Ders Detayı

İleri Nvivo Kullanımı ve Nitel Veri Analizi
14 Video, Ders Süresi: 60 gün 5,0

Dersler

Ders 1: Metin Sorgulaması

Ders 2: Sözcük Sıklılığı Sorgulaması

Ders 3: Matris ve Crosstab

Ders 4: Kodlama, Bileşik ve grup Sorgulama

Ders 5: Kodlama Karşılaştırma Sorgulaması (Kodlayıcı Uyumu)

Ders 6: Çerçeve matrisi

Ders 7: Sorgulama Sihirbazını Kullanma

Ders 8: Video, ses ve görseller ile çalışma

Ders 9:  Görselleştirmeler (Grafikler)

Ders 10: Görselleştirmeler (Haritalar)

Ders 11: Diyagramlar

Ders 12: İlişkiler

Ders 13: Setler ve arama klasörleri

Ders 14: Projeleri Birleştirme ve Proje Unsurlarını İçe-Aktarma

 

Bu ders toplam 170 dk'dır.

Temel Düzeyde Nitel Araştırma ve Nvivo Bilenler İçindir.

 

Eğitmen Hakkında

Dr. Öğretim Üyesi Arif BAKLA “Nvivo İle Nitel Veri Analizi” adlı kitabın yazarıdır. Ayrıca Nitel Araştırma Yöntemleri ve Nitel Araştırma ve Değerlendirme Yöntemleri isimli çeviri kitaplarda bölüm çevirisi yapmıştır.  Alan ile ilgili birçok kitap bölümü bulunmaktadır. Yüksek lisans ve doktorasını Hacettepe Üniversitesinde tamamlamıştır. Nvivo kullanımı ve eğitimi konusunda ülkemizin önde gelen isimlerindendir.  NVivo ve Nitel veri analizi konusunda birçok eğitim vermiş olan Dr. BAKLA, aynı zamanda IF değeri 2’den büyük 5 SSCI indexli makalenin yazarıdır.  EndNote gibi atıf referans programlarını iyi derece kullanmaktadır.  

#AYEUM  #yeniyöntemler #NVİVO #yöntem

 

Eğitmen: Doç. Dr. Arif BAKLA 

Katılım Belgesi: Evet

Durum: Tüm Dersler Yüklendi

Garanti: %100  Memnuniyet ve İade garantisi

Özellikleri: İnteraktif, Online Sınav, Eğitmene soru sorma ve datalar üzerinde çalışma imkanı

Fiyat:
1.149,90 TL
Ders İzleme Süresi: 60 Gün
Erişim Zamanı: 7/24
Video Sayısı: 14
Durum: Satın Alınabilir
Favoriye Ekle


Tanıtım Videosunu İzle



Örnek Dersi İzle

Puanlar 1 Kişi Oyladı (100/100)

1 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi

Yorumlar

E.V.

İŞLEMİ NASIL GERİ ALIYORUZ


Eğitmenin Cevabı (ARİF BAKLA)

Merhaba Emine hocam, NVivo'da hangi işlemi geri aldığınıza bağlı genelde. Ama birçok durumda hızlı erişim çubuğundaki geri al butonunu kullanabiliriz. Kodlamada sağ tık menüsünden "kodlamayı kaldır" seçeneği kullanılabilir. İleri alma ise yoktur. Verileri kaydettiğiniz zaman geri alma işlemi yapılamaz. Kolay gelsin.


N.A.

NVİVO12 ÇERÇEVE MATRİSİ DIŞA AKTARILABİLİR Mİ?


Eğitmenin Cevabı (ARİF BAKLA)

Evet hocam. Framework matrixler klasörüne girdikten ve ilgili matrisi seçtikten sonra veri (Data) sekmesinden dışa aktar (Export) grubuna tılayarak yapıyorsunuz. Sağ tık menüsü de çalışmaktadır. İyi çalışmalar.


N.A.

