Ders Detayı

Eylem Araştırması ( Kuramdan Uygulamaya- Makale-tez yazımı ile )
12 Video, Ders Süresi: 75 gün

Dersler

Ders 1: Eylem  Araştırması Tanımı ve Özellikleri

Ders 2: Eylem  Araştırmasının Kuramsal Dayanakları

Ders 3: Eylem araştırması Uygulama Süreci

Ders 4:Veri Toplamaya Hazırlık- Eylem Planı ve diğer hususlar

Ders 5: Veri Toplama Süreci (Nitel Tabanlı) ve Diğer Unsurlar

Ders 6: Nicel Verilerin Toplanması- İlişkilendirilmesi ve Diğer Unsurlar

Ders 7: Nitel Veri Analiz- Raporlanması ve ilişkilendirilmesi

Ders 8: Nitel Veri Analiz- Raporlanması ve ilişkilendirilmesi- 2

Ders 9: Eylem Araştırmasında Verilerin Analizi ve Raporlama(Tez- Makaleye aktarılması)-1

Ders 10: Eylem Araştırmasında Güvenirlik-Aktarılabilirlik,Tutarlık vd.

Ders 11: Eylem Araştırmasında Etik Konular

Ders 12: Eylem Araştırmasında Bulguların Sunumu,Yorumlama, Sonuç yazımı

Bu ders toplam 385 dk'dır.

 

Eğitim Hakkında

Bu eğitimde, araştırmacıların araştırmalarını bir metodolojiye göre düzenlemeleri ve dogmatik olmadan değerlendirme tutumlarını geliştirmeye yardımcı olması amaçlanmaktadır. Öğrencilere eğitim araştırmaları yöntemlerindeki nitel ve nicel araştırma tekniklerinde rehberlik eder ve konu seçme, verileri toplama, analiz etme ve sunma, alanyazın tarama ve rapor sunma olarak belirlenen sürecin tüm aşamalarını açıklamaktadır. Veri toplama teknikleri güncel otantik ölçme ve gerçek yaşama örnekleri bu eğitimde hayat bulmaktadır. #eylemaraştırması #niteldesen #Karmayöntem #Nitelaraştırma  #EtikKonular

#Güvenirlik #Aktarılabilirlik #Tutarlık #EylemAraştırmasındaVerilerinAnalizi 
#NitelVeriAnaliz #EylemPlanı

 

Eğitmen: Doç.Dr. Serap CAVKAYTAR

Katılım Belgesi: Evet

Durum: Tüm Dersler Yüklendi

Garanti: %100  Memnuniyet ve İade garantisi

 

 

Fiyat:
1.149,90 TL
Ders İzleme Süresi: 75 Gün
Erişim Zamanı: 7/24
Video Sayısı: 12
Durum: Satın Alınabilir
Favoriye Ekle


Tanıtım Videosunu İzle



Örnek Dersi İzle

Puanlar 0 Kişi Oyladı (0/100)

0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi

Yorumlar

Z.B.

HOCAM İYİ ÇALIŞMALAR, BEN DOKTORA YAPMAKTAYIM. ÜSTÜN YETENEKLİLER (BİLSEM) SOSYAL BİLGİ ÖĞRET. TEZİMDE DE ETKİNLİKLER HAZIRLAYARAK EYLEM ARAŞTIRMASI DÜŞÜNÜYORUM. SİZCE OLABİLİR Mİ


Eğitmenin Cevabı (SERAP CAVKAYTAR)

Merhaba Zeki Bey, eylem araştırmasının doğasına uygun görünüyor çalışmanız. Uygulamanın içinde olmanız araştırma sürecinizi çok olumlu etkiler. Ortamı, sorunu, katılımcıları bilmek açısından. Selamlar.


A.E.

