Ders Detayı

Bilimsel Araştırma ve Bilim Etiği
10 Video, Ders Süresi: 60 gün

Dersler

Ders 1:Bilim,Araştırma ve Yayın Etiği

Ders 2:Araştırma Sürecinde Etik İlkeler

Ders 3:Aşırma (İntihal)

Ders 4: Uydurma, Çarpıtma, Çoklu Yayın ve Dilimleme

Ders 5:Yazarlık Hakları

Ders 6:Diğer Etik İhlaller

Ders 7:Verilerin Toplanması,Saklanması ve Etik

Ders 8:Danışmanlık,Jüri Üyeliği

Ders 9:Türkiye’de Araştırma ve Yayın Etiğiyle İlgili Yasal Mevzuat ve Kurullar

Ders 10:Etik bir kültür oluşturmak

Bu ders toplam 455 dk'dır.

Eğitim Hakkında

Bu eğitimlerin amacı, bilimsel araştırma ve yayın sürecinde dikkat edilmesi gereken etik ilkeler, etik dışı davranışlar ve bunları önlemeye dönük yöntemler hakkında bilgi vermek ve bir farkındalık kazandırmaktır.

Eğitmen Hakkında

 Prof. Dr. Yılmaz lisans eğitimini Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünde (1999); yüksek lisans eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde (2002); doktora eğitimini Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde (2006) Eğitim Yönetimi ve Teftişi alanında tamamladı. 2001 yılında Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü, Eğitim Yönetimi Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2008 yılında yardımcı doçent, 2011 yılında doçent, 2017 yılında profesör olan yazar, 2018-2019 eğitim-öğretim yılından beridir Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü’nde görev yapmaktadır. Dr. Yılmaz’ın çalışma alanları arasında eğitim yönetiminde alternatif yaklaşımlar, liderlik, eleştirel düşünme, araştırma ve yayın etiği gibi konular yer almaktadır. Web Sayfası: http://kursadyilmaz.blogspot.com/

#AYEUM  #yeniyöntemler #bilimselaraştırmalardaetik #yöntem

 

Eğitmen: Prof. Dr. Kürşad YILMAZ

Katılım Belgesi: Evet

Durum:Tüm Dersler Yüklendi

Garanti: % 100  Memnuniyet ve İade Garantisi

Özellikleri:  İnteraktif, Online Sınav, Eğitmene soru sorma imkanı

Fiyat:
974,90 TL
Ders İzleme Süresi: 60 Gün
Erişim Zamanı: 7/24
Video Sayısı: 10
Durum: Satın Alınabilir
Favoriye Ekle


Tanıtım Videosunu İzle



Örnek Dersi İzle

Puanlar 0 Kişi Oyladı (0/100)

0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi

Yorumlar

F.A.

HOCAM MERHABA, BİR KONUDA SİZE DANIŞMAK İSTİYORUM. YAPILAN MAKALE VE TEZLERİN İNCELENDİĞİ BİR ÇALIŞMADA İNCELENEN ÇALIŞMALARIN KÜNYESİ HAKKINDA BİLGİ VERMEK ETİĞE UYGUN MUDUR? BAZI YAYINLARDA GÖRDÜĞÜM KADARIYLA ARAŞTIRMACI İNCELEDİĞİ YAYINLARI MAKALENİN EKİNDE VERMEKTE, AYRICA MAKALE İÇİNDE YAZARI İSİMİYLE İFŞA EDEN VE OLUMSUZ ÖRNEK OLARAK GÖSTEREN AÇIKLAMALARA YER VERMEKTEDİR. EĞER BÖYLE ÇEŞİTLİ MAKALE VEYA TEZLERİ İNCELEYEN BİR ARAŞTIRMA YAPARSAK İNCELEDİĞİMİZ ARAŞTIRMA LİTERATÜRÜ HAKKINDA NE KADAR BİLGİ VEREBİLİRİZ? YAZAR VE KAYNAKLAR HAKKINDA NE KADAR AÇIKLAMADA BULUNABİLİRİZ? BUNLAR VERİ KAYNAĞI STATÜSÜNDE MİDİR? KİŞİSEL BİLGİLERİ İFŞA KAPSAMINA GİRER Mİ? YARDIMCI OLURSANIZ MEMNUN OLURUM. TEŞEKKÜRLER.


Eğitmenin Cevabı (KÜRŞAD YILMAZ)

Merhaba Bu tür çalışmalarda eğer sadece yöntemsel inceleme yapılıyor ise açık açık kaynak gösterilebilir ya da kaynakça listesinde verilebilir. Ancak sizin de bahsettiğiniz gibi "Olumsuz Örnek Olarak Gösterilen" çalışmaları atıf olarak değil de Araştırma 1, Araştırma X gibi kodlayarak vermek daha uygun olacaktır. Ayrıca bu tip çalışmaların sahibine söz hakkı da doğmaktadır. İyi çalışmalar dilerim.


