Ders Detayı

Tüm Yönleriyle İntihal Eğitimi ve İntihalden Uzak Durma, Atıf Yapmanın İlkeleri ( Akademik Çalışmalarda İntihal Yapmamak için Nelere Dikkat Edilmeli )
10 Video, Ders Süresi: 105 gün

Dersler

Ders 1: Bilimsel Özgünlük ve İntihal Eğitimine Giriş

Ders 2: İntihal ve Teorik Temelleri

Ders 3: Doğrudan Alıntı-İntihal ile Başa Çıkma Yolları

Ders 4: Kendi Cümlelerinizle İfade Etme ve Özetleme

Ders 5: İntihal ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Ders 6: İntihalden Nasıl Uzak Dururuz?

Ders 7: İntihal Türleri

Ders 8: Örneklerle İntihal ve İntihalden uzak Durmanın Yolları 1

Ders 9: Örneklerle İntihal ve İntihalden uzak Durmanın Yolları 2

Not: Bu ders toplam 150 dk'dır.

Eğitmen Hakkında

Prof. Dr. Selçuk Beşir DEMİR, 2018 yılında Social Sciences Citation Index’te taranan dergilerde en fazla yayın yapan Türk araştırmacılar arasında yer almaktadır. Şuana kadar 6 ulusal ve uluslararası proje yürüten Dr. Demir, şuan AYEUM ve APİD’ in Genel Koordinatörlüğünü yapmaktadır. Dr. Demir Doktorasını Marmara Üniversite’sinde tamamladıktan sonra, Cambridge & Ruskin Üniversitesi’nde Araştırma Yöntemleri ve veri analizi konusunda Post doktora yapmıştır. Creswell’e ait  “Araştırma Deseni”, “ Nitel Araştırma Yöntemleri”, “Karma Yöntem Araştırmaları”  kitaplarının çeviri editörüdür. Ayrıca “Eğitim araştırmaları”, “Nitel araştırma ve Değerlendirme yöntemleri gibi birçok kitabın çeviri editörlüğünü yapmıştır.Telif kitap nitelikli 4 kitabı bulunmaktadır.H- İndexi 6 olan araştırmacının, uzmanlık alanı karma yöntem olup, IF değeri 2’den büyük SSCI dergilerde son iki yılda tek yazarlı 6 makale yayınlamıştır.

 

#AYEUM #yerliveritabanı #ARGE #İntihal #aşırma #özgünlük #intihaldenkaçınma

 

Eğitmen: Prof. Dr. Selçuk Beşir DEMİR 

Katılım Belgesi: Evet

Durum: Tüm Dersler Yüklendi

Garanti: %100 Memnuniyet ve İade garantisi

Online Sınav: Yok

 

 

 

Fiyat:
1.149,90 TL
Ders İzleme Süresi: 105 Gün
Erişim Zamanı: 7/24
Video Sayısı: 10
Durum: Satın Alınabilir
Favoriye Ekle


Tanıtım Videosunu İzle



Örnek Dersi İzle

Puanlar 0 Kişi Oyladı (0/100)

0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi

Yorumlar

K.B.M.

SAYIN HOCAM MERHABALAR İNTİHALDEN KURTULMAK İCİN KENDİ KELİMELERİMİZLE DEGİSTİREREK YAZMANIN SEBEİ NEDİR? EVET BOYLE YAPMAZSAK DOGRUDAN ALINTI YAPMALIYIZ DEDIK VE BUNU DA AZ YAPALIM DEDIK.. GERCEKTEN KEMIKLERI BIR MEZARDAN DIGERINE NEDEN BU SEKILDE ORJINALI BOZARAK TASIMA IHTIYACI DOGMUS BILIMDE... DIREKT ALINTILANSA ORJINAL BOZULMASA VE DE HERKES DE BOSA ESANLAMLILARDAN AYNI ANLAMI FARKLI KELIMELERLE ANLATMA CABASINDAN KURTULSA... AKADEMIDE BIR TURLU AKLIMA YATIRAMADIGIM BIR KONU BU... ARKASINDAKI NIYETI, GEREKLILIGI BELKI SIZ DAHA IYI ANLATABILIRSINIZ TESEKKURLER


Eğitmenin Cevabı (SELÇUK BEŞİR DEMİR)

Başkasına ait cümleyi kendi cümlelerimizle ifade edip atıf vermek... Evet sizi intihalden kurtarır ama akademik yazma ile uyuşmaz. Birkaç yazarın fikirlerini sentezleyip kendi cümlelerinizle ifade etmek ve atıf vermek doğru yol. Saygılarımla .