MERHABA, ÖNCELİKLE EĞİTİMLERİNİZDEN ÇOK FAYDALANDIĞIMI BELİRTMEK İSTERİM. İKİ SORUM VAR: 1. TEK KULLANICILI BİR PROJEDE, BİR PDF DOSYASINI (KULLANICI UYUMU SORGUSU İÇİN) İKİNCİ KODLAYICI TARAFINDAN YAPILAN KODLAMALARDAN NASIL ARINDIRABİLİRİZ? 2. PDF AĞIRLIKLI BİR PROJEDE (YİNE KULLANICI UYUM SORGUSU İÇİN) VERİLERİN %10 UNU ALDIĞIMIZDAN NASIL EMİN OLABİLİRİZ? NVİVO'DA BUNUN BİR YOLU VAR MI HOCAM? TEŞEKKÜR EDER İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM.


Eğitmenin Cevabı (ARİF BAKLA)

Hocam merhaba. 1. Kullanıcı uyumu sorgusunda 2. kodlayıcıyı çıkarırsanız kullanıcı uyumunu hesaplayamazsınız. Kodlamaları doğrundan bir çıkarma yolu yok. Kodlama çizgilerinden takip edebilirsiniz. 3 veya daha fazla kodlayıcı varsa o durumda sadece 2 tanesini seçersiniz 3.yü bırakırsınız (Kodlama karşılaştırma sorgulaması diyalog kutusunu kullanarak). 2. Herbir noda kodlanmış kısımların yüzdesi gözükmektedir. O yüzdelere bakarak hesaplayabilirsiniz. Ama o yüzdeler sadece ilgili kaynak için geçerlidir. Herbirini ayrı ayrı hesaplamanız gerekir. Sayfa bazında düşünebilirsiniz. (Tüm kaynak sayfa sayısı/10= kodlamanız gereken sayfa sayısı). Bunu sözcük olarak düşünmeniz şart değil. %10 kaba bir rakam zaten. Alternatif olarak başka bir program ile pdflerin kelimlerini saydırabilirsiniz ve istediğiniz kadarını nvivoda kodlayabilirsiniz.


Z.N.G.

HOCAM EMEKLERİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. SORULARIM VAR TÜMÜNÜ NOT ALARAK İZLEDİM. CEVAPLANDIRIRSANIZ ÇOK MEMNUN OLURUM. 1- PROJEYİ YEDEKLERKEN, PROJE İÇİNE (MEGABAYTI ÇOK YÜKSEK OLMASIN DİYE) GÖMMEDİĞİMİZ, VİDEO, WORD, PDF METİNLERİNİ, PROJEYİ KAYDETTİK. BELİRTTİĞİM METİNLER KLASÖRDE, NASIL OLUYOR.. İÇİNE GÖMMEK Mİ LAZIM MUTLAKA... YADA YEDEKLEDİK İLGİLİ DOSYALARIDA FLASHA ALIP DİĞER BİLGİSAYARA KOPYALADIK.... PROJEYİ TAM AÇARMI...? 2- PROJE DOSYASI GOOGLE DRİVE VEYA YANDEKSE YEDEKLESEK OLURMU HASAR ALIRMI ? 3- MESELA PDF MAKALE İÇİNİ KODLADIK.. İLGİLİ KODU YERİ WODE ALIP YAPIŞTIRDIK... REFERANS (KAYNAKÇA BİLGİSİNİ, YAZILACAK BİR YER VARMI PNVİVO DA, ONU DA OTOMATİK ALIP KOPYALASIN... ) HER SEFERİNDE BUNUN AKNAĞI NEYDİ (ATIFI) BEN KENDİMMİ BAKIP HEP EKLEYECEĞİM... OTOMATİĞİ VARMI 4- BÜTÜN VİDEOLARI İZLEDİM... MAKALEYİ OLUŞTURUKEN NVİVODA YAPILAN ÇALIŞMALARI NASIL ORAYA AKTARACAĞIM... BUNLA İLGİLİ DERSLER EKLENECEKMİ TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (ARİF BAKLA)