S.E.

SAYIN HOCAM, BEN 8 YILLIK HASTALARIMIN VERİLERİNİ ÇIKARIP GENEL OLARAK BİR YAYIN YAPACAĞIM. AMA DETAYLARDAN BAHSEDEMEM ÇÜNKÜ ÇOK GENİŞ OLUR. GENEL HALİ YAYIN OLUR. ANCAK, BU YAYINDAN DETAYLI OLARAK AYRI AYRI 5 YAYIN ÇIKABİLİR. BU ŞEKİLDE AYRINTILARDAN SÖZ EDECEĞİM BU ŞEKİLDE DE KIYMETLİ BEŞ AYRI YAYIN OLUR. BU ŞEKİLDE DİLİMLEME VEYA ETİK İHLALİ YAPMIŞ OLUR MUYUM. BAŞKA BİR SORUM, ETİK KURULDA 5 KİŞİ ÇALIŞMAYA KATKI SUNACAKLARINI SÖYLÜYOR VE ÇALIŞMAYI YAPIYORUZ. ANCAK, BİR KİŞİ HİÇ KATKI SUNMUYOR VE İSMİNİN YAZILMASINI İSTİYOR. BU KONUDA ISRAR EDİYOR. BU KİŞİ ÇEKİLMEK İÇİN DE DİLEKÇE YAZMIYOR. BU KİŞİYİ YAZMAMAK ETİK OLUR MU. BAŞKA BİR SORUM, ETİK KURULDA İSMİ YOK, İNGİLİZCE'YE ÇEVİREREK KATKI SUNAN ANCAK ETİK KURULDA OLMAYAN BİRİNİ YAYINA EKLERSEK SIKINTI OLUR MU.


Eğitmenin Cevabı (KÜRŞAD YILMAZ)

Sayın hocam, 1) Birinci sorunuzdaki durum genel olarak “DİLİMLEME” olarak adlandırılıyor ve “Bir araştırmanın sonuçlarını araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde ve uygun olmayan biçimde parçalara ayırarak çok sayıda yayın yapmak” şeklinde tanımlanıyor. Burada önemli nokta “araştırmanın sonuçlarını araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde, uygun olmayan biçimde parçalara ayırarak ve birbirine atıf yapmadan çok sayıda yayın yapmaktır”. Eğer bütünlüğü bozmayacak şekilde, birbirine atıf yaparak ve uygun biçimde parçalara ayırarak yayınlarsanız burada bir sorun olmayacaktır. Ancak şunu da belirtmem gerekir, bu durumda da etik ihlal olur diyenler çıkacaktır. 2) Haksız yazarlık tanımlarına göre “çalışmaya katkı getirmeyen” hiçbir kişi çalışmaya yazar olarak eklenemez. Etik ilke açısından yazılmaması gerekir. Size konu ile ilgili olarak AKADEMİDE ETİK DERNEĞİ’nin bir raporunu gönderiyorum. 3) AKADEMİDE ETİK DERNEĞİ’nin raporu bu soruya da cevap olacaktır. Ancak İngilizce çeviri işlemi yazarlık hakkı doğurmaz.


H.K.

