Literatür Tarama ve Kaynaklara Ulaşma Stratejileri
16 Video, Ders Süresi: 75 gün
Dersler
Ders 1: Literatür-alanyazın Taramasının Teorik Temelleri
Ders 2: Bilgiye ulaşmanın ana kaynağı: Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Üniversitenin Kalbi
Ders 3: Ulusal Tezlere Ulaşma Stratejileri (YOK Tez Merkezi)
Ders 4: Uluslararası Tezlere Ulaşma Stratejiler (ProQuest - Dissertations & Theses)
Ders 5: Bazı işaretlerin tarama yapmadaki önemi
Ders 5 Türkçe E-kitaplara Ulaşmak
Ders 6: Google Akademik
Ders 7: Google Akademik Yayın bulma, Profil oluşturma, Atıf takibi
Ders 8: DergiPark ve Ulusal Makalelere Ulaşma Stratejileri
Ders 9: Uluslararası makalelere ulaşma stratejilerine giriş
Ders 10: Web of Science Basit Tarama
Ders 11: Web of Science Tarama 2
Ders 12: ERIC veri Tabanı ve Özellikleri
Ders 13: Tübitak destekli projelere ulaşmak
Ders 14: TR Dizin ve Atıf Taraması
Ders 15: Millet Kütüphanesi ve Uzaktan erişim ile kaynaklara ulaşmak
Bu ders toplam 200 dk'dır.
Makale, Tez, Rapor vb hazırlarken ulusal ve uluslararası kitap, makale, rapoır bildiri, tez vb nasıl ulaşılabilceği tekniklerle birlikte,hiç bilinmeyen yönleri ile anlatılmaktadır.
Eğitim Hakkında
Bu eğitim paketi kapsamında Literatür Taraması Nedir, Neden Yapılır? Bilim nedir? Neden çalışmada literatür eksik olmamalı ? konuları ayrıntılı işlenmektedir. Eğitim paketinde aşağıdaki kaynaklara nasıl hızlı ve etkili bir biçimde ulaşacağınız adım adım uygulamalı olarak anlatılmaktadır.
- Türkçe kaynaklar
- Kitaplar
- Makaleler
- Tezler
- Raporlar
- Bildiriler
- Yabancı dilde yazılmış kaynaklar
- Kitaplar
- Makaleler
- Tezler
- Raporlar
- Bildiriler
Googlw akademik, researchgate, vd.
Literatür taraması, araştırmacının belirlediği probleme yönelik araştırmasına başlamadan önce konuyla ilgili alanyazında yaptığı incelemelerdir. Konunun daha önce araştırılıp araştırılmadığı, araştırılmış ise konuda eksik bir nokta bulunup bulunmadığı literatür taraması sonucunda ortaya çıkacaktır. Konuyla ilgili araştırmaların incelenmesi sonucunda araştırmacı, sorunun araştırılmaya değer olup olmadığı hususunda bilgi edinebilecektir. Ayrıca sorunla ilgili olarak başka araştırmacılar tarafından yazılan bilimsel yayınların öneriler kısmında, sorunun değinilmemiş yönleri belirtilebilir ya da farklı şekilde ele alınması tavsiye edilmiş olabilir.
Bu sayede edindiği bilgiler araştırmacının kullanacağı yöntem ve cevap arayacağı soruları netleştirebilir. Literatür taramasına, makalelerde ilgili bölümünde yer verilmektedir. Araştırmacı literatürü inceledikten sonra belirlediği araştırmaları soruna yaklaşma şekilleri ile olumlu ya da olumsuz neticelerine göre sınıflandırır ve bir paragraf içinde, atıflar yaparak okuyucuya sunar. Bu sayede araştırmacı araştırmanın önem kısmında literatürde eksik olan yönleri okuyucuya sunabilir ve çalışmasının neden kıymetli olduğunu anlatabilir. Ayrıca literatür taraması sonucunda elde edilen bulgular ile daha önce yapılmış araştırmalarda belirtilen bulguların karşılaştırılması sağlanır.
Eğitmen Hakkında
Prof. Dr. Selçuk Beşir DEMİR, 2018 yılında Social Sciences Citation Index’te taranan dergilerde en fazla yayın yapan Türk araştırmacılar arasında yer almaktadır. Şuana kadar 6 ulusal ve uluslararası proje yürüten Dr. Demir, şuan AYEUM ve APİD’ in Genel Koordinatörlüğünü yapmaktadır. Dr. Demir Doktorasını Marmara Üniversite’sinde tamamladıktan sonra, Cambridge & Ruskin Üniversitesi’nde Araştırma Yöntemleri ve veri analizi konusunda Post doktora yapmıştır. Creswell’e ait “Araştırma Deseni”, “ Nitel Araştırma Yöntemleri”, “Karma Yöntem Araştırmaları” kitaplarının çeviri editörüdür. Ayrıca “Eğitim araştırmaları”, “Nitel araştırma ve Değerlendirme yöntemleri gibi birçok kitabın çeviri editörlüğünü yapmıştır. Telif kitap nitelikli 4 kitabı bulunmaktadır. H- İndexi 6 olan araştırmacının, uzmanlık alanı karma yöntem olup, IF değeri 2’den büyük SSCI dergilerde son iki yılda tek yazarlı 6 makale yayınlamıştır.
#AYEUM #yeniyöntemler #literatürtarama #yöntem
Eğitmen: Prof. Dr. Selçuk Beşir DEMİR
Katılım Belgesi: Evet
Durum: Tüm Dersler Yüklendi
Garanti: %100 Memnuniyet ve İade garantisi