Ders Detayı

Nitel Veri Analizi ( Veri Analizi Sürecine Yeni Başlayanlar İçin )
6 Video, Ders Süresi: 75 gün

Dersler

Ders 1: Temel Kavramlar ve Veri Analizine Giriş

Ders 2: Kod,Kodlama,Kategori,Tema

Ders 3: Betimleme,Analiz,Yorumlama Süreçleri

Ders 4: Betimsel Analiz ve İçerik Analizi

Ders 5: Tematik Analiz

Ders 6: Kod Defteri,Saha Notları,Memolar ve Nvivo Uygulamaları

Bu ders toplam 175 dk'dır.

 

Eğitim Hakkında

Nitel veri analizi, birçok araştırmacı için araştırma sürecinin hem kuramsal hem de uygulama düzeyinde en karmaşık ve zahmetli aşamasını oluşturmaktadır. “Nitel araştırmalarda veri analizi” başlıklı bu eğitim, özellikle nitel veri analizi sürecine yeni başlayan öğrencilere ve araştırmacılara hitap edecek altı başlıktan oluşan eğitim videoları içermektedir. Bu kapsamda ilk videoda nitel veri analizine genel bir giriş yapılmış ve temel kavramlar tanıtılmıştır. İkinci eğitim videosunda analiz sürecinin en temel kavramlarından kod, kodlama, kategori ve tema kavramları daha ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Üçüncü eğitim videosunda farklı analiz yöntemlerinin temele aldığı üç aşama olan betimleme, analiz ve yorumlama süreçleri ayrıntılı bir şekilde açıklanmış ve örneklenmiştir. Dördüncü ve beşinci videolarda alanda yaygın bir şekilde kullanılan betimsel analiz, içerik analizi ve tematik analiz yaklaşımlarına yer verilmiştir. Altıncı ve son eğitim videosunda ise nitel veri analizi sürecinde araştırmacıların kullandığı işlevsel araçlar olan Kod Defteri, Saha Notları, Memolar ve Nvivo Uygulamaları örnekleriyle açıklanmıştır.

 

Eğitmen Hakkında

Prof. Dr. Süleyman Nihat ŞAD “Nitel veri analizi ve kodlama” başta olmak üzere birçok kitabın editörü, bölüm yazarı ya da çevirmenidir. Tez Yazımı, Nitel ve Nicel Araştırma Yöntemleri ve veri analizi konusunda ülkemizin önde gelen araştırmacıları arasında yer alan Dr. ŞAD, uluslararası yayın performansı bakımından alanında önde gelen isimler arasında yer almaktadır. SSCI indexli dergilerde çok sayıda makale yayınlamıştır. Eğitim alanındaki bir birçok projede yürütücü ve araştırmacı olarak görev almış olan Dr. Şad, özellikle ülkemizde yeni kullanılmaya başlanan Jamovi, TAP gibi programları konusunda uzmandır. Halen İnönü Üniversitesi’nde görev yapmakta olan ve AYEUM bünyesinde birçok eğitimi başarı ile yürüten Dr. Şad’ın akademik bilgilerine ulaşmak için aşağıdaki linkleri ziyaret edebilirsiniz:

Publons profile: https://publons.com/researcher/3376471/suleyman-nihat-sad/

Google Scholar : https://scholar.google.com/citations?user=taxPtZgAAAAJ&hl=tr&oi=ao 

Kurum akademik profili: https://avesis.inonu.edu.tr/nihat.sad/yayinlar  

Researchgate profile: https://www.researchgate.net/profile/Sueleyman_Nihat_Sad “”

 

#AYEUM #nitel #nitel araştırma

 

Eğitmen: Prof. Dr . Süleyman Nihat ŞAD

Katılım Belgesi: Evet

Durum: Tüm Dersler Yüklendi

Garanti: % 100 Memnuniyet ve iade garantisi

Özellikleri:  İnteraktif, Online Sınav, Eğitmene soru sorma imkanı

Fiyat:
974,90 TL
Ders İzleme Süresi: 75 Gün
Erişim Zamanı: 7/24
Video Sayısı: 6
Durum: Satın Alınabilir
Favoriye Ekle


Tanıtım Videosunu İzle



Örnek Dersi İzle

Puanlar 0 Kişi Oyladı (0/100)

0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi

Yorumlar

M.M.K.