E.A.

HOCAM MERHABA, BİR ARAŞTIRMACININ BAŞKA BİR ARAŞTIRMACIDAN İNTİHAL YAPTIĞINI TESPİT ETTİĞİMİZDE NASIL BİR YOL İZLEMELİYİZ YA DA NE YAPMALIYIZ?


Eğitmenin Cevabı (SELÇUK BEŞİR DEMİR)

Bu konuda yapabileceğiniz YÖK etik kurulu bildirmektir. Veya ilgili kişinin üniversitesine dilekçe ile şikayet etmektir.


M.Ö.

HOCAM ALINTILARIMIZI EKLEDİĞİMİZ SİTELERİ SÖYLEDİNİZ FAKAT TAM ANLAYAMADIM YAZAR MISINIZ ACABA ?


Eğitmenin Cevabı (SELÇUK BEŞİR DEMİR)

endnote hocam.


S.Ö.

MEHABA HOCAM, MESELA BEN BİR KAYNAKTAN ALINTI YAPACAĞIM, O KİŞİ DE BAŞKA BİR YAZARDAN ALINTI YAPMIŞ. AKTARANLI ALINTI YAPACAĞIM (ÖRN; BAYRAKTAR, 2010:48'DEN AKTARAN PELTEKOĞLU, 2012:75). ANCAK BENİM ALDIĞIM YAZARIN CÜMLESİ " " TIRNAK İÇERİSİNDE. 40 KEİMEDEN AZ METİN İÇİNDE KULLANMIŞ. BEN KENDİ CÜMLELERİMLE ALSAM OLUR MU?


Eğitmenin Cevabı (SELÇUK BEŞİR DEMİR)

Tavşanın suyunun suyu meselesi olur. Yapmayın hocam. Orijinal kaynağa ulaşıp kendiniz, kendi cümleleriniz ile yazın hocam.


M.I.

HOCAM SÖYLEDİĞİNİZ TEKNİKLERİ UYGULAYINCA İNTİHAL PROGRAMI BU ALINTILARI İNTİHAL OLARAK GÖSTERMİYORMU YANİ İNTİHAL ORANI DÜŞÜYORMU?


Eğitmenin Cevabı (SELÇUK BEŞİR DEMİR)

Elbette Ancak önemli olan intihal yazılımının verdiği rakam veya vb. değildir. Programlar hata yapmamanız için size rehberlik eder, yoksa intihal yapmadığınızdan eminseniz, kurallara uyduysanız program anlamlı değil.


O.N.K.

DEĞERLİ HOCAM, ÖNCELİKLE VERDİĞİNİZ YARARLI EĞİTİM VE BİLGİLER İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM. SELÇUK BEŞİR HOCAM, AKTARAN OLARAK VERMEK EN SON ÇARE MİDİR? BU ŞEKİLDE ATIF YAPARKEN OKUDUĞUMUZ KAYNAĞI REFERANS GÖSTERİYORUZ. KAYNAKÇA KISMINDA HER İKİ KAYNAĞI DA MI GÖSTERMEK ZORUNDAYIZ? HEM BİZİM ALDIĞIMIZ YER HEM DE O YAZARIN ALDIĞI YER GÖSTERİLMEK ZORUNDA MI? SADECE AKTARAN KİŞİNİN KAYNAĞINI KAYNAKÇA'DA GÖSTERMEK YETERLİ OLMAKTA MIDIR? TEŞEKKÜR EDERİM, SELAMLAR, SAYGILAR


Eğitmenin Cevabı (SELÇUK BEŞİR DEMİR)

Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim akademik gelişiminize katkı sağalması tek dileğimiz. Aktarma yapmak son çare hocam


O.N.K.

