Ders Detayı

A'dan Z' ye Tüm Yönleriyle Ölçek Geliştirme Eğitimi (Yeni Başlayanlar ve İleri Düzey Araştırmacılar İçin)
15 Video, Ders Süresi: 75 gün

Dersler

Ders 1: Tanıtım

Ders 2: Ölçüm Sanatı

Ders 3: Ölçek Geliştirmenin/Uyarlamanın Gerekçesi

Ders 4: Temel (İstatistiksel) Ölçekler

Ders 5: Tepki- Tutum ve Derecelendirme Ölçekleri

Ders 6: Likert Tipi Ölçekler

Ders 7: Ölçek Geliştirme Süreci: Kavramlar (1)

Ders 8: Ölçek Geliştirme Süreci: Kavramlar (2)

Ders 9: Ölçek Geliştirme Süreci: Planlama ve Aşamalar (Öneri-1)

Ders 10: Ölçek Geliştirme Süreci: Aşamalar (Öneri-2)

Ders 11: Ölçek Geliştirme Süreci: Aşamalar (Öneri-3), Ölçek Uyarlama Süreci, Ölçek Geliştirme Süreci ile İlgili Mitler

Ders 12: Madde Yazımı

Ders 13: Güvenilirlik ve Geçerlilik

Ders 14: Faktör Analizi

Ders 15: Ölçek Geliştirme/Uyarlama Süreci: Genel Özet, Ölçek Geliştirmede ve Uyarlamada Yayın Süreci

Bu ders toplam 430 Dk'dır.

Eğitmen Hakkında

Doç. Dr. Mithat Durak, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesidir. Lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Psikoloji Bölümünde tamamlamıştır. ODTÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programından “Deprem Yaşamış Üniversite Öğrencilerinin Psikolojik Belirtilerini Yordamada Psikolojik Dayanıklılığın Rolü” konulu tezi ile 2002’de mezun olmuştur. ODTÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Klinik Psikoloji Doktora Programından 2007 yılında “Ceza İnfaz Kurumu Personelinde Stresin Bilişsel Değerlendirmesi, Baş Etme Stratejileri ve Psikolojik Yakınmalar Arasındaki İlişki: Bireysel ve Çevresel Etkenler” konulu tezi ile mezun olmuştur. Amerika Birleşik Devletlerindeki Kuzey Karolina Üniversitesi- Charlotte'da Gerontoloji Programında doktora sonrası araştırmacı olarak Prof. Dr. Dena Shenk ile çalışmıştır. Adli Tıp Kurumu 2. ve 4. İhtisas Kurullarına bağlı Klinik Psikoloji Laboratuvarı'nda 2000-2004 yılları arasında klinik psikolog olarak çalışmıştır. TÜBİTAK’ın “1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” çerçevesinde desteklediği dört adet projede yürütücü ya da araştırmacı olarak yer almıştır. Türkiye Ulusal Yaşlanma Konseyi Kurucu Üyeleri arasında yer almıştır. Avrupa Psikologlar Birlikleri Federasyonu, Geropsikoloji Çalışma Grubu (EFPA, Geropsychology Task Force) Türkiye temsilcisi olarak 2012-2014 yılları arasında görev yapmıştır. Uluslararası yayın yapan “Journal of Aging and Long-Term Care” dergisinin  editördür. Bilimsel çalışmaları Klinik Psikoloji, Sağlık Psikolojisi, Adli Psikoloji, GeroPsikoloji ve Pozitif Psikoloji alanlarındadır. Yaşlı bireylerde psikopatoloji, travma psikolojisi, psikolojik dayanıklık, internet bağımlılığı ve zorunlu göçün psikolojik etkileri konularında bilimsel çalışmalar yürütmektedir. Çok sayıda psikometrik ölçüm aracını geliştirmiş ya da Türk kültürüne uyarlamıştır. Ölçek geliştirme ve uyarlama ile ilgili saygın bilimsel dergilerde yayınlanmış seçme çalışmaları aşağıda listelenmiştir. Uluslararası saygın dergilerde çok sayıda makalesi yayınlanmış, ulusal ve uluslararsı düzeyde çok sayıda kitapta editörlük, kitap yazarlığı, bölüm yazarlığı ya da bölüm çevirmenliği yapmıştır. 

