten küçük çıkması ANOVA analizinin anlamlı çıktığı şeklinde yorumlanır. Bu anlamlı farklılığın hangi gruplar arasında olduğunu görmek için ise Post hoc testlerine başvurmanız gerekir.


H.B.

HOCAM MERHABA. ÇOKLU REGRESYONLA İLGİLİ BİR SORU SORMAK İSTİYORUM. REGRESYONU İŞLEMİNİ YAPTIĞIMDA BİR DEĞİŞKENİMİN KENDİLİĞİNDEN ANALİZDEN ÇIKARILDIĞINI GÖRÜYORUM. "EXCLUDED VARİABLES" DİYE BİR TABLO ÇIKIYOR. SEBEBİNİ ANLAYAMADIM. BU SORUNU NASIL ÇÖZEBİLİRİM? BİR DE ÇOKLU REGRESYON VARSAYIMLARI KARŞILANMAYINCA BASİT REGRESYON YAPMAK İSTİYORUM. BU DURUMDA HER DEĞİŞKEN İÇİN TEK TEK ANALİZ YAPMAM TİP 1 HATAYI ARTIRIYOR SANIRIM. BUNU ENGELLEMEK İÇİN BİR HESAPLAMA YAPILIYOR. NASIL BİR HESAPLAMA YAPILMASI GEREKİYOR YARDIMCI OLABİLİR MİSİNİZ? TEŞEKKÜR EDERİM


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhaba. Veri setinizi ejder.aycin@kocaeli.edu.tr adresine mail atarsanız analize bakabilirim. Hangi değişkenlerin arasında yaptığınızı da belirtirseniz ona göre analizi yapıp, sorunu bulmaya çalışırım.


M.S.G.

NORMALLİK ANALİZİ VE TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER VİDEOLARINI İZLEDİM FAKAT UYGULAMAYA YÖNELİK VERİYİ NASIL ÇALIŞMAMIZDA AKTARACAĞIMIZA DAİR BİR BİLGİ ANLATTIĞINIZI GÖREMEDİM HOCAM. VERİLERİ ÇALIŞMAMIZA NASIL AKTARACAĞIMIZ İLE İLGİLİ BİLGİLERİ NASIL ÖĞRENEBİLİRİZ HOCAM? SADECE NASIL YAPILDIĞINI GÖRMEK BENİM İÇİN YETERLİ OLMADI.


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhaba. 2. derste SPSS'e veri girişini anlatmıştım. Videolar içinde olması lazım. Kontrol etmenizi rica ederim.


F.C.

MERHABALAR HOCAM, BİZ YARI DENEYSEL BİR ÇALIŞMA YAPIYORUZ. ÜÇ ALT BOYUTTAN OLUŞAN BİR ÖLÇEK KULLANDIK. HİPOTEZİMİZ ŞÖYLE BİRŞEY "DENEY VE KONTROL GRUBUNUN TOPLA X ÖLÇEĞİ VE A, B, C ALT BOYUTLARINDAN (BUNLAR ÜÇ ÖLÇÜM OLUYOR GİBİ DÜŞÜNÜYORUZ) ALDIKLARI ÖNTEST PUANLARI KONTROL ALTINDA TUTULDUĞUNDA, X ÖLÇEĞİ VE A, B, C ALT BOYUTLARINDAN ALDIKLARI SONTEST PUANLARI AÇISINDAN DENEY GRUBU VE KONTROL GRUBU ARASINDAKİ FARK İSTATİSTİKSEL OLARAK ANLAMLI MIDIR?" BUNUN İÇİN TEK YÖNLÜ MANCOVA ANALİZİ DOĞRU MUDUR?


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Mail yoluyla cevap yazılmıştır.


A.E.

HOCAM MERHABA, BEN KAHLE'NİN DEĞER LİSTESİ İLE ÇALIŞMA YAPMIŞTIM VE ONLARI ANALİZ EDİYORUM. ANLATIMINIZ GAYET İYİ LAKİN KÜMELEME ANALİZİNİ ANLATIRKEN BİR DE FAKTÖR ANALİZİ İLE BAĞLANTILI OLARAK YANİ FAKTÖR SKORLARINI OLUŞTURUP O SKORLAR İLE KÜMELEME ANALİZİ YAPSAYDINIZ ÇOK GÜZEL BİR ÖRNEKLEME OLACAĞINA EMİN. AÇIKÇASI BENİM ANALİZİMDE TAKILDIĞIM KONU BU. BU ANALİZİ YAPIP ÜSTÜNE INDEPENDENT-SAMPLES KRUSKAL-WALLİS TEST'İ YAPIP, KÜMELEME DEĞİŞKENLERİ OLARAK KULLANDIĞIM İKİ DEĞER BOYUTUNUN FAKTÖR SKORLARINI DİKKATE ALARAK, SEGMENTLER ARASINDA KARŞILAŞTIRMALAR YAPMAK İSTİYORUM. BUNUNLA İLGİLİ BİR ÖRNEĞE ULAŞMAM MÜMKÜN MÜ?


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Mail yoluyla cevap yazılmıştır. Geri dönüş yapmanızı rica ederim.


A.E.