SELÇUK BEŞİR HOCAM, MERHABA, İYİ ÇALIŞMALAR VE KOLAYLIKLAR DİLİYORUM. SAYGIDEĞER HOCAM, ÖNCELİKLE BİR EVVELKİ SORUMA VERDİĞİNİZ CEVAP VE GÖSTERDİĞİNİZ İLGİ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR ETMEK İSTİYORUM. İZNİNİZLE BİR SORUM DAHA OLACAK, KENDİ İFADELERİMİZLE ALINTI YAPARKEN, ALINTININ TAM ORTASINDA VEYA BAŞKA BİR YERİNDE MUTLAKA AYNISINI YAZMAMIZ GEREKEN TEKNİK BİR TERİM YA DA TIBBİ BİR İFADE VAR DİYELİM, BİR VEYA BİRKAÇ KELİMEDEN OLUŞAN, BUNLARI " .........." ŞEKLİNDE OLDUĞU GİBİ YAZDIK ANCAK SONRASI YİNE KENDİ İFADELERİMİZ. BU İÇERİDE KALAN VE AYNISINI YAZMAK DURUMUNDA OLDUĞUMUZ İFADELERDEN HEMEN SONRA MI ATIF YAPACAĞIZ VE SAYFA NUMARASINI YAZACAĞIZ. YOKSA TIRNAĞI KAPATIP ALINTININ EN SONUNDA NORMAL ATIF YAPMAK MI UYGUNDUR? SELAMLAR, SAYGILAR.


Eğitmenin Cevabı (SELÇUK BEŞİR DEMİR)

İÇERİDE KALAN VE AYNISINI YAZMAK DURUMUNDA OLDUĞUMUZ İFADELERDEN HEMEN SONRA ATIF YAPACAĞIZ hocam


B.A.

VERDİĞİNİZ DEĞERLİ BİLGİLER İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (SELÇUK BEŞİR DEMİR)

Umarım akademik hayatınızda size faydalı olur


S.T.

MERHABA HOCAM, BU EĞİTİMDEN ÇOK GÜZEL BİLGİLER EDİNDİM. EMEĞİNİZE SAĞLIK HOCAM.


Eğitmenin Cevabı (SELÇUK BEŞİR DEMİR)

Çok teşekkür ederim. Nazik dilekleriniz için...


S.K.

MERHABA HOCAM, BENİM SORMAK İSTEDİĞİM ŞEY ŞU: ÖZETLEME YÖNTEMİ İLE ALINTI YAPIYORUZ DİYELİM Kİ BİR KİTABIN İKİ SAYFASINI OKUDUK, BU KİTAPTA YAZILANLARDA BAŞKA KİŞİLERE ATIF YAPMIŞ. O ZAMAN BU KİTAPTAN ÖZETLEME YAPAMIYOR MUYUZ? BİR DE ŞU VAR BİR MAKALEYİ OKUYORUM VE ORADAN ALMAK İSTEDİĞİM YER BAŞKA BİR MAKALEYE ATIF YAPIYOR TEKRAR O ATIF YAPILMIŞ MAKALEYE GİDİNCE NERDE YAZDIĞINI BULAMIYORUM. KAFASINDAN BİR ŞEYLER YAZIP ONA DA RAST GELE BİR KAYNAK MI GÖSTERMİŞ ANLAYAMIYORUM.


Eğitmenin Cevabı (SELÇUK BEŞİR DEMİR)

İlk soru: yaparız, sorun teşkil etmez hocam Diğer Soru: gerçek kaynağa gidince o bilgi yazmıyorsa ilk ulaştığınız kaynağa itibar edilmez.


S.E.

HOCAM MERHABALAR, MESELA BİR TEZ DE OSMANLI DEVLET ARŞİVİNDEN BİR BELGENİN TAMAMININ TRANSKRİPSİYONU VERMİŞ. LATİN ALFABESİ İLE YAZILMIŞ HALİNİ. BU DOĞRUDAN ALINTI OLUR O ZAMAN , PEKİ BEN BU BELGENİN BELLİ BİR PARAGRAFINI KULLANMAK İSTEDİĞİMDE BEN ALINTI YAPARKEN BU DEVLET ARŞİV NUMARASINI MI KULLANMAK GEREK YOKSA BU TRANSKRİPSİYONU VEREN KİŞİNİN TEZİ Mİ KULLANMAK GEREK EN ÇOK KARIŞTIRDIĞIM KISIM BURASI HOCAM. TEZİ YAZAN KİŞİ GÜNÜMÜZ TÜRKÇESİNE ÇEVİRMEMİŞ SADECE LATİN ALFABESİYLE YAZILMIŞ HALİNİ KULLANMIŞ. UMARIM ANLATABİLMİŞİMDİR HOCAM KOLAY GELSİN İYİ ÇALIŞMALAR, İYİ GÜNLER.