Merhaba Zehra Hocam, 1. Bu tür durumlarda projeyi kaydettiğimiz klasörün içinde "Externals" diye bir klasör açıp dış kaynakları oraya koyar ve daha sonra flash'a atarken bir üst klasörü (NVivo projesinin de içinde bulunduğu klasörü) atarsak çalışır. Eğer proje flash'a kaydedilir ve dış kaynaklar bilgisayarın bir yerinde kalırsa ve flashdrive başka bir bilgisayara takılırsa çalışmaz (dış kaynaklar). Ama projenin kendisi açılır. Yani dış kaynaklara ulaşması lazım projenin. 2. NVivo'nun kendi sitesinde de projenin bulut yazılımlarında saklanması önerilmemektedir. Çünkü bulut yazılımları dosyaları kendi ortamına uydurmak için bazı değişikliklere tabi tutabilir bu da dosyanın bozulmasına sebep olabilir. İlla yapacaksanız başka bir yerde (bilgisayarda veya hard drive da) bir yedeği daha olsun. 3. NVivo bir kaynakça yazılımı gibi çalışmamaktadır. Bunun için başka bir program kullanmalısınız (Endnote, Refworks, Mendeley vb.). Ben size Endnoteweb'i öneriyorum. Ayeum'da eğitimi de var. Ama ben eğitimi olduğu için değil gerçekten güzel olduğu için öneriyorum. :) Ücretsiz. Online saklıyor kaynakları vb. 4. Bu söylediğiniz nitel verilerin raporlanması konusuna girmektedir. Şu anda Nitel araştırmalar eğitimi çekiyorum. Orada kısmen bahsedilecektir. Teşekkür eder, sağlıklı günler dilerim.


E.A.

ARİF HOCAM MERHABALAR VİDEOLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK FAYDALI OLDU. ÇOK TEŞEKÜR EDERİZ. BENİM GENEL BİR SORUM OLACAK NVİVO, ATLAS.Tİ, MAXQDA VE MENDELEY GİBİ PROGRAMLAR BİRBİRLERİNİN YERİNE NE KADAR KULLANILABİLİR. BUNLARDAN HANGİSİ ÇOK DAHA İŞİMİZE YARAR?


Eğitmenin Cevabı (ARİF BAKLA)

Enes hocam merhaba. Öncelikle derslerden faydalandığınıza sevindim. Hocam genellikle kullanılabilir. Bunun yanında her grupta bir lider olduğunu düşünüyorum. Örneğin nitel veri analizinde NVivo. Bibliyografya yönetimi yazılımında Endnote. Ancak her bir programın kendine göre artıları eksileri vardır. keşfetmek gerek


E.M.

MERHABA ÖĞRETMENİM, NVİVODA YAPTIKLARIMI BİLGİSAYARDA MASAÜSTÜNE YEDEKLEMEK İSTEDİĞİMDE VEYA BİR BAŞKASINA PROJEMİ GÖNDERMEK İÇİN PROJEMİ GÖNDERİLEBİLİR BİR DOSYAYA DÖNÜŞTÜRMEM GEREKTİĞİNDE FİLE+ COPY PROJECT DİYİP MASAÜSTÜNE EKLEMEM YETERLİ Mİ? DERSTE BİR YEDEKLEME DAHA GÖSTERMİŞTİNİZ AMA BULAMADIM. BİR KERE DENEMİŞTİM. KODLAMALARI EXCEL FORMATI GİBİ KAYDETTİ. KODLARIN İSİMLERİ VARDI ANCAK İÇERİKLERİ YOKTU. BU KONUDA YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK SEVİNİRİM.


Eğitmenin Cevabı (ARİF BAKLA)

Merhaba Eda hocam. Evet yeterli. Alternatif olarak NVivo'yu kapatıp dosyayı kopyalayıp istediğiniz yere bir kopyasını yapıştırarak yedekleme yapabilirsiniz. Kodların içeriklerini dışa aktarmak için kod listesinden kodları seçip sağ tıklayıp (entire content seçeneğini seçip) dışa aktarmalısınız. Siz liste olarak aktarmayı seçmişsiniz muhtemelen. Kolay gelsin.


