Ders Detayı

Lisrel Kullanımı Eğitimi ( Yapısal Eşitlik Modellemesi ve Doğrulayıcı Faktör Analizleri )
4 Video, Ders Süresi: 75 gün

Dersler

Ders 1: Ölçek Geliştirme-Uyarlama Basamakları-1

Ders 2: Ölçek Geliştirme-Uyarlama Basamakları-2

Ders 3: Lisrel ve Birinci Düzey Doğrulayıcı Faktör Analizi- Yapısal Eşitlik

Ders 4: Lisrel ve İkinci Düzey Doğrulayıcı Faktör Analizi- Yapısal Eşitlik

Bu ders toplam 175 dk'dır.

 

Eğitim Hakkında

Bu eğitim temelde Lisrel yazılımında birinci ve ikinci düzey doğrulayıcı  faktör analizi gibi uygulamaların nasıl adım adım yapılacağı, nasıl raporlanacağı, tez ve  makaleye nasıl aktarılacağı ile ilgilidir. Ölçek geliştiren ve doğrulayıcı faktör analizi yapmak isteyenler için uygundur.

Eğitmen Hakkında

Prof. Dr. İsmail SEÇER, Psikolojik Test Geliştirme ve Uyarlama Süreci, “SPSS ve LISREL ile Pratik Veri Analizi”  başta olmak üzere veri analizi, ölçek geliştirme  konusunda kitaplar yayınlamıştır. Halen Atatürk Üniversitesi’nde  görev yapan Dr. Seçer  SSCI indexli dergilerde birden fazla makale yayınlamıştır. Birçok projenin yürütülmesine imza atmış Dr. Seçer’in uzmanlık alanı eğitim, araştırma yöntemleri ve veri analizidir.

#AYEUM  #yeniyöntemler #spss #istatistik

 

Eğitmen: Prof. Dr. İsmail SEÇER

Katılım Belgesi: Evet

Durum: Tüm Dersler Yüklendi

Garanti: % 100  Memnuniyet ve İade garantisi

Fiyat:
799,90 TL
Ders İzleme Süresi: 75 Gün
Erişim Zamanı: 7/24
Video Sayısı: 4
Durum: Satın Alınabilir
Favoriye Ekle


Tanıtım Videosunu İzle



Örnek Dersi İzle

Puanlar 0 Kişi Oyladı (0/100)

0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi

Yorumlar

H.A.

HOCAM MERHABA, ELİNİZE SAĞLIK. ÇOK ANLAŞILIR VE GÜZEL BİR ANLATIM ÜSLUBUNUZ VAR. BİLGİ EKSİKLİĞİMDEN OLSA GEREK ANLAYAMADIĞIM BİR NOKTAYI SORMAK İSTİYORUM: TR VE ING ÖLÇEK MADDE PUANLARINI KORELASYON ANALİZİNE TABİİ TUTARKEN TEK SORULUK BİR ÖLÇEĞİ Mİ BAZ ALDINIZ? YOKSA BİRDEN FAZLA SORUSU OLAN BİR ÖLÇEĞİN 1. MADDESİNE VERİLEN PUANLARI TOPLAYARAK MI TEK SÜTUNLUK BİR VERİ ELDE ETTİNİZ? ÖRNEĞİN, 7 SORULUK BİR ÖLÇEĞİN MADDE PUANLARINI ANALİZ EDERKEN 7 FARKLI PUAN DEĞERLERİ OLMASI GEREKMİYOR MUYDU? TEŞEKKÜR EDİYORUM.