Eğitmenin Cevabı (SELÇUK BEŞİR DEMİR)

Çeviri çalışmaları için tam metnini verirken doğrudan alıntı prensiplerini kullanmıyoruz. Çeviri yapan kişi hak sahibi olur ve sizde çeviriden faydalandıysanız çeviri yapana atıf vereceksiniz hocam.


İ.K.

KAYNAKÇADA AŞAĞIDAKİ GİBİ BİR ATIF BULUNUYOR. TEZİN İÇERİSİNE BU ALINTIYI YAZARKEN KISALTMAK AMACIİLE (CLARK VD., 2017) ŞEKLİNDE YAZABBİLİR MİYİZ? (VD: VE DİĞERLERİ) CLARK, M. A., RUDOLPH, C. W., ZHDANOVA, L., MİCHEL, J. S., & BALTES, B. B. (2017). ORGANİZATİONAL SUPPORT FACTORS AND WORK–FAMİLY OUTCOMES: EXPLORİNG GENDER DİFFERENCES. JOURNAL OF FAMİLY ISSUES, 38(11),1520–1545. HTTPS://DOİ.ORG/10.1177/0192513X15585809.


Eğitmenin Cevabı (SELÇUK BEŞİR DEMİR)

Üç yazardan sonra tamamen doğru yaptığınız.


N.B.

MERHABA HOCAM ŞUAN DOKTORA TEZİ YAZIYORUM. TEZİ BÖLÜM BÖLÜM OLARAK İNTİHAL PROGRAMINDA TARATMAK MI DAHA İYİ OLUR, YOKSA TEZİN TAMAMINI BİTİRİP Mİ İNTİHAL PROGRAMINDA TARATMAK FAYDALI OLUR? İYİ ÇALIŞMALAR


Eğitmenin Cevabı (SELÇUK BEŞİR DEMİR)

Yazdıkça taratmak en mantıklı yok değerli hocam. Zira bu vasıtayla dönüt alır ve düzeltirsiniz.


H.U.

HOCAM EMEĞİNİZE SAĞLIK EĞİTİMLERİNİZ GERÇEKTEN ÇOK FAYDALI.İLK KAYNAĞA GİTMENİN BİR SINIRI VAR MI.ÖRNEĞİN BİR CÜMLEDE ATIF YAPILAN KAYNAĞA GİTTİK.GİTTİĞİMİZ KAYNAKTA AYNI CÜMLE DE ATIFLA BAŞKA KAYNAKTAN ALINMIŞ.KAÇ KEZ GERİ GİDECEĞİZ? AYRICA İLK ÇALIŞMA ASIL ÇALIŞMAYA ULAŞILAN BİR YOL GİBİ OLUYOR VE BİZ ASLINDA O ÇALIŞMA NETİCESİNDE O BİLGİYE ULAŞTIK.BİZİM BULDUĞUMUZ İLK ÇALIŞMADAN ATIF VERİLEN ASIL KAYNAKLARA GİDİLDİKÇE VE ASIL KAYNAKLARDAKİ BİLGİLER KULLANILDIKÇA,ASLINDA BİZİM BULDUĞUMUZ ÇALIŞMA ARACI GİBİ BİR ŞEY OLUYOR GİBİ GELİYOR. ÖZELLİKLE KURAMSAL BÖLÜMLERDE ASIL KAYNAĞA GİTME KAÇINILMAZ OLUYOR.BULDUĞUMUZ ÇALIŞMA SONUÇLARI İTİBARI İLE ÖNEMLİ GİBİ. SAYGILARIMLA


Eğitmenin Cevabı (SELÇUK BEŞİR DEMİR)

İlk kaynağa gitmenin tabkki sınırı yok.her zaman en temel veya ana kaynağa gidin hocam.


H.K.