R.A.

MERHABA HOCAM, İLİŞKİLERİ OLUŞTURDUKTAN SONRA İLİŞKİLER ÜZERİNDEN ZİHİN HARİTALARI OLUŞTURABİLİR MİYİZ


Eğitmenin Cevabı (ARİF BAKLA)

Merhaba Rabia Hocam, Evet haritalara ilişkileri ekleyebilirsiniz. Özellikle proje haritaları bunun için uygundur. Örneğin iki kod, categori veya tema arasında ilişki oluşturmuşsanız bunu proje haritasında gösterebilirsiniz. İlişkiyi sürükleyip proje haritasına bırakmanız yeterli olacaktır. elbette zihin haritalarında da bunu elden yapabilirsiniz. İyi çalışmalar.


İ.T.K.

ÖNCELİKLE EĞİTİM İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. OLDUKÇA FAYDALI. VAKALARDA KODLAMA SADECE BİR OLARAK GÖZÜKÜYORSA BUNU NASIL DÜZELTEBİLİRİZ. TEŞEKKÜRLER.


Eğitmenin Cevabı (ARİF BAKLA)

Hocam merhaba, Bazı durumlarda 1 olarak gözükebilir. Önemli olan kodlamalar üzerinde matris kodlama sorgulaması veya crosstab sorgulaması yapabilmektir. Bu sorgulamalar çalışıyorsa (denemek lazım), problem yok. Çalışmıyorsa vakalarınızı yeniden oluşturmayı denemenizi öneririm. İyi çalışmalar.


Ü.E.

HOCAM MERHABA ÖNCELİKLE ÇOOOOK TEŞEKKÜR EDERİM DEĞERLİ ANLATIMLARINIZ İÇİN. HOCAM SORUM ŞU 249 KİŞİ İÇİN CASE CLASSİFİCATİON OLUŞTURDUM. CROSSTAB SORGULAMAMDA CODE SEÇİYORUM VE BİR ATTRİBUTE SEÇİYORUM. ISRARLA TOTAL 76 ÇIKIYOR. 76 SADECE BİR OKULA AİT KİŞİ SAYISI. BUNU NASIL YAPTIM BİLMİYORUM AMA NE YAPTIYSAM BU KRİTERİ DEĞİŞTİREMEDİM. BEN 246 KİŞİYİ DE DAHİL ETMEK İSTİYORUM. NE YAPMALIYIM?


Eğitmenin Cevabı (ARİF BAKLA)

Ümran Hocam merhaba, Sorunu çözdünüz mü bilmiyorum ama bu soruya uzaktan cevap vermek pek zor ama muhtemelen sınıflandırmayı sadece 76 kişi için yapmış olabilirsiniz. Başka bir açıklaması yok. Yoksa hepsi için geçerli olurdu.


Ü.E.

MERHABA HOCAM, SİZE BİR SORU SORMUŞTUM AMA SORUNU ÇÖZDÜM CEVAPLAMANIZA GEREK KALMADI. VERİLERİ EKSİK GİRMİŞİM O NEDENLE İSTEDİĞİM SONUCA ULAŞAMIYORMUŞUM. VİDEOLAR İNANILMAZ İŞİMİ KOLAYLAŞTIRIYOR. SORUN OLDUKÇA AÇIP BİR KEZ DAHA DİNLİYOR SORUNU ÇÖZÜYORUM. TEKRAR TEŞEKKÜRLER.


Eğitmenin Cevabı (ARİF BAKLA)

Hocam merhaba, Çözdüğünüze sevindim. Kolaylıklar diliyorum.


M.N.U.

İYİ GÜNLER HOCAM. İKİ SORUM OLACAK SİZLERE. 1-SIKLIK SORGULAMASI YAPTIĞIMDA HER KELİMEYİ COD YAHMAK İSTİYORUM. BUNU TEKER TEKER DEĞİL OTOMATİK YAPMAK İSTİYORUM. 2-TÜRKÇE KELİMELERİN EKLERİYLE TARAMIYOR SADECE İNGİLİZCE KELİMELERİN EŞ ANLAMLILARINI BULUYOR.