Eğitmenin Cevabı (İSMAİL SEÇER)

Hüseyin bey merhaba. Öncelikle teşekkür ederim. Sanıım bir yanlış anlam var. Korelasyon analizi söz konusu değil ölçek geliştirme ve uyarlama süreçlerinde. İster uyarlama ister geliştirme olsun madde toplam korelasyon değerleri hesaplanır ancak bu işlem korelasyon analizi ile değil SPSS ekranında şu işlem adımları izlenir Analiz+scale+bivariate analysis. Bu kısma ölçek kaç maddeden oluşursa oluşsun bütün maddeler eklenir ve her bir maddenin ölçekte yer alan diğer maddeler ile uyum düzeyi hesaplanır. Ulaşılan değer .30 ve üzerinde ise o maddenin uyum düzeyi yeterli kabul edilir ve faktör analizine geçilir. Aksi durumda ise bir pilot uygulama daha yapmak gerekir ancak hemen öncesinde uzman görüşleri vb. alarak .30'un altında değere sahip olan maddeler ölçekten çıkartılı ki bu en son çözüm olmalı öncelikle madde daha iyi nasıl yazılabilir ya da daha iyi bir çevirisi olabilir mi diye bakılmalıdır. Düzeltmelerden sonra pilot uygulamaya geçip tekrar değerler incelenirsorun devam ediyorsa ilgili madde ölçekten çıkartılır sorun çözüldü ise faktör analizi için veri toplama ve analiz işlemleri yapılır. Umarım açıklamalarım yeterli olur. Problem devam ediyorsa yazın ben açıklamaya çalışayım. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim. Selamlar


F.G.

HOCAM, VİDEOLARINIZIN ANALİZ SÜRECİNİ ÖĞRENMEME ÖNEMLİ KATKILARI OLDU ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM. DAHA ÖNCE SORUDUĞUM SORUYU ŞU ŞEKİLDE ÖZETLEMEYE ÇALIŞAYIM: VİDEONUN İLK KISMINDA ÖZDÜZENLEME ÖLÇEĞİNİN 11 VE 26. MADDELERİNİN MADDE TOPLAM PUAN KORELASYONLARININ NEGATİF DEĞERDE OLDUĞU GÖRÜNÜYOR. BU NEDENLE BU MADDELERİN TERS İFADE İÇERİYOR OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNDÜM. BENİM BİLDİĞİM ARAŞTIRMACI TERS İFADELERİN PUANINI VERİ SETİNE EN BAŞTAN OLMASI GEREKTİĞİ GİBİ GİREBİLİR. EĞER KOLAYLIK OLSUN DİYE 1,2,3,4,5 VB. ŞEKİLLERDE GİRDİYSE, MADDE TOPLAM PUAN KORELASYONLARINA BAKMADAN VE AFA YAPMADAN ÖNCE TERS MADDELERİNE MUTLAKA RECODE İŞLEMİ UYGULAR. TERS İFADELERE RECODE YAPILMAMASININ MADDE TOPLAM PUAN KORELASYONLARINI VE AFA ANALİZLERİNİ ETKİLEDİĞİNİ BİLİYORUM. DFA ANALİZLERİNİ NASIL ETKİLEDİĞİNİ İSE BU PROGRAMI YENİ ÖĞRENDİĞİM İÇİN TAM OLARAK BİLMİYORUM. SORDUĞUM SORU BU DURUMA AÇIKLIK GETİRMEK İÇİNDİ.


Eğitmenin Cevabı (İSMAİL SEÇER)

Hocam merhaba. Yaptığınız açıklama tamamen doğru. Ancak bu işlem uyarlama işlemlerinde doğru yani hangi maddenin ters olduğu bilinir. Ancak ölçek geliştirme sürecinde bazı maddeler ters olmasa da yani öyle planlanmamış olsa bile negatif çıkabilir. Bu durumda uzman değerlendirmesi ile ölçek formundan çıkarılması veya yeniden ifade edilmek üzere gözden geçirilmesi gerekir.


F.G.

HOCAM, UZMAN GÖRÜŞÜ ALMAYLA İLGİLİ OLARAK AYRICA ŞU KONUYU MERAK EDİYORUM. ÖLÇEK GELİŞTİRİRKEN, UZMAN GRUBUMUZU OLUŞTURDUK VE İLK PİLOT UYGULAMAMAMIZI YAPTIK DİYELİM. EĞER 2. VEYA 3. PİLOT UYGULAMA YAPMAYA KARAR VERİRSEK UZMAN GÖRÜŞÜ ALDIĞIMIZ KİŞİLERİN EN BAŞTAKİ KİŞİLER Mİ OLMASI GEREKİR? BİZ BU KİŞİLERDE DEĞİŞİK (KİŞİYİ DEĞİŞTİRME, SAYISI AZALTMA VB) YAPABİLİR MİYİZ?