HOCAM MERHABA, ÖNCELİKLE PAYLAŞIMINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER. TEZİMDEN MAKALE ÜRETME AŞAMASINDA TEZİMDEN ÜRETİLDİĞİNİ BELİRTMEK ŞARTIYLA TEZİMDEKİ CÜMLEYİ VEYA PARAGRAFI AYNEN VEREBİLİR MİYİM? TÜRKİYE'DE KİMİ GÖRÜŞ EVET VEREBİLİRSİN ŞEKLİNDEYKEN KİMİ HAYIR HER CÜMLEYİ TEKRAR YAZMAN GEREKİYOR ŞEKLİNDE. ANCAK SSCI/SCI DERGİLERDE TEZDEN ÜRETİLEN MAKALELERİN TEZLERİNE GİTTİĞİMDE TEZDEKİ CÜMLELERİNİ VE PARAGRAFLARINI AYNEN KULLANDIĞIMI GÖRÜYORUM. ANCAK İLERDE ETİK BİR SORUNLA KARŞILAŞMAMAK ADINA BİLİMSEL BİR KAYNAK ARIYORUM. ÇOK TEŞEKKÜRLER.


Eğitmenin Cevabı (SELÇUK BEŞİR DEMİR)

İki durumda da etik kusur olmaz değerli hocam


İ.T.D.

MERHABA HOCAM BEN SİZİN BU EĞİTİMİNİZİN ÖZETİNİ ÇIKARACAĞIM.ÖZET SONUNA KAYNAK GÖSTERMEYİ NASIL YAPABİLİRİM ACABA YARDIMCI OLABİLİR MİSİNİZ?


Eğitmenin Cevabı (SELÇUK BEŞİR DEMİR)

Hocam web sitelerine yapılan atıf prosedürünü kullanabilirsiniz saygılarımla


N.C.

HOCAM MERHABA, ÖNCELİKLE VERDİĞİNİZ EĞİTİMLER İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. ÇOK YARARLANIYORUM. EMEKLERİNİZE SAĞLIK. TURNİTİN PROGRAMININ KULLANIMI VE RAPOR ALMA SÜRECİ İLE İLGİLİ BİR EĞİTİMİNİZ VAR MI? BEN RASTLAYAMADIM. BÖYLE BİR EĞİTİM VİDEOSU OLURSA ÇOK SEVİNİRİM. SAYGILARIMLA


Eğitmenin Cevabı (SELÇUK BEŞİR DEMİR)

İnşallah çok teşekkür ederim hocam saygılarımla


F.A.

DEĞERLİ HOCAM, ÇOK KIYMETLİ BİLGİLER VERİYORSUNUZ. BİR SORUM OLACAK. ÖRNEĞİN, TÜRKÇE BİR KİTAPTA YABANCI BİR YAZARIN KAYNAĞINDAN ALINMIŞ BİR GÖRÜŞ YAZILMIŞ OLSUN. BİZ BU GÖRÜŞÜ KULLANMAK İSTİYORUZ ANCAK ASIL KAYNAĞA ULAŞMAK ZOR YA DA İNGİLİZCE BİLMİYORSAK O GÖRÜŞE NASIL ATIF YAPACAĞIZ? BAZI KAYNAKLARDA X KİŞİSİNDEN AKTARAN DİYE ATIF YAPIN DEMİŞLER AMA BU UYGUN MUDUR? SAKINCASI OLUR MU?


Eğitmenin Cevabı (SELÇUK BEŞİR DEMİR)

Evet uygundur Aktarma yapmak gerekir hocam Saygılarımla


D.Ç.

HOCAM MERHABA. ÖZETLEME İLE İLGİLİ BİR SORUM OLACAK. ÖRNEĞİN BİR MAKALEDEN BİR SAYFAYI KENDİ CÜMLELERİMİZ İLE ÖZETLEYEREK ATIF YAPMAK İSTİYORUZ. ANCAK BU BİR SAYFA BOYUNCA YAZAR FARKLI KAYNAKLARDAN KENDİ CÜMLELERİ İLE ALINTILAR YAPMIŞ. BİZ BU BİR SAYFAYI OKUYUP KENDİ CÜMLELERİMİZ İLE ALINTI YAPSAK İNTİHAL YAPMIŞ OLUR MUYUZ? SONUÇTA PARAGRAFIN İÇERİSİNDE BAŞKA YAZARLARDAN YAPILMIŞ ALINTILAR DA VAR. EN ÇOK TAKILDIĞIM NOKTA BURASI CEVABINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.


Eğitmenin Cevabı (SELÇUK BEŞİR DEMİR)

Hocam örneğin bir paragrafta iki farklı cümle var ve her cümle farklı atıfla desteklenmiş olsun. Her cümle kendi cümleleriniz ile yazılıp ilgili kaynağa atıf yapılmalı sonra bir sonraki cümle içinde aynı prosödür devam edilmeli saygılarımla