CANIM HOCAM SİZİ BU EĞİTİMDE GÖRMEK NE KADAR GÜZEL:) BENCE TÜRKİYE'DE EYLEM ARAŞTIRMASINI ANLATACAK, KENDİ DOKTORA TEZİ EYLEM ARAŞTIRMASI OLAN VE DOKTORADA EYLEM ARAŞTIRMASI DERSİNİ YÜRÜTEN BİRİ OLARAK TAM BİR EYLEM ARAŞTIRMASI EĞİTMENİSİNİZ. VE ETİK KONUSUNDA DA AYNI ŞEKİLDE. DOKTORA TEZİNİZDEN VE NOTLARINIZDAN BAKIP KENDİ ÇALIŞMALARIMI YÜRÜTÜYORUM, ARKADAŞLARA DESTEK OLUYORUM, ONLARA ÖRNEK GÖSTERİYORUM, İYİ Kİ VARSINIZ, HEMEN EĞİTİMLERİ İZLEMEYE BAŞLIYORUM :)


Eğitmenin Cevabı (SERAP CAVKAYTAR)

Merhaba Abdullah Hocam, bu güzel görüşleriniz için çok teşekkür ederim. Derslerimizin çalışmalarınıza katkı sağlaması dileklerimle kolaylıklar dilerim.


E.E.

SAYIN HOCAM EMEĞİNİZE SAĞLIK. BENİM AÇIMDAN ÇOK FAYDALI BİR KURS OLDU, NE KADAR TEŞEKKÜR ETSEM AZDIR SİZE.


Eğitmenin Cevabı (SERAP CAVKAYTAR)

Erol Bey, eğitimin sizin için faydalı olmasına çok sevindim. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.


Z.B.

HOCAM MERHABALAR, EYLEM ARAŞTIRMASI, PARADİGMA OLARAK DAHA ÇOK HANGİSİNE UYGUN SİZİNDE İFADE ETTİĞİNİZ GİBİ GLESNE ELEŞTİREL KURAM DİYOR. BEN ÇALIŞMAMDA HANGİSİNİ İFADE ETSEM DAHA UYGUN OLUR. TEŞEKKÜRLER


Eğitmenin Cevabı (SERAP CAVKAYTAR)

Merhaba Zeki Bey, Sorunuzu şöyle yanıtlayım: Eleştirel kuram, sadece katılımcıların bakış açısından konuyu anlamanın ve yorumlamanın yeterli olduğunu savunan nitel araştırma yaklaşımlarına karşı, anlamanın tek başına yeterli olmadığını, anladıktan sonra “değiştirmenin”, “geliştirmenin”, “güçlendirmenin” önemli olduğunu savunmaktadır. araştırmanın amacına ulaşmak ve araştırma sonuçlarını desteklemek amacıyla da yoğunluklu olarak nitel araştırma yöntemlerinden olmak üzere uygun nicel araştırma yöntemlerinden de yararlanılabilmeyi savunur. (karma yöntemle karıştırmayalım!) Eylem araştırması döngüsü düşünüldüğünde anlama, problem durumu belirleme aşaması ilk aşama, dönüştürme, geliştirme aşaması ise eylem planlarının devreye girdiği ve sürekli karşılaştırmalı analiz edildiği aşamadır. Dolayısıyla eleştirel eğitim araştırmaları ile eleştirel kuramın felsefi dayanağı aynıdır. Bazı kaynaklarda eylem araştırması pragmatizm (faydacı felsefe) içinde de değerlendirilmektedir. Dünyayı mutlak bir bütünlük olarak değerlendirmeyen pragmatist görüşe göre araştırmacı, verilerin toplanması ve analizinde sadece nicel ya da nitel yaklaşıma bağlı kalmak yerine kendi amaç ve ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilecek yöntem ve teknikleri seçmede özgürdür (Creswell, 2014). Pragmatizm, nitel ve nicel yöntemlerin bilgiye bakışı ve bilgiyi anlamlandırma farklılıklarına rağmen yöntem olarak birleştirilmesini mümkün kılarak araştırmanın, birbirini tamamlayıcı ve kapsamlı bir paradigma çerçevesinde yürütülmesine ön ayak olur (Onwuegbuzie ve Leech, 2005). Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.


B.D.E.

SAYIN HOCAM MERHABALAR, SADECE ÖĞRETMENLER Mİ EYLEM ARAŞTIRMASI YAPABİLİRLER? YÖNETİCİ OLARAK EYLEM ARAŞTIRMASI DESENLEYEMEZ MİYİZ?