Eğitmenin Cevabı (İSMAİL SEÇER)

Ölçek geliştirme sürecinde uzmanları değişmeye gerek olmaz kanımca. Ancak uyarlama sürecinde dil geçerliği için mutlaka her aşamada farklı uzmanlarla çalışılmalı. Sayı yeterli ise geliştirme sürecinde yeni uzmana gerek yok. Hatta ölçeğin önceki aşamalarını bilmeleri sürece derinlik katar. Kolay gelsin.


E.Ö.

HOCAM MERHABALAR, BEN ÇALIŞMAMDA YURT DIŞINDA GELİŞTİRİLMİŞ GECERLİGİLİ VE GUVENİRLİGİ TEST EDİLMİS BİR ANKETİN AYNI GELİŞTİRİCİLER TARAFINDAN OLUŞTURULMUŞ KISA VERSİYONUNU KULLANACAĞIM. KİSA VERSİYONDA AYNI ALT GRUPLARDAN MADDE SAYİLARİ AZALTİLMİS. ÇALISMAM DA FARKLİ ANKETLER DE OLACAĞINDAN KATILIMCILARI SIKMAMAK VE SALLA VERİLERLE KARŞILAŞMAMAK İÇİN BU KISA VERSİYONU SECTİM. ANCAK BU KISA VERSİYONUN GECERLİLİK VE GUVENİLİRLİK ANALİZLERİ YAPILMAMİŞ. AYRICA KENDİM DE BAZİ ALT GRUPLARA İLAVE SORULAR EKLEDİM. ÇALISMAMDA TOPLAM ÖLCEK SKORU KULLANİLMAYİP, ALT GRUPLARIN SKORLARI KULLANILACAKTIR. SİMDİ BU DURUMDA BEN ÖNCE AÇİMLAYACİ FAKTOR ANALİZİ YAPİP ARDİNDAN DFA VE EN SON GUVENİLİRLİK ANALİZİ Mİ YAPMALİYİM YOKSA DİREKT DFA VE GUVENİLİRLİK ANALİZİ Mİ YAPMALİYİM? TESEKKURLER.


Eğitmenin Cevabı (İSMAİL SEÇER)

Emre bey merhaba. Burada iki önemli soun var gibi. 1. Ölçeğin kısa formunun güvenirl,ik geçerliği yok ki mutlaka olmalı. Aksi hale Türkçeye uyarlayamazsınız. Varsa eğer uyarlayabilirsiniz ancak siz madde ekleyemezsiniz. 2.Madde eklemek sonra geçerlik yapmak bilimsel değil. Yani eğer var olan bir ölçeğe madde ekleyecekseniz sıfırdan madde havuzu oluşturmanız gerekir. Çünkü sizin madde eklediğiniz ölçek bir madde havuzundan seçildi. Siz ise bu durumda seçilmiş maddelere ek yapmaya çalışıyorsunuz. Bu kabul edilebilir değil. Bu durumda ölçeğin sahibine ulaşıp kısa formu nasıl hazırladıklarını sorabilirsiniz. Yayınlamamış olsalar bile ellerinde bu bilgi olabilir. Bu bilgiye ulaşıp DFA ile yolunuza devam edebilirsiniz. AFA yapmanız gerekmez. Kolay gelsin, Selamlar


N.K.A.

MERHABALAR HOCAM, UYUM İNDEKS DEĞERLERİ İÇİN DERSİNİZDE SUNDUĞUNUZ TABLOYA KAYNAK OLARAK (MARCHOLUDİS VE SCHUMACHER, 2007) GÖSTERDİĞİNİZ KAYNAĞIN TAM KÜNYESİNİ, KAYNAĞI MAKALE/KİTAP ADI OLARAK PAYLAŞMANIZ MÜMKÜN ACABA?