HOCAM MERHABALAR. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİNDE SOSYAL BİLGİLER EĞİTİMİNDE DOKTORA 1. SINIF ÖĞRENCİSİYİM. ÇOF FAYDALI OLDU BU DERSLER BANA. SİZLERLE TANIŞMAK İSTERİM. EMEĞİNİZ İÇİN SİZLERE TEŞEKKÜR EDERİM


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Mehmet hocam memnun oldum. Her zaman beklerim. İyi çalışmalar dilerim.


A.C.

HOCAM BU VİDEOLARLA TEMEL ŞEYLERİ ÖĞRENİYORUZ LAKİN DETAYA İNMEK İSTERSEK NE ÖNERİRSİNİZ? Y.L ÖĞRENCİSİYİM TEZ DÖNEMİNDEYİM KENDİMİ GELİŞTİRMEK İÇİN UĞRAŞIYORUM VERİMSİZ GEÇTİ ÇÜNKÜ YL SÜRECİ.


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Sayın Ceylan, nitel veri analizi deneyim kazandıkça araştırmacının birçok bilgi ve beceriyi kendi kendine keşfettiği oldukça doğal bir süreçtir. Bu yüzden alıştırma amaçlı da olsa görüşme, gözlem ve doküman inceleme yöntemleriyle veri toplamaya ve saha notları tutup analiz yapmaya başlamak gerekir. Teknik konuların ayrıntılariyla ilgili olarak videoda referans gösterdiğim makale ve kitabın genelini okuyabilirsiniz. Bir bilgisayar programı kullanarak analiz yapma konusunda da Ayeum platformundaki ilgili videoları izleyebilirsiniz. Başarılar dilerim.


Ö.B.

HOCAM, EMEĞİNİZ VE PAYLAŞIMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Sayın Baltacı ben teşekkür ederim. Başarılar dilerim.


Y.E.S.

DETAYLI VE ANLAŞILIR VİDEOLAR, GERÇEKTEN YILLARDIR NİTEL VERİ ANALİZİNE GİREMEYİŞİM ÇOK FAZLA KARMAŞA VE FARKLI YORUMLARIN OLMASIYDI. DERSLERDEN SONRA HER NE KADAR DAHA KAFAMDA SORULARIM OLSA DA, DAHA NET BİR BAKIŞA SABİYİM, ELİNİZE SAĞLIK.


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Sayın hocam güzel yorumlarınız için teşekkürler. Eğitimin faydalı olmasına çok sevindim.


P.B.

MERHABA HOCAM, BAZI ÇALIŞMALARDA SADECE TEMA VE ONUNLA İLİŞKİLİ ALT TEMALARI VERİYORLAR. HOCAM, ALT TEMA BİR KATEGORİ MİDİR?


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Sayın hocam tema ve kategori kavramları arasındaki ilişkiyi ve alandaki farklı yorumları ders videosunda açıklamaya çalıştım. Ancak alt temayı kategori olarak tanımlamak ya da sınıflandırmak doğru olmaz.


P.B.

MERHABA HOCAM, ÖRNEĞİN; ÇOCUKLAR, AKRANLARINI ETİKETLEDİĞİ İÇİN YA DA DAMGALADIĞI İÇİN ONLARA ŞİDDET GÖSTERİYORSA YA DA ZORBALIK YAPIYORSA, O ZAMAN "DAMGALAMA" KATEGORİ, "ZORBALIK" TEMA MI OLMASI GEREKİYOR HOCAM. YANİ NEDEN "KATEGORİ", SONUÇ "TEMA" MI OLUYOR HOCAM.


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Sayın hocam ben olsam tema ve kategori arasında böyle bir sebep sonuç ilişkisi kurmazdım. Damgalama yoluyla yapılan akran zorbalığı bir tema, fiziksel şiddetle yapılan akran zorbalığı başka bir tema olabilir. Analiz sonuçlarınızı nasıl daha sistematik bir şekilde sunabiliyorsaniz o yaklaşımı tercih edin.


H.G.

