İçerik Analizi ( Sosyal Bilimler ve İletişim Bilimleri İçin A'dan Z'ye Tüm Yönleriyle )
15 Video, Ders Süresi: 105 gün
Dersler
Ders 1: İçerik Analizi Tanıtım
Ders 2: Temel Araştırma Bilgisi: Temel Konular 1
Ders 3: Temel Araştırma Bilgisi: Temel Konular 1
Ders 4: Temel İletişim Kuramları Bilgisi
Ders 5: İçerik Analizine Giriş
Ders 6: İçerik Analizinde Çıkarım Olanakları
Ders 7: İçerik Analizinde Evren ve Örneklem
Ders 8: İçerik Analizi Uygulama Basamakları
Ders 9: Örnek İçerik Analizi Uygulaması 1: Gazete, dergi, televizyon ve İnternet sitelerinin analizi
Ders 10: Örnek İçerik Analizi Uygulamaları: Özelleştirme, cinayet, trafik, deprem ve dergi haberleri
Ders 11: Örnek İçerik Analizi Uygulamaları 3: İletişim merkezi başvuruları, eğitim semineri kitapları, Türkiye imajı ve karikatürlere yönelik içerik analizi çalışmaları
Ders 12: Excel'de Kodlama Yapma: Kodlama Formları, Kodlama Rehberi
Ders 13: Excel'den SPSS’e: Kodlama Formları, Veri Aktarımı Rehberi
Ders 14: SPSS Uygulamaları: Veri Girişi, Analiz ve Tablolar
Ders 15: Nitel İçerik Analizi Süreci
Bu ders toplam 280 dk'dır.
Eğitim Hakkında
Gerek sosyal bilimler ve gerekse iletişim bilimleri alanında son yıllarda en çok kullanılan araştırma yönteminin içerik analizi (içerik çözümlemesi) olduğu söylenebilir. Ancak bir çalışmanın adının içerik analizi olması o çalışmayı içerik analizi uygulaması olarak kabul etmek için yeterli olmayabilir. Bu eğitimde farklı araştırmalarda farklı biçimlerde tanımlandığı ve uygulandığı görülen içerik analizinin ne olup ne olmadığı sorusuna yanıt verilerek klasik içerik analizi uygulamalarının aşamaları oldukça pratik ve özet bir anlatımla açıklanacaktır. Eğitimde kullanılan örnek içerik analizi uygulamaları ülkemizin en kapsamlı araştırma projelerinden birinde kullanılan içerik analizi uygulamasını da içermektedir. İçerik analizinin kaynak, ileti, ortam ve hedef kitleye dönük çıkarım olanaklarının açıklandığı eğitim kapsamında medya, habercilik, kitap içerikleri, karikatürler gibi farklı alanlarda uygulanmış içerik analizi çalışmalarından örnekler verilecektir. Son zamanlarda dikkati çeken "nitel içerik analizi" konusu da dersin sonunda klasik uygulamalardan farklı olarak açıklığa kavuşturulacaktır. Ders kapsamında içerik analizi kodlamasının elle kodlama, Excel ve SPSS programlarıyla uygulanması hakkında da açıklamalara yer verilerek araştırmacıların hangi işlemleri nasıl yapacakları programlar üzerinden adam adım açıklanacaktır. Bu eğitim sayesinde araştırmacıların oldukça pratik bir şekilde içerik analizi uygulamasını başarıyla tamamlamasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır.
Eğitmen Hakkkında
Samsun/Terme’de 1972’de doğan Erkan Yüksel, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Basım ve Yayımcılık Bölümü mezunudur. Yüksek lisans ve doktora eğitimini ekonomi haberciliği ve gündem belirleme kuramı üzerine tamamlamıştır. 1995’de Selçuk Üniversitesi’ne araştırma görevlisi atanan Yüksel, 1998’de Anadolu Üniversitesi’ne geçmiş, 2000’de yardımcı doçent, 2004’de doçent ve 2010’da profesör unvanlarını almıştır. 2002 yılında University of Texas at Austin’de misafir öğretim üyesi olarak bulunan Yüksel, 2003-2004 öğretim yılında Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde Gazetecilik Bölüm Başkanlığı görevini yürütmüştür. 2012 yılından bu yana Anadolu Üniversitesi Basın ve Yayın Bölümü Başkanı olarak görev yapmaktadır. Araştırma Yöntemleri, İçerik Çözümlemesi, Proje Yönetimi, Haber Yazma Teknikleri, Ekonomi Haberciliği ve Etkili İletişim Teknikleri gibi dersleri yürüten Yüksel, iletişim becerileri ve sağlık kurumlarında iletişim konularında eğitimler vermektedir.
#AYEUM #yeniyöntemler #içerikanalizi #yöntem
Eğitmen: Prof. Dr. Erkan YÜKSEL
Katılım Belgesi: Evet
Durum: Tüm dersler yüklendi
Özellikleri: İnteraktif, Online Sınav, Eğitmene soru sorma İmkanı
#içerikanalizi #içerikanalizieğitimi #içerikçözümlemesi