Eğitmenin Cevabı (İSMAİL SEÇER)

Nurgül hanım merhaba. Marcoulides, G., & Schumacher, R. (2007). New developments and techniques in structural equation modelling. London: Lawrence Erlbaum Associates Publishers Bu eserin 2001 den itibaren çok farklı basımları var. Selamlar


A.S.

SEVGİLİ HOCAM ÖNCELİKLİ OLARAK TEŞEKKÜR EDİYORUM. BENİM SORUM OLACAKTI. SORU ÇIKARDIĞIMDA O SORUYU TAMAMEN O ÖLÇÜM ARACINDAN ATMIŞ OLUYORUM. MODİFİKASYONDA İKİ SORUYU BİRLEŞTİRİYORUM. BİRLEŞTİRİDİĞİM SORULAR O ÖLÇEK İÇİNDE KALIYOR MANTIK OLARAK BİRLEŞTİRME MODİFİKASYONU İLE BELİRLİ DEĞERLERİ DÜZELTİYORUM AMA SORU YAPISI AYNI KALIYOR. ÇIKARMAK MI MODİFİKASYON MU?


Eğitmenin Cevabı (İSMAİL SEÇER)

Ali bey merhaba. Modifikasyon çıkarmaktan önce gelmelidir. Araştırmacı olabildiğince madde tutmaya çalışmalıdır atmaya değil. Çünkü atılan her madde kapsam geçerliğine zarar verebilir eğer aynı davranışı ölçen farklı maddeler yoksa. Bu nedenle modifikasyon yoluyla maddeler tutulmaya çalışılabilir. Modifikasyon işleminde maddeler değil maddelerin hata varyasyonları birleştirilir dolayısıyla ölçeğe bir zararı söz konusu değildir etik bir ikilimde yaratmaz. Ancak 20 maddeli bir ölçek çalışmasında 2 den fazla modifikasyon genelde göze batıyor aşırıya kaçmamak lazım derim. Buna karşın faktör yükü düşük olan ve binişik madde özelliği taşıyan maddeler için en iyi yol o maddeyi çıkarmak da olabilir. Çalışmanızda kolaylıklar dilerim.


A.S.

HOCAM YAKINSAK GEÇERLİLİĞİ İLE İLGİLİ BİR BİLGİ VERECEK MİSİNİZ?


Eğitmenin Cevabı (İSMAİL SEÇER)

Ali bey merhaba. Yakınsak geçerliği dediğimiz bir ölçme aracının birebir aynı veya benzer bir davranışı ölçen başka bir ölçme aracı ile en azından orta düzeyde bir korelasyona sahip olmasıdır. Genelde ölçek çalışmalarında son aşamada kulanılır ve benzer bir veya daha fazla ölçek ile arasındaki ilişkiler değerlendirilir ve benzer yapılar arasında ilişki olup olmadığı ve varsa eğer yüksek düzeyli yakınsak geçerliği olduğu kabul edilir.


G.G.

HOCAM MERHABALAR, BEN TEZİMDE ÖLÇEK GELİŞTİRME ÇALIŞMASI YAPIYORUM. KAFAMA TAKILAN BİR KONU VAR. DFA YI AFA YAPTIĞIMIZ VERİLER ÜZERİNDEN YAPABİLİYOR MUYUZ? SANIRIM DERSTE YAPABİLECEĞİMİZE DAİR BİR CÜMLENİZ OLDU. NETLEŞTİRMEK İSTEDİM. LİTERATÜRDE BEN FARKLI ÖRNEKLEM ÜZERİNDEN DFA YAPILIR DİYE OKUDUM. BENİM ÇALIŞMAMDA AYNI ÖRNEKLEM DE DOĞRULANIYOR ANACAK BAŞKA ÖRNEKLEMDEN TOPLADIĞIM VERİLERLE UYUM DEĞERLERİNİ MODİFİKASYONLARLA BİLE YAKALAYAMADIM.


