Ders Detayı

Q Metodoloji ( Q Metod ) Eğitimi
5 Video, Ders Süresi: 45 gün

Dersler

Ders 1: Q Metod:Kuramsal Temeller

Ders 2: Araştırma Sürecinin Tanıtılması

Ders 3: Örnek Araştırma Üzerine Tartışma

Ders 4: Yazılımın Tanıtımı ve Kurulumu ve Veri Girişi  vb.

Ders 5: Verilerin Analizi, Yorumlanması (Tez ve  Maklelere Aktarımı)

 

Bu  eğitim toplam 122 dk'dır.

 

Eğitim Hakkında

Q metodoloji, nicel ve nitel yöntemlerin güçlü yanlarının kullanıldığı, özel bir bilgisayar yazılımı ile veri analiz sürecinin gerçekleştirildiği bir yöntemdir.

Q metodoloji bilimsel araştırma sürecinde, kişilerin bakış açılarını, görüş, inanç ve tutumlarını sübjektif olarak sistematik bir biçimde ortaya koymayı amaçlar. Psikoloji başta olmak üzere sosyal bilimlerin birçok alanında araştırma yöntemi olarak kullanılmaktadır.

Eğitim kapsamında Q metodun Türkiye’de araştırma yapanlara tanıtılmasını ve öğretilmesi amaçlamaktadır. Q metot ayrıntılı bir şekilde ve görsel malzeme desteğiyle katılımcıya sunulmuştur. Eğitimde Q metodun nasıl bir araştırma metodu olduğu ile ilgili bilgiler olmakla birlikte, bu metot aracılığıyla nasıl bilgi toplandığı, bu bilgilerin nasıl tasnifleneceği ve bilgisayar ortamına girilerek nasıl analiz edileceği de adım adım anlatılmaktadır.

#Qmetod #AraştırmaDeseni #Qyöntemi  #qmetodoloji #AYEUM #bilimselyöntem 

 

Eğitmen:  Doç. Dr. İbrahim YILDIRIM 

Katılım Belgesi: Evet

Durum: Tüm Dersler Yüklendi

Garanti: %100  Memnuniyet ve İade garantisi

Özellikleri: İnteraktif, Online Sınav, Eğitmene soru sorma ve datalar üzerinde çalışma imkanı

Fiyat:
974,90 TL
Ders İzleme Süresi: 45 Gün
Erişim Zamanı: 7/24
Video Sayısı: 5
Durum: Satın Alınabilir
Favoriye Ekle


Tanıtım Videosunu İzle



Örnek Dersi İzle

Puanlar 0 Kişi Oyladı (0/100)

0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi

Yorumlar

M.B.

YARARLI BİR EĞİTİM OLDU. ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM, KOLAY GELSİN...


Eğitmenin Cevabı (İBRAHİM YILDIRIM)

Rica ederim hocam Faydalı olabildi ise ne mutlu. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.


E.İ.Ç.

HOCAM MERHABA, ÖNCELİKLE EMEĞİNİZE SAĞLIK, ÇOK GÜZEL ANLATIYORSUNUZ. ACABA ÖRNEK OLMASI AÇISINDAN DOKTORA TEZİNİZE NASIL ULAŞABİLİRİM? TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (İBRAHİM YILDIRIM)

Hocam öncelikle teşekkürler. Tezim ulusal tez merkezinde açık. direk indirebilrsiniz. iyi çalışmalar dilerim


E.R.D.

MERHABA SAYIN HOCAM, TEMEL BİLEŞENLER ANALİZİ YAPMAK İSTEDİĞİMDE SİSTEMİNİZDE PQROT UYGULAMASI EXTERNAL VE İNTERNAL OLARAK MEVCUT DEĞİL YAZIYOR VE SİZİNKİ GİBİ PENCERE AÇILMIYOR DOLAYISI İLE ANALİZE DEVAM EDEMİYORUZ NE YAPMAMIZ GEREKİR, TEŞEKKÜR EDERİZ.


Eğitmenin Cevabı (İBRAHİM YILDIRIM)

Merhaba hocam. Şu an yurt dışında olduğum için bilgisayardan kontrol edemeyeceğim. Ama büyük bir ihtimalle bilgisayarınızla ilgili 32 bit 64 bit veya RAM uyumsuzluk problemi vardır. Daha üst Bir bilgisayarda tekrar kurup denerseniz olacaktır diye düşünüyorum. Kolaylıklar dilerim


E.R.D.

HOCAM TEKRAR MERHABA, BİR ÖNCEKİ AÇIKLAMANIZ İÇİN TEKRAR TEŞEKKÜR EDİYORUM ÖNCELİKLE, ANALİZLERİ KAYDEDİP .LİS DOSYASINA GİTTİĞİMİZDE FACTOR SCORES WİTH CORRESPONDİNG RANKS ADI ALTINDA İFADELERİN Z SKORLARINA GÖRE ÖNEM DERECESİ SIRALAMASINA BAKTIK ORADA İKİ MADDENİN DE 9 . SIRAYA YERLEŞTİĞİNİ GÖRDÜK BUNUN BİR ALTINDA OLAN SONRAKİ ANALİZ SONUCUNA BAKTIĞIMIZDA İSE FACTOR SCORES -- FOR FACTOR 1 TABLOSUNDA HER İFADENİN AYRI BİR SIRAYA YERLEŞTİĞİNİ GÖRDÜK. BU TABLOYU KULLANMAMIZ DOĞRU MU? ŞUNU DA EKLEYEYİM; VERİ GİRİŞİMİZİ BİTİRİP QPCA YAPTIĞIMIZDA SİSTEM, İKİ VERİYİ "KORELASYON HESAPLANAMIYOR" UYARISI İLE SİLMEMİZİ İSTEDİ DİĞER İKİSİ DE HATALI GİRİLMİŞ O YÜZDEN ÇIKARMIŞTIK. YANİ 30 VERİ 26 YA DÜŞTÜ VE 15 İFADE İLE YAPTIK. BÖYLE BİR VERİ SETİMİZ OLDU KISACASI. RAPORLAŞTIRIRSAK HATA YAPMIŞ OLUR MUYUZ? TEŞEKKÜR EDER, İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM.