#AYEUM  #ölçek geliştirme #Ölçek #yöntem

 

Eğitmen: Doç. Dr. Mithat DURAK

Katılım Belgesi: Evet

Durum: Tüm Dersler Yüklendi

Garanti: %100  Memnuniyet ve İade Garantisi

Özellikleri: İnteraktif, Online Sınav, Eğitmene soru sorma  ve veriler üzerinde çalışma  imkanı

Fiyat:
899,90 TL
Ders İzleme Süresi: 75 Gün
Erişim Zamanı: 7/24
Video Sayısı: 15
Durum: Satın Alınabilir
Favoriye Ekle


Tanıtım Videosunu İzle



Örnek Dersi İzle

Puanlar 0 Kişi Oyladı (0/100)

0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi

Yorumlar

M.S.C.

SAYIN HOCAM; AĞZINIZA SAĞLIK...SAYIN HOCAM; UYARLAMA İŞLEMİNDE SADECE DFA YETERLİ MİDİR? YOKSA HEM AFA HEM DE DFA YAPMAK MI GEREKİR?BURADAKİ ÖLÇÜT NEDİR? SAYGILARIMLA....


Eğitmenin Cevabı (MİTHAT DURAK)

Merhaba Mehmet, Ölçeğin dayandığı kuramsal yapı sağlam ise, ölçek maddeleri başka kültüre çevrildiğinde (çevirinin mükemmel yapıldığını varsayarsak) kültürel etkenler sonuçlar üzerinde etkin değilse (evrensellik) CFA yeterli olacaktır. Bununla birlikte sadece CFA yapıp sonuçları rapor etmen eksik olabilir (hem ölçek geliştirme hem de uyarlama analitik bir süreçtir). Sonucunda başka bir kültüre geliştirilmiş bir ölçüm aracının farklı bir kültürde aynı yapıyı (kültürden etkilenmeyen evrensel bir yapıyı) doğru ölçtüğünü iddia ediyorsun (ve ilerideki çalışmalarda replikasyonların aynı sonuçları vereceğini). Bu nedenle Bartlett ve KMO değerlerini içerecek (yeterli örneklem genişliği) şekilde AFA sonuçlarını ve ITC içerecek şekilde reliability sonuçlarını bana gönderirsen üzerinde konuşabiliriz. mithatdurak@gmail.com Her daim yardım edeceğim herhangi bir analiz konuda bana yazabilirsin. Kolay gelsin


E.G.

MERHABA HOCAM. ARAŞTIRMAM KAPSAMINDA TOPLAMDA HEDEFLEDİĞİM ANKET SAYISI 500. BEN ÖNCELİKLE 100 KİŞİYE YÖNELİK PİLOT ÇALIŞMA YAPARAK ANKET UYGULADIM, SONRASINDA AÇIMLAYICI FAKTÖR ANALİZİNİ YAPTIM VE DEĞİŞKENLERİMİN ALT BOYUTLARINI BELİRLEDİM. SORUM ŞU; ÖLÇEĞİN YAPI GEÇERLİĞİ İÇİN DOĞRULAYICI FAKTÖR ANALİZİNİ PİLOT ÇALIŞMADAN SONRA MI YAPMALIYIM, YOKSA SAHA ÇALIŞMAMIN TAMAMI BİTTİKTEN SONRA MI YAPMALIYIM?


Eğitmenin Cevabı (MİTHAT DURAK)

Merhaba Ercan, Ölçeğin kuramsal yapısını ve madde sayısını bilmediğim için 100 katılımcının yeterliliği konusunda net bilgi veremem. Madde sayısı çoksa 100 katılımcıdan toplanan veri AFA için yeterli olmayabilir, buna rağmen ölçeğin ölçtüğü kuramsal yapı hakkında bilgi verir. Dolasıyla, doğru bir yol izlemişsin ve pilot çalışma yapmışsın (daha ayrıntılı bilgiler için benim makalelerimi inceleyebilirsin, örneğin https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/cpp.677?casa_token=ixyLIFaVXegAAAAA%3AkH8u_PG435DLOXnjYyn00M7Muxc9thOy8SOJO7u6v-XZ3aLQw85B494NHHbCnPFyqWnbcW18aqPwVVs). Madde sayısı için 100 katılımcının yeterli olduğunu düşünüyorsan AFA yapıp faktör yapısını belirlemen çok doğru bir strateji olmuş. AFA ve DFA aynı data üzerinde yapılmamalı, her biri için ayrı data kullanılmalı. Dolayısıyla DFA için yeni data toplamalısın. Keza 500 katılımcıdan toplamayı planladığın data hem DFA için hem de diğer güvenirlik ve geçerlik analizleri için fazlasıyla yeterli olacaktır. Net katılımcı sayısı için güç analizi yapabilirsin: Gpower ile (https://www.psychologie.hhu.de/arbeitsgruppen/allgemeine-psychologie-und-arbeitspsychologie/gpower). Herhangi bir desteğe ihtiyacın olursa her daim bana buradan ulaşabilirsin. Hatta data üzerinde analizlerde sıkıntı yaşarsan vaktim elverdiğince yardımcı olurum. Kolay gelsin. İyi akşamalar.