Eğitmenin Cevabı (İSMAİL SEÇER)

Gülhan hanım merhaba. Ölçek geliştirme süreci zahmetli ve bir o kadar da keyifli bir iştir. Tebrik ederim öncelikle. DFA için tabiki farklı bir örneklem üzerinde denemeniz gerekir. Derste de bunu belirttim, AFA yapılan veri üzerinden yaparsanız doğrulanma olasılığı yüksek olacaktır. Ancak farklı bir örneklem üzerinde denemeniz dış geçerliğin sağlanması bakımından oldukça gereklidir. Eğer farklı bir örneklemde doğrulama çıkmıyor ise verilerinizde normallik ve uç değer için daha katı bir üst sınır belirleyip veri ayıklamaya yönelebilirsiniz. Ya da örneklem büyüklüğünü gözden geçirerek ölçeği uyguladığınız örneklemin gerçekten samimi bir şekilde yanıtlar verip vermediğinden emin olmaya çalışın. DFA örnekleminiz AFA örneklemine oldukça benzer nitelik taşımalıdır Bu arada. Umarım yardımcı olur bu açıklamalar. Kolaylıklar dilerim.


Ş.K.

TEŞEKKÜR EDERİM. ÇOK GÜZEL BİR ÇALIŞMA OLMUŞ.


S.A.

HOCAM AFA DA DÖNDÜRME YÖNTEMİNDEN SONRAKİ ÖLÇEK AÇIKLAMA VARYANSI REFERANS ALINMALI DİYE YAZIYOR KAYNAKLARDA. OYSA SİZ DÖNDÜRME YÖNTEMİNDEN ÖNCEKİ DEĞERLERİ BAZ ALDINIZ? DÖNDÜRME YÖNTEMİYLE BİRLİKTE FAKTÖRLEŞME TABLOSUNDA NEGATİF 2 MADDE VARDI ONLARINDAN ÖLÇEKTEN ÇIKARILMASI GEREKMİYOR MU?


Y.S.

MERHABALAR HOCAM; DEĞERLİ VE KIYMETLİ ANLATIMINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. DFA I. DÜZEY İLE II. DÜZEY UYUM İNDEKSİ DEĞERLERİM AYNI ÇIKIYOR. VİDEODA ANLATTIĞINIZ GİBİ UYGULADIM. SORUN NERDEN KAYNAKLANIYOR OLABİLİR? SAYGILARIMLA....


Eğitmenin Cevabı (İSMAİL SEÇER)

Yasemin hanım merhaba. Bu normal çünkü, modelde çok farklı bir durum test edilmiyor. Birinci düzeyde iyi bir model elde edildi ise genelde ikinci düzeye çok yakın bir model elde edilir. Alt boyut sayısı fazla olduğunda farklılık artabilir. Ancak model uyumu yüksek çıktığında genelde benzer uyumlar elde edilir . Selamlar


C.B.

MERHABA HOCAM ÖNCELİKLE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM BENİM İÇİN FAYDALI OLDU EMEĞİNİZE SAĞLIK. BUNUN DIŞINDA BİR ŞEY SORMAK İSTİYORUM BİR ÇALIŞMAMDA 2 ÖLÇEK KULLANDIM BU İKİSİ ARASINDAKİ İLİŞKİYE BAKMAK İSTİYORUM (REGRESYON) ÖLÇEKLERİN BİRİNİN 5 ALT BOYUTU VAR LİSREL DE BUNU YAPABİLMEM MÜMKÜN MÜ EĞER YAPILIYORSA BİR EĞİTİM VİDEOSU VAR MI ÇÜNKÜ BİR ÇOK YERDEN BAKTIM TAM OLARAK ANLATAN BİR VİDEO GÖREMEDİM GENELLİKLE DFA VİDEOLARI BULUNMAKTA.


Eğitmenin Cevabı (İSMAİL SEÇER)

Merhaba Cebrail bey. Belirttiğiniz analizi Yapısal eşitlik modellemesi ile yapabilirsiniz. DFA analizine işlem adımları çok benziyor. İki farklı değişkeniniz için iki örtük değilken belirleyip alt boyutları bunlarla ilişkilendirerek yapabilirsiniz. Kolay gelsin