Eğitmenin Cevabı (İBRAHİM YILDIRIM)

hocam mesajı şimdi gördüm. her iki tabloda kullanılabilir. açıklamayı eğitimde yapmıştım aslında. veri olarak da raporlamakta bir sorun yok hocam 6 kişiyle yayımlanmış ssci makale var q metotta. iyi çalışmalar dilerim


G.N.K.

SAYIN HOCAM ÖNCELİKLE EĞİTİM İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. ADIM ADIM ÇOK GÜZEL ANLATMIŞSINIZ. BİR SORU SORMAK İSTİYORUM. Q CÜMLELERİ YAZARKEN ALT BOYUTLAR İÇİN FARKLI SAYIDA CÜMLE GİREBİLİYOR MUYUZ? ÖRNEĞİN BİRİNCİ ALT BOYUT İÇİN İKİ OLUMLU İKİ OLUMSUZ CÜMLE, İKİNCİ ALT BOYUT İÇİN BİR OLUMLU BİR OLUMSUZ CÜMLE GİRMEMİZ MÜMKÜN OLUYOR MU?


Eğitmenin Cevabı (İBRAHİM YILDIRIM)

Merhaba hocam Öncelikle teşekkürler. sorunuzun cevabına gelince metodolojik olarak bir problem olmaz. Ama ben olsan alanyazından destek alırdım fazla madde yazacağım boyutun daha önemli veya kapsamlı olduğuna dair. İyi çalışmalar dileirm


H.E.A.

HOCAM MERHABA, ÖNCELİKLE EMEKLERİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. EĞİTİMİ NEREDEYSE BİTİRMEK ÜZEREYİM. GİRDİĞİM VERİLERİN KAYDEDİLMESİ İLE İLGİLİ SORUN YAŞIYORUM. PROJECT DOSYASININ İÇİNE ÇALIŞMANIN ADIYLA AÇILAN TÜM DOSYALAR BOŞ, SİZİN VİDEONUZDA DA GÖRDÜĞÜM KADARIYLA HERHANGİ BİR KAYDETME İŞLEMİ YAPMADINIZ. ÇIKIŞ YAP DİYEREK DEVAM ETTİNİZ. BEN ÇIKIŞ YAPTIĞIMDA VERİLER KAYBOLUYOR. BU SORUNU NASIL ÇÖZEBİLİRİM. ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (İBRAHİM YILDIRIM)

Merhaba hocam Otomatik olarak kayıt oluyor olması lazım. Q metot ve içerisindeki klasörü tekrar inceleyin. Kayıt olmaması gibi birşey olamaz, kayıt olmuyorsa analizi zaten yapmaz hocam.


H.E.A.

HOCAM ÖNCELİKLE VERİLERİN KAYDEDİLMESİ KONUSUNDAKİ CEVABINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. BİR SORUM DAHA OLACAKTI. YAPILAN ANALİZ SONUCU BAZI KATILIMCILARIM GÖRÜŞLERİNİN HERHANGİ BİR FAKTÖR ALTINDA ANLAMLI YÜKE SAHİP OLMADIĞINI GÖRDÜK, ALANYAZIN TARAMASI SONUCUNDA BİZİMKİNE BENZER BİR DURUM GÖREMEDİK. BU ÖĞRETMENLERİ VERİ SETİNDEN ÇIKARMALI MIYIZ? NASIL BİR YOL İZLEMEMİZİ ÖNERİRSİNİZ. TEŞEKKÜRLER.


Eğitmenin Cevabı (İBRAHİM YILDIRIM)

Merhaba hocam Bu durumda o kişiye de raporda tutuyoruz ve diyoruz ki bu kişi de herhangi bir gruba dahil olmamış ve ist. olarak anlamlı bir yapı sunmamıştır. Bu yeterli. Ama isterseniz verilen cevaplardan yapıyı inceleyip tutarsızlığı nitel olarak da belirtebilirsiniz. iyi çalışmalar dileirm


K.K.

TEŞEKKÜR EDERİM İBRAHİM HOCAM. Q METODOLOJİ ÇALIŞMALARINI KABUL EDEN DERGİLERE ÖRNEK VEREBİLİR MİSİNİZ?


Eğitmenin Cevabı (İBRAHİM YILDIRIM)

Rica ederim hocam. Dergi konusunda sizin çalışma temanıza göre dergi seçmek daha doğru olur. Doğrudan Q çalışmalarını yayınlayan bir dergi yok. Q dergisi var ama o da Q yöntemi üzerine istatistiksel çalışmaları yayınlıyor.