SAYIN HOCAM MERHABA. DİĞER TÜM DERSLERİNİZ GİBİ BU DERSİNİZ DE ÇOK BİLGİLENDİRİCİ OLDU, ÖNCELİKLE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. HOCAM, SON YILLARDA NİTEL ANALİZLE İLGİLİ YAPMIŞ OLDUĞUM OKUMALARDA HER DEFASINDA ZİHNİM ALLAK BULLAK OLUYOR. ÇÜNKÜ KAVRAMLAR, TANIMLAMALAR YAZARDAN YAZARA DEĞİŞTİĞİ İÇİN NİTEL ANALİZE DAİR KAFAMDA NET BİR ŞABLON OLUŞTURAMIYORUM. NİTEL ANALİZİN DOĞASI GEREĞİ HER ÇALIŞMADA İZLENEN YOL FARKLI OLABİLİR AMA KAVRAMLARIN FARKLILAŞMASI İŞİMİZİ OLDUKÇA ZORLAŞTIRIYOR. BENİM SORUM SİZE ŞU OLACAK. YAPILAN İŞLEM BASAMAKLARI HEMEN HEMEN AYNI GİBİ GÖRÜNEN TEMATİK ANALİZ VE İÇERİK ANALİZİ AYNI ŞEY DEĞİL Mİ? DEĞİLSE TAM OLARAK FARKI NEDİR? AYNI İSE NEDEN FARKLI İSİMLER KULLANILIYOR? YA DA İÇERİK ANALİZİ BÜTÜN ANALİZLERİN GENEL ADI MI? TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Sayın Güler, öncelikle teşekkür ederim. Sorunuzun içerisinde yaptığınız tespitlere katılıyorum, durumu çok güzel özetlemişsiniz. Nitel analiz konusunda herkesçe kabul gören ve her araştırmanın verisini analiz için kullanılabilecek ortak bir reçete tasarlamanın doğru olmayacağını düşünüyorum. Analiz yaklaşımları ve tabi ki isimleri farklı nitel araştırma desenlerine göre farklılaşabilmekle birlikte süreçte omurgayı betimleme, analiz ve yorumlama sürecinin oluşturduğunu videolarda anlatmaya çalıştım. Türkçe çeviri çalışmasında katkıs ağladığım Braun ve Clarke'ın (2019) çalışmasının özellikle giriş bölümünü biraz daha odaklı okumanızı tavsiye ederi. Çalışmada tematik analizi başlı başına bir yöntem ya da farklı yöntemlerin içinde kullanılan bir araç/yol olarak da ele alındığı vurgulanıyor. Dolayısıyla içerik analizi ya da bir başka başlık altında anlatılan yaklaşımla tematik analizin örtüşmesi doğal bir durum. Sizden ricam ilgili çalışmayı okurken "Betimsel/Kuramsal(Tümdengelimsel)/Anlamsal(Semantik)/Gerçekçi/Esasici " başlıkları altında yapılan sınıflamayla "İçerik/Tümevarımsal/Örtük(Yoruma dayalı)/Oluşturmacı(yapılandırmacı)" sınıflamalarını kıyaslamanız ve yukarıda bahsettiğim betimleme, analiz ve yorumlama sürecinin betimleme ya da yorumlama uçlarından hangisinde daha fazla yoğunlaştıklarını değerlendirmeniz. Böylelikle zihninizde isimlerden bağımsız bir şablon oluşturabilirsiniz. Saygılarımla. Kaynak: Braun, V. ve Clarke, V. (2019). Psikolojide tematik analizin kullanımı. S. N. Şad, N. Özer ve A. Atli (Çevirenler). Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi – Journal of Qualitative Research in Education, 7(2), 873-898. doi: 10.14689/issn.2148-2624.1.7c.2s.17m


H.G.