Eğitmenin Cevabı (ARİF BAKLA)

Mustafa hocam merhaba, 1. Şu an için bunu tek tek yapmak mümkün değildir hocam. Tek tek yapmanız gerekir. 2. NVivo'da TR tanınan bir dil değildir. Dolayısıyla o tür aramaları yapamaz. İyi çalışmalar dilerim.


M.N.U.

İYİ GÜNLER HOCAM. ÖNCEKİ SORUYA VERDİĞİNİZ CEVAP İÇİN TEYEKKÜR EDERİM. MATRİX CODİNG YAPARKEN İKİ CODE İLE YAPMAK İSTİYORUM. BİR KOD PDF NİN GİRİŞ KISMINDA DİĞER KOD TARTIŞMA KISMINDA. MATRİX KODİNG YAPARKEN SEÇTİĞİM İKİ KODUN OLDUĞU BELGEYİ GÖSTERMESİNİ İSTİYORUM. FAKAT OLMUYOR. BELGENİN AYNI YERİNDEN TÜRETİLMİŞ KODLARI ORTAK OLARAK GÖSTERİYOR. BENİM İSTEDİĞİM ŞEKİLDE NASIL MATRİSK KOD YAPARIM/


Eğitmenin Cevabı (ARİF BAKLA)

Hocam merhaba, Soruyu tam olarak anlamadım. Daha ayrıntılı örnekle anlatabilir misiniz?


M.N.U.

META-SENTEZ ÇALIŞMASI YAPIYORUM. DOSYANIN BULGULAR KISMINDAN KODLAR OLUŞTURDUM. ÖZET BÖLÜMÜNDEN FARKLI KODLAR OLUŞTURDUM. ÇALIŞMAYA DAHİL ETTİĞİM DOSYALARDAN BULGULARDA A KODUNU VE BAŞLIK KISMINDAN B KODUNU KODLADIĞIM DOSYALARI BULMAK İSTİYORUM. BİR NEVİ GRUP COODİNG GİBİ.


Eğitmenin Cevabı (ARİF BAKLA)

Hocam belgeyi ikiye bölmeniz gerekir. Sorunu tam anladığımı sanmıyorum. Ama siz sanırım giriş bölümündeki bilgileri matris tablosunda ayrı bir yerde makalelerin bulgular kısmından elde ettiğini kodları tabloda ayrı bir satır/sütunda göstermek istiyorsunuz. Bunun için pdf'yi ilgili yerden ikiye bölmeniz ve o şekilde iki ayrı pdf olarak yüklemelisiniz. Umarım cevap olmuştur.


Ü.E.

MERHABA HOCAM, GURUP SORGULAMAYI KODLAR ARASINDA YAPMAK İSTİYORUM VE BİR HARİTA ÇIKARMAK İSTİYORUM. ŞÖYLE Kİ AYNI KATILIMCILARA İKİ AYRI KONUDA SORULAR YÖNELTİP VERİLERİN KOD VE TEMALARINI OLUŞTURDUM. HER İKİ KONUDA ULAŞTIĞIM KODLARI KARŞILAŞTIRMAK A KONUSUNDA KONUŞAN KATILIMCININ B KONUSUNDA NASIL KONUŞTUĞUNU BULMAK VE GÖRSELLEŞTİRMEK İSTİYORUM AMA BAŞARILI OLAMIYORUM. ATTRİBUTE VALUES VE CODES ARASINDA KOLAYLIKLA YAPTIĞIM SORGULAMAYI CODES VE CODES ŞEKLİNDE YAPMAM MÜMKÜN MÜ?


Eğitmenin Cevabı (ARİF BAKLA)

Merhaba hocam. Evet mümkündür. Attribute value eklemek yerine istediğiniz kodları seçerek bu işlemi yapabilirsiniz. Kolay gelsin.