İLK PAKETİ ALIRKEN SORU SORABİLİRSİNİZ FALAN NE GÜZEL SONRA SORU SORUYORUM YAKLAŞIK 1 AY ÖNCE AMA TEK KELİME CEVAP BİLE VERME GEREĞİ DUYULMUYOR! ZATEN BU KONULARIN ÜCRETSİZ ANLATIMLARI YOUTUBE'DA BİRÇOK KİŞİ TARAFINDAN ANLATIMLI VAR. BURADA ÖNEMLİ OLAN ORADAN FARK YARATABİLMEK! NE YAZIK Kİ SORUMA CEVAP BİLE ALAMADIM VE KESİNLİKLE PAKETİ ALDIĞIMA PİŞMAN OLDUM!


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Sistemsel bir hata nedeniyle bildirim alamadığımdan sorunuzu zamanında göremedim. Mail ile dönüş yaptım. Mağduriyetiniz için üzgünüm.


R.C.

HOCAM MERHABA, HOMOJENLİK YA DA ALT GRUPLAR İÇİN NORMALLİK VARSAYIMLARINDAN HERHANGİ BİRİ SAĞLANMAZSA 2 YÖNLÜ ANOVA YERİNE KULLANABİLECEĞİMİZ NON PARAMETRİK TEST HANGİSİDİR?


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Friedman testi uygulanabilir.


M.G.

HOCAM ÇOK FAYDALI BİR VİDEO OLMUŞ, ZİHNİNİZE SAĞLIK.


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Teşekkür ederim. Faydalı olması dileğiyle


N.Ö.

MERHABA HOCAM, KULLANDIĞINIZ VERİ SETLERİNE NASIL ULAŞABİLİRİM ?


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

ejder.aycin@kocaeli.edu.tr adresine mail atarsanız oradan dönüş sağlarım.


G.A.Ö.

HOCAM MERHABA GENEL DOĞRUSAL MODELLER 3 (TEKRARLANAN ÖLÇÜMLER VİDEOSU) İKİ FAKTÖRLÜ TEKRARLANAN VARYANS ANALİZİ ÖRNEĞİNDE (19 DK 53.SN İÇİN OLAN ÖRNEK ) VERİLERİ İSİMLENDİRİRKEN SPSS GİRİŞTE (20DK 01 SN)..VERİ GİRİŞİNDE VARİABLE VİEW İSİMLENDİRME HATALIMI YOKSA ÖRNEKTE Kİ YAZILIŞ (19 DK 53 SN) MI HATALI İKİSİ BİRBİRİNİ TUTARSIZLIK VAR SANKİ..YOKSA DÜZELTME Mİ YAPMAK GEREKİYOR..AÇIKLIK GETİREBİLİRMİSNİZ..TEŞEKKÜRLER ..SAYGILARIMLA


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhaba. Bahsettiğiniz video sanırım İleri SPSS eğitimindeki bir konuya ait. Eğitimi aldığınız hocamıza ulaşırsanız, sağlıklı bir şekilde cevap alabilirsiniz.


A.C.

HOCAM SUNUMLAR İÇİN TEŞEKKÜRLER. ŞÖYLE BİR SORU SORMAK İSTİYORUM. DİYELİM Kİ NORMAL DAĞILIM GÖSTEREN BİR DEĞİŞKENİ PAİRED T TEST İLE TEST ETTİK. EĞER VERİLERİ KENDİ İÇİNDE SPLİT YAPARAK AYRI AYRI AYNI DEĞİŞKENİ TEST ETMEK İSTEDİĞİMİZDE VERİ SAYISI SPLİT SONRASI OLUŞAN YENİ GRUPLARDA 30'UN ALTINDA OLUYORSA BU KEZ NON PARAMETRİK TEST Mİ YAPMALIYIM ?


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhabalar. Normal dağılım şartlarını sağlamadığınız durumlarda Parametrik olmayan testleri tercih etmelisiniz. 30'un altına inen grup için normallik testi yapınız. Normal dağılıp dağılmama durumuna göre karar veriniz.


G.İ.

SAYIN HOCAM MERHABA EMEĞİNİZE SAĞLIK ANLATIMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. HOCAM KMO BARLETTS TEST SADECE FAKTÖR ANALİZİNDE Mİ KULLANILIR? ÖRNEĞİN BETİMSEL BİR ÇALIŞMA YAPTIĞIMDA ÖRNEKLEM YETERLİLİĞİNİ KMO (KAİSER-MEYER-OLKİN) BARLETTS KÜRSELLİK TESTİ İLE İSPATLAMIŞ OLMAZMIYIZ? BİR DİĞERİDE SAYIN HOCAM; CEONBACHS ALPHA GÜVENİRLİLİK ANALİZİ. ÖRNEĞİN BEN BİR HAZIR ÖLÇEK BULDUM VE ONU UYGULADIM VE BU ÖLÇEĞE ÇALIŞMAMDA CRONBACHS ALPHA UYGULADIM VE YORUM OLARAK DA ÖRNEKLEM GRUBUNUN ANKET MADDELERİNE VERDİĞİ CEVAPLAR GÜVENİLİRDİR DİYE YAZABİLİRMİYİM? SAYGILARIMLA HOCAM TEŞEKKÜR EDERİM


Eğitmenin Cevabı (EJDER AYÇIN)

Merhaba, KMO testi örneklemin analiz için yeterli olup olmadığını belirlemede kullanılır. Faktör analizinde dikkat edilmesi gereken noktalardan biri olduğu için o kısımda anlatmışımdır, ancak siz örneklem yeterliliğini test etmek istediğiniz diğer durumlarda da kullanabilirsiniz. Cronbach alfayı kendi veri setinize uygulayın. Kendi çalışmanızdaki güvenilirlik katsayılarını da elbette yorumlayabilirsiniz.