E.G.

SUNDUĞUNUZ EĞİTİMİN İÇERİĞİ VE KALİTESİ GERÇEKTEN ÇOK DOYURUCU HOCAM. AYRICA YAZDIĞIMIZ SORULARA ÇOK HIZLI GERİ DÖNÜŞ YAPMANIZ VE ÇOK NET CEVAPLAR VEREREK YÖNLENDİRMENİZ GERÇEKTEN ÇOK İYİ OLUYOR. ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (MİTHAT DURAK)

Ben teşekkür ederim.


E.G.

TEKRAR MERHABA HOCAM. YAKINSAK GEÇERLİĞİ KANITLAMAK İÇİN CR VE AVE DEĞERLERİNE BAKTIM SORUN YOK HOCAM. AYIRT EDİCİ GEÇERLİĞİ KANITLAMAK İÇİN FARKLI KAYNAKLARDA FORNELL-LARCKER KRİTERİ, CROSS LOADİNGS, HTMT ANALİZLERİ İFADE EDİLMEKTEDİR. SORUM ŞU HOCAM: 1-AYIRT EDİCİ GEÇERLİĞİ KANITLAMAK İÇİN BUNLARIN HER ÜÇÜNÜ DE YAPMAMIZ VE ÜÇ KRİTERİ DE TAŞIMAMIZ GEREKİYOR MU, YOKSA SADECE BİRİ YETERLİ Mİ 2-FARKLI KAYNAKLARDA CR,AVE,AVEKAREKÖK, MSV, ASV DEĞERLERİNİN ASGARİ KOŞULLARI TAŞIMASI GEREKTİĞİ İFADE EDİLİYOR. 1.VE2.SORUDA BAHSETTİĞİM GEÇERLİLİK KRİTERLERİ BİRBİRİNİN AYNISI MI HOCAM. KISACASI AYIRT EDİCİ GEÇERLİĞİ NASIL KANITLAYABİLİRİM.


Eğitmenin Cevabı (MİTHAT DURAK)

AVE'nin karakökü korelasyon değerinden daha küçük olmalı disciriminant validity için. Aslında discriminant validity için daha kısa yol ölçeülen kavram ile ilişkisim bir ölçümü (örn. sosyal beğenirlik) ölçümlere en başında dahil etmek ve korelasyon analizlerinde iki kavram arasında anlamsız ya da anlamlı fakat düşük bir korelasyon olduğunu ortaya koymaktır. İyi akşamlar..


U.Ç.

HOCAM MERHABA. ÖNCELİKLE GÜZEL ANLATIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. HOCAM ŞÖYLE BİR SORUM OLACAKTI: YAPACAĞIMIZ ÇALIŞMA İLE İLGİLİ DAHA ÖNCE GELİŞTİRİLMİŞ VE KULLANILMIŞ BİRKAÇ ÖLÇEĞİN BELİRLİ BÖLÜMLERİ ALINIP BUNLARA YENİ İFADELER EKLEYEREK YENİ BİR ÖLÇEK OLUŞTURMAK DOĞRU BİR YAKLAŞIM MIDIR? ÖRNEĞİN KOBİ'LERLE İLGİLİ YAPILACAK BİR ÇALIŞMA İÇİN GELİŞTİRİLMİŞ BİR ÖLÇEĞİN KOBİ FİNANSMAN SORUNLARI BAŞLIKLI BÖLÜMÜNÜN İFADELERİ ALINSA, BUNA YAPILACAK ÇALIŞMA İLE İLGİLİ YENİ BİR BÖLÜM OLUŞTURULUP YENİ İFADELER EKLENSE VE PİLOT ÇALIŞMA SONRASI GÜVENİRLİK SORUNU OLMADIĞI ANLAŞILIP ARAŞTIRMAYA DEVAM EDİLSE BU DURUM BİLİMSEL AÇIDAN BİR SORUN TEŞKİL EDER Mİ?