HOCAM TEKRAR MERHABA. MÜSAADENİZLE BENİM BİR SORUM DAHA OLACAK. ANLATIMLARINIZDAN BETİMSEL ANALİZİN İKİ ŞEKİLDE YAPILDIĞINI ANLIYORUM. İLK DERSİNİZDE BELİRTTİĞİNİZ GİBİ BİRİNCİSİNDE TEMEL DÜZEYDE KODLAMA YAPARAK VE DOĞRUDAN ALINTILARA YER VEREREK, İKİNCİSİNDE BLOOM TAKSONOMİSİ ÖRNEĞİNDE İFADE ETTİĞİNİZ GİBİ TEMALARIN BELLİ OLDUĞU DURUMLARDA TEMALARDAN YOLA ÇIKARAK KODLAMA YAPMAK. ÜLKEMİZDE YAPILAN ÇALIŞMALARDA RASTLADIĞIM KADARIYLA HEP İKİNCİ YOL KULLANILIYOR. BETİMSEL ANALİZ DENİLİNCE ÇERÇEVESİ YA DA TEMALARI ÖNCEDEN BELLİ OLAN VE BUNUN ÜZERİNE KODLAMA YAPILAN ANALİZLER AKLA GELİYOR. BİR DE MUTLAKA FREKANS VE YÜZDE VERİLİYOR. BETİMSEL ANALİZDE FREKANS VE YÜZDE VERMEK DOĞRU MU? VERİLDİĞİ TAKTİRDE NİCEL İÇERİK ANALİZİ OLMUYOR MU? BU KONUDA BENİ AYDINLATABİLİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM. TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Sayın hocam bir önceki sorunuzun cevabında gerekli açıklamaları yaptım. Nitel analiz sürecini nicelleştirme çabasının analiz aşamasında yani mutfakta işlerin daha titiz/güvenilir yapılması adına kıymetli olduğunu düşünüyorum. Ancak analiz sonuçlarını yoğun betimlemeler ve yorumlamalar (paragraflar) yerine yüzde ve frekans içeren tablolara dönüştürerek sunma çabasının çalışmanın nicel paradigmaya yaklaşması gibi bir riski doğurduğunu görüyoruz. Yıldırım ve Şimşek (2011, s. 242) bu konuyu Nitel verilerin sayısal analizi başlığı altında çok iyi açıklamış. İncelemenizi öneririm. Kaynak: Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2011). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Seçkin Yayınevi. Ankara.


L.A.

MERHABA HOCAM, ÖNCELİKLE TEŞEKKÜR EDERİZ, İSTİFADE ETMEK İSTEYENLER İÇİN ÇOK FAYDALI BİLGİLER. BETİMSEL ANALİZDE TEMA DİREKT OLARAK VERİLER ARACILIĞIYLA MI BELİRLENİYOR YOKSA KODLAR OLUŞTURULUP MU BELİRLENİYOR. KODLARDAN TEMA OLUŞTURMA SADECE İÇERİK ANALİZİ İÇİN Mİ GEÇELİ? BİR DE ARAŞTIRMAMIZIN ANALİZİNİ SADECE BETİMSEL ANALİZ YÖNTEMİNİ KULLANARAK ANALİZ EDEBİLİR MİYİZ?


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Sayın hocam içerik analizi ve betimsel analiz, nitel analiz yaklaşımı yelpazesi içerisinde kabul gören sınıflamalardan sadece biridir. Aralarındaki ayrımı ve uygulama şeklini standart bir işlemler takımına indirgemek nitel araştırmaların esneklik özelliğiyle uyuşmayacaktir. Ders videosunda da vurguladığım gibi öncelikle araştırmanızın kesfedici doğasını sorgulayıniz. Araştırma sorularınız verinin analizine dayalı öznel yorumları gerektirecek kadar Tümevarımsal/Örtük(Yoruma dayalı)/Oluşturmacı (yapılandırmacı) ise adına ne derseniz deyin (bu sınıflamada içerik analizi deniyor) daha derinlikli bir analiz yapmak gerekiyor. Bence bu analizleri gerektirecek bir araştırmayi da kuram oluşturabilecek kadar deneyimli bir araştırmacının ya da araştırma ekibinin sormasi gerek. Diğer yandan araştırma sorularınız öznel yorumlardan ziyade mevcut bir kuramsal çerçeveden hareketle yoğun betimlemelere ve analizlere dayalı Kuramsal(Tümdengelimsel)/Anlamsal(Semantik)/Gerçekçi/Esasici bir analizi gerektiriyorsa adına ne derseniz deyin (bu sınıflamada betimsel denilmiş) analiz sonuçları özgün temalar keşfetmenin beklenmez. Ayrıntılı örnekler ders videosunda sunulmuştur. İyi çalışmalar.