HOCAM MERHABA, TEZ SAVUNMADAN ÖNCE TEZDEN MAKALE ÜRETİLEBİLİR Mİ? BİRÇOK ÜNİVERSİTE MEZUN OLMA ŞARTI OLARAK TEZDEN MAKALE ÜRETME ŞARTI KOYUYOR. ÖZELLİKLE AVRUPA ÜNİVERSİTELERİNDEKİ TEZLERİ İNCELEDİĞİMDE TEZ YAYIMLANMADAN ÖNCE TEZLERİNDEN MAKALEYİ YAYIMLAMIŞ OLUYORLAR VE BUNU TEZLERİNDE APA FORMATINDA KAYNAKÇA GÖSTEREREK "BU BÖLÜM YAYIMLANMIŞTIR" DİYE BELİRTİYORLAR. HATTA "3 MAKALE" TEZLERİNDE BAZI ÜNİVERSİTELER MAKALEYİ YAYIMLAMAZSAN MEZUN ETMİYORLAR. ANCAK BAZI HOCALARIN GÖRÜŞÜNE GÖRE TEZ SAVUNMADAN KESİNLİKLE MAKALE YAYIMLAYAMAZSIN ŞEKLİNDE. ANCAK, TEZİ SAVUNDUKTAN SONRA MAKALE YAYIMLAMAK İÇİN BİR YERLERE GÖNDERECEKSEM BELKİ HAKEM SÜRECİ 1-2 SENE ARASINDA SÜRECEK. BU SÜREÇTE MEZUN ŞARTINI SAĞLAMADIĞI VE TEZ İZLEME SÜRECİ DE BİTTİĞİNE GÖRE ÖĞRENCİNİN KONUMU NE DİYE GEÇECEK? BU SÜREÇ ÇOK MUĞLAK, BU SÜREÇ İLE İLGİLİ DOĞRUDAN REFERANSLAYABİLECEĞİMİZ BİLİMSEL BİR KAYNAK VAR MI? DİĞER TÜRLÜ DOÇENTLİK JÜRİSİNDE BİR JÜRİ BİLE FARKLI GÖRÜŞTE OLSA ETİĞE GÖNDEREBİLİR. SON OLARAK TEZİMDEKİ CÜMLEYİ VEYA PARAGRAFI TEZDEN ÜRETİLDİĞİNİ BELİRTMEK ŞARTIYLA MAKALEMDE DOĞRUDAN KULLANABİLİR MİYİM? YİNE BU KONUDA HAYIR KESİNLİKLE KULLANMAMASIN CÜMLELERİ TEKRAR YAZMALISIN DİYE BİR GÖRÜŞ VAR AMA ÇOK FAZLA SCI/SSCI DERGİLERDE TEZDEN ÜRETİLMİŞ MAKALELER GÖRDÜM VE BU MAKALELERDE TEZDEN DOĞRUDAN ALINMIŞ CÜMLELER VE PARAGRAFLAR BULUNMAKTAYDI. TÜRKİYE'DEKİ ETİK KİTAPLARI ÇOK SOYUT KALIYOR VE TARTIŞMALI KONULARA HİÇ DEĞİNMİYORLAR. ÇOK TEŞEKKÜRLER.


Eğitmenin Cevabı (KÜRŞAD YILMAZ)

Merhaba. 1) Tez savunulmadan önce makale üretilebilir. Belirttiğiniz gibi artık enstitüler savunmaya girmeden önce makale şartı koyuyorlar. Hazırlanan bir teze dayalı olarak yazıldığı belirtilebilir. Tez bitmeden yayınlanmasında etik dışı bir durum yok. 2) ÜAK verdiği kararlarda, tezden makale üretmek için yayınlanmış olma şartı aramıyor. Jüri şikayet etse de sonuç çıkmaz. 3) Kabul edilmemiş bir tezden alıntı yapamazsınız. Ama kabul edilmiş ise alıntı yapabilirsiniz. Kabul edilmemiş bir teze nasıl atıf yapacaksınız? Ayrıca önemli olan makalede tezdeki cümlelerin aynısını değil, farklı şekilde yazmaktır. İyi çalışmalar dilerim.


O.E.Ş.

MERHABA SAYIN HOCAM, BAZI KURUMLARDA ATAMA YÖNERGESİ YENİ ARAŞTIRMACILAR İÇİN DOÇENTLİK SEVİYESİNE ÇEKİLMEKTEDİR VE KİŞİNİN YENİDEN ATAMASININ YAPILMASI İÇİN NEREDEYSE BİR İKİ YIL GİBİ KISA BİR SÜREDE 10 -12 MAKALE YAYINLAMASI GEREKMEKTEDİR. BU DURUM ETİK DIŞI DEĞİL MİDİR. SİZCE BU KONUDA NELER YAPILMALIDIR. TAVSİYENİZ NEDİR?


Eğitmenin Cevabı (KÜRŞAD YILMAZ)

Sayın hocam bu konu Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiğinden daha çok örgütsel ve yönetsel etik ile ilgili bir konu. Bildiğiniz gibi üniversiteler "daha çok yayın yapma, üniversite sıralamaları, araştırma üniversitesi olma vb." gibi bir çok konuda önemli bir yarış içerisindeler. Bu yüzden de belirttiğiniz gibi yollara başvurmaktadırlar. Bu yönetsel tasarrufun etik olmayan bazı yönleri olmakla birlikte tam olarak etik dışı bir uygulamadır demek oldukça zor. Bu uygulama (2 yılda 10-12 makale yayınlamak gibi) maalesef araştırmacıları etik dışı yollara itebilmektedir. Avcı dergiler, haksız yazarlık uygulamaları vb. Ancak bu sorunun giderilmesi tamamen sistemler ilgili gibi görünüyor. Bireysel olarak yapabileceğimiz çok da bir şey yok maalesef. Size çalışmalarınızda başarılar ve kolaylıklar dilerim.


M.C.

SAYIN HOCAM MERHABA BU ANLATTIGINIZ ARAŞTIRMA ETİĞİ KONUSU İLE İLGİLİ SLAYTLARINIZI PAYLAŞMA İMKANINIZ VAR MI ACABA TESEKKÜRLER ŞİMDİDEN


Eğitmenin Cevabı (KÜRŞAD YILMAZ)

Merhaba Maalesef sunumları paylaşamıyoruz. İyi çalışmalar dilerim