Eğitmenin Cevabı (SERAP CAVKAYTAR)

Merhaba Behiye Hanım, Elbetteki yönetici olarak da eylem araştırması desenleyebilirsiniz. Size fikir vermesi için bu konuyla ilgili benim de araştırmacı olarak içinde yer aldığım bir projeyi, aşağıda künyesini yazdığım makaleyi, okumanızı öneririm. İşitme Engelli Gençlere Uygulanan Dengeli Okuma Yazma Modelinin İncelenmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri 11(4), Güz, 2111-2134. Sormak istediğiniz bir soru olursa yine haberleşiriz. Kolaylıklar dilerim.


D.Y.

HOCAM NİTEL ARAŞTIRMALARDA ANALİTİK GENELLEMENİN OLDUĞU YAZIYOR BAZI KAYNAKLARDA. ANALİTİK GENELLEMEDEN KASIT NEDİR TAM OLARAK?


Eğitmenin Cevabı (SERAP CAVKAYTAR)

Merhaba Dilara Hanım, eylem araştırması da bildiğiniz gibi genellikle nitel araştırma desenleri içinde kabul edilir ancak diğer desenerin betimsel olmalarına karşın eylem araştırması uygulamalıdır ve var olan soruna çözüm önerileri bulmak ve bu çözüm stratejilerini betimlemek için gerçekleştirilir. Ancak bağlama özgü olması nedeniyle genelleme söz konusu değildir. "Analitik genelleme" ifadesine alan yazının önemli kaynaklarında hiç rastlamadım. Genellenebilirlik kavramı küçük bir grupta elde edilen verilerin büyük gruplara uyarlanması olarak ifade edilebilir ancak olsa olsa eylem araştırmasında bu durum benzer özellikteki bir grup için "aktarılabilirlik" ile ifade edilebilir. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.


E.R.K.G.

HOCAM MERHABALAR :) ÖNCELİKLE TEŞEKKÜR EDİYORUM GÜZEL ANLATIMLARINIZ İÇİN, EMEĞİNİZE SAĞLIK. SORMAK İSTEDİĞİM BİRKAÇ ŞEY VAR. ÖNCELİKLE AYRINTILI BİR ŞEKİLDE BETİMSEL ANALİZ VE İÇERİK ANALİZİ ÖĞRENEBİLECEĞİMİZ BİR BAŞUCU KAYNAĞI ÖNERİNİZ VAR MIDIR? İKİNCİSİ, HEM GÖZLEM HEM DE VİDEO KAYIT VE GÖRÜŞME İÇİN OLUŞTURDUĞUNUZ FORMLAR İÇİN TAKİP ETTİĞİNİZ, ÖNEREBİLECEĞİNİZ BİR KAYNAK ÖNERİNİZ VAR MIDIR? SON OLARAK DA KAYITLARIN DÖKÜMÜ İLE İLGİLİ BİR ŞEY SORMAK İSTİYORUM. HOCAM NORMALDE BİR KATILIMCIYLA GÖRÜŞME YAPTIĞIMIZDA VERİLERİN ÜÇÜNCÜ KİŞİLERLE PAYLAŞILMAMASI KONUSUNDA SÖZ VEREREK KATILIMCIDAN ONAY ALIYORUZ. BU ONAYI GÖRÜŞMEYİ KAYIT ALINA ALIYORSAK KAYITTA DA TEKRARLAMAMIZ GEREKTİĞİNİ SÖYLEMİŞTİNİZ. KAYITLARIN DÖKÜMÜNÜN TUTARLILIĞI İÇİN ÜÇÜNCÜ BİR KİŞİYE HEM SES KAYDINI HEM DÖKÜMLERİMİZİ VERDİĞİMİZDE VERİLERİN GİZLİLİĞİNİ İHLAL ETMİŞ OLMA İHTİMALİMİZ NEDİR? SESİNDEN YA DA CÜMLE ARALARINDA BELİRTTİĞİ BAZI DETAYLARDAN ÜÇÜNCÜ BİR KİŞİNİN KATILIMCIYI TANIMA DURUMU VS. OLABİLİR Mİ? KATILIMCIYLA TANIŞMADIĞINI BİLDİĞİMİZ BİRİNE Mİ VERMELİYİZ BU DURUMDA? VE KATILIMCIYI TANIMIYORSA BİLE BU DÖKÜM KAYDININ PAYLAŞIMININ ETİK OLARAK DOĞRU OLDUĞUNDAN NASIL EMİN OLABİLİRİZ? ŞİMDİDEN, ÇOK ÇOK TEŞEKKÜRLER. KOLAYLIKLAR DİLERİM :)