Eğitmenin Cevabı (MİTHAT DURAK)

YAPACAĞIMIZ ÇALIŞMA İLE İLGİLİ DAHA ÖNCE GELİŞTİRİLMİŞ VE KULLANILMIŞ BİRKAÇ ÖLÇEĞİN BELİRLİ BÖLÜMLERİ ALINIP BUNLARA YENİ İFADELER EKLEYEREK YENİ BİR ÖLÇEK OLUŞTURMAK DOĞRU BİR YAKLAŞIM MIDIR? Hangi amaçla yapacağınız ve hangi kavramı ölçeceğinizi belirtmemişsiniz. Genel olarak yanıt vermem gerekirse, daha önce geliştirilmiş bir ölçeğin belirli maddelerini hangi kritere göre alacaksınız, hangi amaçla alacaksınız bilmiyorum ama bunun yerine ölçek istediğiniz psikolojik yapının dayandığı kuramı gözden geçirseniz ve ilgili güncel alanyazını detaylı taramanız sonrası sıfırdan ölçek geliştirmeniz hem daha ekonomik olacaktır (sanılanın aksine, zaman ve kaynak tüketimi açısından) hem de daha önce geliştirilen ölçekle ilgili olası psikometrik ölçüm hataları riskini bertaraf etmenizi sağlayacaktır. ÖRNEĞİN KOBİ'LERLE İLGİLİ YAPILACAK BİR ÇALIŞMA İÇİN GELİŞTİRİLMİŞ BİR ÖLÇEĞİN KOBİ FİNANSMAN SORUNLARI BAŞLIKLI BÖLÜMÜNÜN İFADELERİ ALINSA, BUNA YAPILACAK ÇALIŞMA İLE İLGİLİ YENİ BİR BÖLÜM OLUŞTURULUP YENİ İFADELER EKLENSE VE PİLOT ÇALIŞMA SONRASI GÜVENİRLİK SORUNU OLMADIĞI ANLAŞILIP ARAŞTIRMAYA DEVAM EDİLSE BU DURUM BİLİMSEL AÇIDAN BİR SORUN TEŞKİL EDER Mİ? Amacınız anladığım kadarıyla sorunuza olası olarak evet ya da hayır yanıtını veremeyeceğim. İfadelerin ne olduğunu bilmiyorum ve takip edeceğiniz adımların detaylarını bilmiyorum Not: Yukarıda yazdığım şekliyle size önerim psikolojik yapıya ait yeni bir ölçek geliştirmeniz (sadece bütünüyle "size ait" bir ölçek). Ya da tariflediğiniz ve sonucu belirsiz tüm bu çabalara katlanmak yerine başka bir kültürde geliştirilmiş bir ölçeği Türk Kültürüne uyarlamanız. Kolay gelsin...


M.T.

MİTHAT HOCAM SELAMLAR, ÖNCELİKLE AĞZINIZA VE YÜREĞİNİZE SAĞLIK. BEN ŞUAN DOKTORA DERS AŞAMASINDAYIM VE BU DÖNEM DERSLERİM BİTİYOR. BEN TEZ SÜRECİNDE ÖLÇEK GELİŞTİRMEYİ PLANLIYORUM. BU DOĞRULTUDA SİZİN BURADAKİ VİDEOLARINIZI İZLEMEK YETERLİ OLACAK MIDIR? YOKSA BAŞKA TAVSİYELERİNİZ OLACAK MI? MAKALELERİ, TEZLERİ VE ÇOĞU VİDEOLARI İNCELEDİM VE İNCELEMEYE DEVAM EDİYORUM. SİZİN ÖNERİ VE TAVSİYELERİNİZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ OLACAKTIR. BİLGİLENDİRİRSENİZ SEVİNİRİM. İYİ ÇALIŞMALAR VE SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM.


Eğitmenin Cevabı (MİTHAT DURAK)

Mustafa Merhaba, Hazırladığım videoların içerikleri, tüm videoları sonuna kadar dikkatle izlemek kaydıyla, ölçek geliştirmek ya da uyarlamak için yeterlidir. Ayrıca, ölçek geliştirmeye/uyarlamaya başlamadan önce ve ölçek geliştirmenin/uyarlamanın her aşamasında benimle e-mail üzerinden iletişime geçerek benden destek alabilirsiniz. Bunun için iki koşulum mevcut. (1) Ölçek geliştirilecek yapıyı ve arkasındaki kuramı bilmek (2) Hazırladığım videoların hepsini izlemiş olmak. İyi günler...