Eğitmenin Cevabı (SERAP CAVKAYTAR)

Merhaba Esra Hanım, öncelikle güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Sorularınızı tek tek yanıtlayım. Nitel verilerin analizinde sunumda da belirttiğim gibi standart bir reçete olmamakla birlikte bize rehberlik edecek kaynaklar vardır. Bunlardan biri Türkçeye çevirisinin de yapıldığı ve alan yazında en çok bilinen başucu kaynaklarından biri olan "Miles, M. B., & Huberman, A. M. (1994). Qualitative data analysis. Thousand Oaks, CA: Sage Publications, Inc." adlı eserdir. İkinci sorunuza gelince, çalışmanızda nitel verilerin analizi aşamasında verilerinizi görünür kılmak için farklı yollardan yararlanabilirsiniz. Bunlar standart değil ancak sizin çalışma stilinizle de çok bağlantılıdır. Kendi doktora çalışmamda analiz aşamasında çok fazla veri olduğu için süreç içinde de analizlerimden yararlanarak birkaç farklı uygulama sonunda çalışmama ve çalışma stilime uygun formlar geliştirdim. Bunun için önerim alan yazın uzmanlarından Creswell'den, Saldana'dan, Miles &Huberman'dan analiz aşamalarını okuyarak kendinize ve çalışmanıza en uygun formu oluşturmanızdır. Bu süreçte verileriniz içinde araştırma sorularınıza en uygun yanıtı aradığınızı unutmadan yol alın. Son sorunuz da etikle ilgili. Ses kayıtlarının dökümlerinin doğrulatılması çalışması da araştırma sürecinin bir parçasıdır. Burada iki yol önerebilirim size ilki eğer görüşmeyi yaptığınız kişi kabul ederse ses kaydının dökümünü yine kendisi yapabilir ki bu durum teyid etme için de çok iyi bir yoldur. İkincisi ise dökümün doğruluğunu onaylatacağınız kişi alan uzmanı olması gerekmeksizin görüşülen kişiyi tanımayan biri olabilir. Bu durumda görüşme yaptığınız kişiden izin alırken ses kaydının yazılı dökümünün doğrulanması için de kaydın dinleneceğini belirtip izin alabilirsiniz. Umarım sorularınıza cevap bulmuşsunuzdur:)) Kolaylıklar dilerim.


İ.N.A.

HOCAM MERHABA DOKTORA TEZİMİ EYLEM ARAŞTIRMASI İLE DESENLEMİŞTİM. İYİ Kİ DE ÖYLE YAPMIŞIM. ÖĞRETMENLERİN MESELKİ GELİŞİMLERİ, BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİNİ MESLEKLERİNDE KULLANMALARI İLE İLGİLİ BİR EYLEM ARAŞTIRMASI YAPILABİLİR Mİ SİZCE. TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (SERAP CAVKAYTAR)

Merhaba, Bilimsel araştırma yöntemlerini mesleklerinde kullanmalarını hangi sorunun çözümü olarak uygulayacağınızı planlarsanız elbette olabilir. Eylem araştırmasında önemli olan ele alınan soruna çözüm üretmek ve bunu da sistematik olarak planlayıp betimlemek. Kolaylıklar dilerim.


İ.G.

MERHABA HOCAM, BEN HEM ÖĞRETMENİ HEM ARAŞTIRMACI OLDUĞUM 1.SINIFLARDA FELSEFİK TEMELİ OLMAYAN BİR OKUMA ANLAMA VE YAZMA BECERİLERİNİ GELİŞTİRİCİ METOD UYGULAYACAĞIM . SORUN TESPİTİ OLARAK KENDİ 12 YILLIK DENEYİMİMDEN HAREKETLE BUNU UYGUN GÖRDÜM AMA SORUNUN TESPİTİ İÇİN DAHA ETKİLİ KANITLAR MI SUNMAM GEREKİR ACABA?


Eğitmenin Cevabı (SERAP CAVKAYTAR)

Merhaba İmran Hocam, öncelikle içinde bulunduğunuz bir uygulamada karşılaşılan soruna çözüm üretme amacıyla gerçekleştirmeyi planladığınız bir araştırma eylem araştırması için çok istendik bir durumdur. Ancak bilimsel olarak eylem araştırmasında da diğer bilimsel araştırmalar gibi çalışmanızı bir kurama dayalı olarak yapmanız araştırmanızı güçlü kılar. Ancak "felsefik temeli olmayan" ifadenizden anladığım kadarıyla bilimsel temeli olmayan bir uygulama yapacaksınız. Eğer böyleyse neden bu yöntemi kullandığınızı çok çok iyi açıklamanız gerekmekte (gerekçeleri çok sağlam olmalı). Bu durum çalışmanın tartışma bölümünde de sizi zorlayacaktır. Eylem araştırması döngüsünde sorun belirleme ilk aşamadır ve burada da yine sadece deneyimlerimiz yeterli olmaz. Ancak sizin deneyimlerinizi kanıtlayacak verilere gereksinim vardır. Nedir bunlar? Veri toplama tekniklerinden sorunu ortaya koymaya dönük olanları (nitel ya da nicel) kullanabilirsiniz. Gözlem, günlük, görüşme, doküman inceleme vb. Çalışmanızda kolaylıklar dilerim.


İ.G.

MERHABA HOCAM, EYLEM ARAŞTIRMASI SÜRECİNDE ETİK KURUL ONAYINDAN GEÇMİŞ OLAN TEZ ÖNERİSİNDE BULUNAN VERİ TOPLAMA ARAÇLARI DEĞİŞTİRİLEBİLİR DEMİŞSİNİZ. ARAŞTIRMA PROBLEMİNİN ALT SORULARINDA DEĞİŞİKLİK YAPILABİLİR Mİ ACABA, ETİK KURULA TEKRAR BU DEĞİŞİKLİĞİ SUNMAK GEREKİR Mİ?


Eğitmenin Cevabı (SERAP CAVKAYTAR)

Merhaba İmran Hocam, Eylem araştırması sürecinde gerekli ve yerinde durumlarda yeni veri toplama araçları eklenebilir. Aynı şekilde araştırma soruları tez izleme kurulunun da onayıyla yeniden düzenlenebilir. Ancak bu durum yöntem bölümünde gerekçeleriyle birlikte mutlaka açıklanmalıdır. Eğer araştırma sürecinde büyük değişiklik varsa da etik kurula onaylatmak çalışmanızın güvenirliğini arttırır.


İ.G.

EYLEM ARAŞTIRMASI YAPILAN BİR ÇALIŞMADA, SINIFIN HEPSİNE UYGULANAN BİR YÖNTEMDE SINIFTAKİ BÜTÜN ÖĞRENCİLERLE DEĞİL DE BİR KAÇ ÖĞRENCİYLE GÖRÜŞME YAPILMASI UYGUN OLUR MU?


Eğitmenin Cevabı (SERAP CAVKAYTAR)

Merhaba İmran Hocam, eylem araştırmasında araştırmanın amacı doğrultusunda uygun verileri toplamak için katılımcıların doğru belirlenmesi çok önemlidir. Bu doğrultuda toplanacak verilerin çok çok fazla olması durumunda araştırmanın bütünlüğünü yansıtacak şekilde katılımcı belirleme yöntemlerinden uygun olanı seçersiniz. Katılımcılarınızı neye göre ve neden sadece o birkaç öğrenci ile görüşeceğinizi yöntem bölümünde çok iyi açıklamanız gerekir.